Hlavní obsah

Zelené střechy pomohou ušetřit energie v zimě i v létě a zároveň pročistí vzduch ve svém okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelené střechy představují nejenom elegantní a udržitelný, ale i efektivní způsob, jak šetřit energii v budovách. Díky rostlinnému porostu se jim též někdy říká vegetační, případně živé střechy. Svým majitelům přinášejí spoustu výhod, včetně lepší tepelné izolace v létě i v zimě, snížení množství srážkové vody, která by odtekla do odpadu, a v neposlední řadě – pročištění ovzduší.

Foto: Envato Elements

Zelená střecha je vynikající volbou pro rodinné domy i veřejné budovy

Článek

V posledních letech se zejména města začínají intenzivněji zabývat problematikou přehřívání. Může za to úbytek zeleně způsobený hustší zástavbou. Zelené střechy jsou tak velice praktickým způsobem, jak tento deficit vyrovnávat.

„Obliba zelených střech stále roste, neboť spousta lidí pochopila, že tyto střechy fungují jako přírodní klimatizace, která dokáže snížit teplotu v horkých dnech až o 8 °C. Princip zelených ploch spočívá v odpařování vody uložené ve vegetační střeše a v odebíraní tepla z okolí. Díky odpařování vody se tedy okolí ochlazuje,“ vysvětluje Ondřej Pěnička, ředitel facility managementu společnosti M2C.

Zelené střechy zároveň snižují náklady na energie v budovách. Ať již v zimě, kdy zabraňují únikům tepla a není potřeba tolik topit, anebo v létě, kdy omezují přehřívání interiérů a mnohdy pak není nutné pouštět klimatizaci. Tímto zelené střechy pomáhají i snižovat množství emisí skleníkových plynů.

Biodiverzní střecha pražského rodinného domu připomíná v létě rozkvetlou louku

Bydlení

„Rostlinná vrstva a substrát pod ní fungují jako tepelný izolátor, který snižuje přenos tepla dovnitř do budovy. Zároveň zelené střechy minimalizují vznik tepelných mostů mezi budovou a okolím, což dále přispívá k energetické účinnosti,“ říká Antonín Žák z experimentálního centra DERIC.

Pomáhají regulovat množství srážkové vody

Zelené střechy také hrají důležitou roli při snižování množství srážkové vody, která by jinak odtékala do odpadu a v deštivém období pak přetěžovala místní vodní zdroje. Déšť, který dopadne na zelenou střechu, se na ní zachytí a pozvolna se pak v teplých dnech odpařuje do okolí, čímž ho ochlazuje. Je-li srážkové vody opravdu moc, odvádí se přebytečná voda například do nádrže umístěné pod zemí, odkud ji lze čerpat například k zavlažování zahrady, případně využívat ke splachování toalety.

Dalším pozitivním aspektem zelených střech je jejich schopnost pročišťovat ovzduší. Rostliny na střeše absorbují oxid uhličitý a další škodlivé látky z atmosféry, což přispívá ke zlepšení kvality vzduchu v okolí budovy. Tento proces má pozitivní dopad na zdraví obyvatel a místní životní prostředí.

„V neposlední řadě zelené střechy přispívají k prodloužení životnosti materiálu střechy. Rostlinná vrstva poskytuje ochranu proti vlivům počasí, jako jsou sluneční záření, větrné poryvy a výkyvy teplot. Tím se snižuje opotřebení a potřeba oprav a údržby střechy, což dlouhodobě snižuje náklady a zvyšuje trvanlivost staveb,“ uzavírá Antonín Žák.

Co přináší dotace Oprav dům po babičce

Jak na to

Extenzivní, nebo intenzivní?

Podle skladby a tloušťky se zelené střechy rozdělují na extenzivní a intenzivní. „U rodinných domů se ve valné většině případů jedná o realizaci takzvaných extenzivních zelených střech. Ty tvoří nižší vegetační souvrství s nepříliš vysokými požadavky na údržbu,“ vysvětluje Josef Hoffmann, odborník na vegetační střechy ze společnosti Isover. Jejich výhodou je finanční i časová nenáročnost. „Extenzivní zelené střeše stačí kontrola a případné přihnojení jednou až dvakrát ročně. Unese ji téměř jakákoliv konstrukce a realizovat ji můžete klidně svépomocí,“ dodává.

Pro tzv. intenzivní zelené střechy se rozhoduje mnohem méně stavitelů, a to proto, že jejich nároky na zatížení stavby jsou daleko větší. Připomínají totiž běžnou zahradu a jejich údržba je také podobně náročná. Pěstovat na nich lze ovšem i stromy či zeleninu.

Podzim přináší nové možnosti úspor

Tipy a trendy

Fotovoltaika a zelené střechy? Ano, jde to dohromady!

Zejména v poslední době, kdy se na střechách všeho druhu objevuje čím dál více fotovoltaických systémů, je dobré se při návrhu zelené střechy zabývat také možností umístění solárních panelů na ní. Tato kombinace je výhodná nejenom z hlediska udržitelnosti, ale je i praktická. Velmi zjednodušeně řečeno, zelená střecha dělá fotovoltaice dobře.

Fotovoltaické panely jsou rostlinami ochlazovány, což vede ke zvýšení jejich výkonu zhruba o 10 procent. „Vlivem odpařování vody ze zelené střechy dochází k ochlazování okolí, a tedy i panelů. Zvýšení jejich výkonu ale nelze chápat jako navýšení základní výkonové hodnoty fotovoltaického panelu. Jde spíše o snížení dopadů jeho přehřívání, které běžně představuje ztrátu výkonu zhruba o čtvrtinu,“ dodává Hoffmann.

Protože zelená střecha akumuluje méně tepla než jiné krytiny, zpomaluje se také stárnutí panelů. Zároveň zachytává prach, a omezuje tak znečištění panelů, takže jsou pak méně náročné na údržbu.

Panely se pak rostlinám na střeše „odvděčují“ tím, že vytvářejí stín, a v horkých slunných dnech je tak chrání před uschnutím. Samozřejmě to ale znamená už dopředu zvážit, kterým druhům rostlin se pod panely bude dařit nejlépe.

Anketa

Chtěli byste mít na svém domě zelenou střechu?
My ji tam i máme!
9,1 %
Ano, to by bylo skvělé.
73,3 %
Asi ano...
3 %
Raději spíš ne.
3 %
Ne. Nemám zájem.
11,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 165 čtenářů.

Pět kroků k úspoře vody doma i na zahradě

Jak na to

Reklama

Související články

Mobilní fotovoltaiku využijete i na cestách

Přenosné solární systémy zajišťují zdroj elektrické energie v parku i na zahradě, zatímco pracujeme na notebooku nebo posloucháme MP3 přehrávač. Ohřejí vodu...

Zelená budoucnost domů a měst

Ekologie, moderní technologie včetně internetu a umělé inteligence, budou optimalizovat řešení dopravy, chody veřejných a rezidenčních budov, pomáhat snižovat...

Fotovoltaikou snížíte výdaje za elektřinu

Fotovoltaické moduly a elektrárny umožňují domácnostem získávat elektřinu ze slunečního záření. Provoz menších spotřebičů, tepelného čerpadla, klimatizace...

Výběr článků

Načítám