Hlavní obsah

Dlouhý bytový dům vypadá při pohledu z ulice jako trojice různě barevných chaloupek

Jako trojice chaloupek vypadá nový bytový dům v australském Brightonu. Spodní je bílá, ta výše položená má terakotový povrch a ta, co stojí vzadu, je temně šedá jako břidlice, kterou je obložená a která dala stavbě také jméno – Slate House (Břidlicový dům). Dům se táhne od ulice směrem dál, hluboko na pozemek a pod svými střechami skrývá 14 bytů. Jeho provoz se obejde bez používání fosilních paliv.

Foto: Tess Kellyová

Dům má z jedné strany vjezd do podzemní garáže

Článek

Ačkoli tento bytový dům se třemi nadzemními podlažími a podzemní garáží postavili v australském Brightonu teprve nedávno, spousta lidí při zmínce o něm hned ví, o který jde. Ano, to je ten se sedlovými střechami a trojbarevnou čelní fasádou, řeknou obvykle. Pro architekty, jimiž jsou v tomto případě zástupci z ateliéru Austin Maynard Architects, a developera (místní společnost Lucent) nemůže být snad lepší výsledek.

Znamená to totiž, že lidé ve městě novostavbu nejenom dobře znají, ale také, že ji i dobře přijali. A to je nejdůležitější, protože právě to bylo hlavním cílem autorů stavby.

Architekti bytový dům navrhli jako maximálně ohleduplný k přírodě, což se podařilo, neboť získal vysoká ohodnocení z hlediska udržitelnosti. Jeho provoz se obejde bez spotřeby fosilních paliv.

K historickému domu přidali architekti hravou přístavbu se spoustou latí a tyček

Tipy a trendy

Ve městě, a přesto jako na venkově. Architekti v terakotovém domě spojili zdánlivě neslučitelné

Tipy a trendy

I po vzhledové stránce lze přístup architektů označit za ohleduplný. Objekt s půdorysem do písmene T je navržen tak, aby respektoval charakter okolní zástavby, a to jak svými tvary, tak i rozměry. Při pohledu z ulice působí jako mnohem menší, než ve skutečnosti je. „Snažili jsme se, aby budova vypadala domácky, mile, drobně. (…) Chtěli jsme ukázat, že existuje alternativa ke klinickému, monolitickému boxu,“ říkají architekti.

Dům, jenž stojí na pozemku o výměře 1392 ma má užitnou plochu 2783m2,. je uspořádaný do tří samostatných bloků propojených společnými vstupními chodbami. „Koncept rozdělení větší formy na tři samostatné prvky zajišťuje vyšší efektivitu a výsledkem jsou prosvětlené chodby s pouze třemi předními dveřmi na každé úrovni. Každý blok je členěn břidlicovým obkladem, který pokračuje uvnitř, aby chodby působily jako venkovní prostor,“ popisují autoři návrhu domu.

Budova má dva vchody, ten hlavní vchod na Bleazby Avenue je pěší, což se hodí do klidné a zelené slepé ulice. Průčelí na Male Street, rušnější a širší dopravní tepnu, zahrnuje vjezd do sklepních garáží, přesto má vzhled mnohem soukromější rezidence, aby nezastiňoval okolní viktoriánské vily a edwardiánské usedlosti.

Udržitelnost patřila rovněž k nejvýznamnějším hlediskům i při výběru materiálů pro stavbu domu. Architekti zvolili přírodní suroviny – břidlici vytěženou přímo z lomu, dále robustní dlaždice, cihly a dřevo, to vše bez nátěrů a toxických chemikálií. Vybrané materiály vyžadují jen minimální údržbu a vydrží mnoho let.

Dům, který šálí kolemjdoucí vzhledem, vyrobí pětkrát víc elektřiny, než sám spotřebuje

Tipy a trendy

Fasáda domu připomíná tangram, ukrývá v sobě tajnou cestu od sklepa až na střechu

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám