Hlavní obsah

Připravte střechu na zimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střecha je pomyslná koruna domu a každý den jej musí chránit před nevyzpytatelnými vlivy počasí. Aby bez úhony přečkala náročné zimní období, vyplatí se jí věnovat trochu péče.

Foto: Satjam

Před zimou si každá střecha zaslouží důkladnou kontrolu.

Článek

Z dlouhodobé předpovědi počasí vyplývá, že letos může být zima s extrémními výkyvy počasí, během níž hrozí i velké přívaly sněhu. Koneckonců, na Sněžce už o víkendu napadl první sníh letošní zimy. Je tedy nejvyšší čas střechu a její technický stav zkontrolovat. Na co se ale zaměřit?

„Kromě celkového zhodnocení stavu skládané střešní krytiny se na střeše zaměříme také na oblast úžlabí a nároží. Tato místa jsou dost náchylná z důvodu použití řezaných tašek, které bývají dost často poškozené sesuvem sněhu a ledu,“ doporučuje Zdeněk Štofaňak ze společnosti HPI-CZ. Stejnou péči si samozřejmě zaslouží i střechy s jinými krytinami, např. ty plechové.

Stejně tak je dobré prohlédnout komíny, odvětrávací otvory střechy, vikýře a střešní okna. U těch je třeba zejména zjistit, zda je v pořádku lemování. „V případě, že máte na střeše oplechování, např. lemování, úžlabí, nezapomeňte u těchto prvků důkladně vyčistit vodní drážky, aby mohla voda správně odtékat,“ říká Zdeněk Štofaňak.

Pokud by se na střeše objevil mechový porost nebo se na ní drží usazeniny, je vhodné ji očistit. „Z plechové střechy je lze odstranit pomocí chemického přípravku určeného k tomuto účelu. U některých druhů plechových střech se dá případně použít i čištění tlakem,“ doplňuje Petr Tureček ze společnosti Satjam.

Lehké střešní krytiny zvládnou vítr i fotovoltaiku

Tipy a trendy

Zaměřeno na okapy

Ohroženým prvkem je také okapový systém. Zkontrolujte, zda nejsou pokroucené žlaby a svody, jestli spoje jsou těsné a žlabové háky nejsou uvolněné.

To se týká hlavně domů v horských a podhorských oblastech, kde jsou střechy s vyšším sklonem, které mohl poškodit sjíždějící sníh. Okapy mohou být nejenom utržené, ale i jinak poškozené.

Spoustu škody umí napáchat i nečistoty v okapech, tedy hlavně listí či větvičky. Ty je nutné odstranit, aby v době dešťů nebo tání sněhu zanesené okapní žlaby a svody nepřetékaly a nedocházelo k navlhnutí okolního zdiva, poškození omítky. V zimě by navíc okapy mohly zamrznout. Vhodným pomocníkem v boji proti zanášení žlabů i svodů je zachycovač listí.

Protisněhová ochrana

Pozornost věnujte rovněž ochraně střechy i okolí domu před sněhem. „Pokud ho v zimě napadne větší množství, začne sjíždět dolů. Majitel je přitom povinen zajistit bezpečný provoz kolem objektu, aby nedošlo kvůli padajícímu sněhu k poranění kolemjdoucích,“ upozorňuje Petr Tureček. U protisněhové ochrany proto nezapomeňte zkontrolovat uchycení, dotáhnout šrouby a poškozené komponenty vyměnit.

Na protisněhovou ochranu je samozřejmě ideální myslet už při realizaci nové střechy, lze ji ale namontovat i dodatečně na stávající starší krytinu. Základem jsou protisněhové háky rozmístěné po celé ploše (šikmé) střechy. Jejich tvary se liší podle typu krytiny, pro kterou jsou určeny, např. pro pálené a betonové tašky, plechové tvarované krytiny, vláknocementové krytiny, šindel a další.

Zimní péče o fotovoltaické panely

V zimě čelí fotovoltaické elektrárny dvojí zátěži – hmotnosti sněhu a zvýšené vlhkosti a tepelnému namáhání kabeláže. „I když panely pokryje sníh, ten zpravidla rychle odtaje, protože povrch panelů je hladký a díky slunečnímu svitu se začne mírně zahřívat. Odmetání sněhu tak není nutné,“ říká Luděk Lošťák z firmy Zero Living. Kvalitní panely by neměly mít problém ani s těžkou sněhovou pokrývkou. „V případě omrznutí panelů je důležité nepoužívat ostré předměty pro odstraňování námrazy, neboť by mohlo dojít k poškození panelů. Fotovoltaika je citlivá na manipulaci, avšak samotný mráz by panely neměl poškodit.“

Kde bývá sněhová nadílka bohatší, tam je vhodné doplnit háky ještě protisněhovými zábranami neboli sněholamy. Jde buď o protisněhové mříže, nebo trubkové sněholamy se dvěma či třemi trubkami. V horských oblastech se často instaluje na střechy další varianta, sněhová zábrana s kulatinou, která plní funkci nejen praktickou, ale i estetickou.

„Množství použitých prvků a jejich rozmístění musí být navržené pro danou sněhovou oblast a sklon střechy,“ zdůrazňuje Petr Tureček. Tyto údaje specifikuje tzv. sněhová mapa (je přílohou normy k Navrhování střech), přičemž rozlišuje 8 stupňů intenzity sněhové zátěže. S výjimkou horských oblastí se většina míst v ČR nachází v 1. až 4. stupni. Instalaci protisněhových prvků svépomocí odborníci příliš nedoporučují. Vhodnější je přenechat tuto práci profesionálovi.

Anketa

Máte ve zvyku kontrolovat střechu před každou zimou?
Ano, jinak by to ani nešlo.
9,1 %
Kontrolujeme ji průběžně po celý rok.
16,4 %
Sem tam na ni hodíme oko. Ale pravidelné to není.
47,3 %
Ne, vůbec.
27,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 220 čtenářů.

Zelené střechy pomohou ušetřit energie v zimě i v létě a zároveň pročistí vzduch ve svém okolí

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Čištění okapů, Servis oken

Může se vám hodit na Zboží.cz: Střešní doplňky

Reklama

Související články

Co přináší dotace Oprav dům po babičce

Na začátku září byl spuštěn nový dotační program Oprav dům po babičce. Nabízí dotaci formou zálohy až jeden milion korun na komplexní zateplení rodinných...

Co obnáší mít na střeše domu fotovoltaiku

Od začátku roku platí legislativní úprava umožňující zjednodušený proces výstavby pro fotovoltaické systémy instalované na střechách s tím, že i pro instalace...

Výběr článků

Načítám