Hlavní obsah

Tyrkysová kuchyň je zářivým srdcem miniaturního bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský byt s užitnou plochou necelých 20 čtverečních metrů, z nichž značnou část ukrajují koupelna a samostatné WC, zařídili architekti z ateliéru Design Pro tak šikovně, že budí zasloužený obdiv odborníků i laiků. Středobodem chytře zařízeného domova, kde se muselo počítat nikoli s každým centimetrem, ale s každým milimetrem, je tyrkysová kuchyň.

Foto: Archiv architektů

Architekti zařídili miniaturní byt tak, že v něm nic nechybí.

Článek

Doposud nejmenší byt, jaký kdy architekti Zuzana Řepíková a Ondřej Krynek zařizovali, je možné objevit ve starém cihlovém domě, jenž stojí na dohled od Výstaviště v pražských Holešovicích. Úkol popasovat se s plochou necelých 20 m², ze které ještě velkou část ukrojila koupelna a samostatné WC, byl skutečnou výzvou. Zbylá plocha pro vstup, chodbu, kuchyň, jídelnu, obývací pokoj a ložnici činila pouhých 14 m². Což velikostně odpovídá průměrné ložnici.

Naštěstí je ale byt ve starém domě, což znamenalo, že architekti mohli využít výšky stropu a umístit spací zónu do patra, které je přístupné po schodech. Ty samozřejmě slouží i k dalším účelům. Kromě knihovničky v sobě skrývají chladničku a spíž. Do maličkaté kuchyňky se pak podařilo vložit všechny moderní spotřebiče: varnou desku, troubu, mikrovlnku, odsavač par, již zmíněnou chladničku s mrazákem, a dokonce i myčku.

K odpočinku je tu připravena menší pohovka a večeři je možné servírovat na kulatém stolu pod velkým špaletovým oknem. Šatní skříně jsou umístěny z druhé strany kuchyně tak, aby odclonily přímý pohled od vstupu do obytné části bytu. Zároveň vytvářejí chodbičku k toaletě, aby byla co nejdále od zbytku bytu.

Takto malé prostory mívají sklon působit stísněně a ponuře. Tomu architekti zamezili odvážným výběrem barev. Jako ústřední použili tyrkysovou a doplnili ji o příjemnou texturu dřeva na nábytku i podlaze a béžové tóny na stěnách. „Hravost interiéru jsme chtěli dostat i do koupelny, a tak jsme zvolili terazzo obklad s barevnými segmenty a nechali zde odkrýt cihlovou klenbu. Vše je doladěno černými doplňky industriálního ražení a svítidly pro vytvoření vícero příjemných večerních nálad,“ popisují architekti.

Anketa

Stačil by vám takto malý byt k životu?
Ano, bez problémů.
45,9 %
Stěží, ale asi bych to nakonec zvládl/a.
15,3 %
Tuším, že ne.
9,8 %
Ani náhodou.
29 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2507 čtenářů.

Jak se žije na osmi metrech čtverečních

Bydlení

Reklama

Výběr článků

Načítám