Hlavní obsah

Co přináší dotace Oprav dům po babičce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku září byl spuštěn nový dotační program Oprav dům po babičce. Nabízí dotaci formou zálohy až jeden milion korun na komplexní zateplení rodinných a rekreačních domů. Renovaci bude možné rozšířit i o další projekty, mezi něž patří: výměna zdrojů tepla, fotovoltaika, využití dešťové vody, zelená střecha aj. Akce by měla motivovat k rekonstrukci starších domů.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Podle průzkumů je každý šestý dům neobydlený, přesto se zastavuje další úrodná půda novostavbami. Dotační program pomůže všem, kteří také žijí v energeticky neúsporných domech. Důležitou podmínkou je být ekonomicky aktivní a vlastnit dům či rekreační objekt využívaný k trvalému bydlení (po dobu 10 let od doložení realizace).

Barvy, laky a lazury na dřevo: Kdy co použít?

Jak na to

Jaké výzva přináší výhody?

  • Zálohovou dotaci, kterou žadatelé získají před zahájením rekonstrukce.
  • Lze čerpat výhodný úvěr od stavebních spořitelen, dále rodinný bonus 50 000 Kč na každé nezletilé dítě, bonus 10 % z celkové výše dotace pro strukturálně postižené kraje a obce podporované státem.
  • Kombinační bonus 10 000 Kč za každou kombinaci opatření (např. komplexní zateplení a fotovoltaika).
  • Úspěšní žadatelé získají od ledna 2024 možnost čerpat od stavebních spořitelen zvýhodněný úvěr. Dotace je financována z peněz Evropské unie, celkově je pro dotace z Nové zelené úsporám připraveno 55 miliard korun.

Zateplete od podlahy po střechu

Dotace na komplexní zateplení se vztahuje na obvodové stěny, střechy, stropy a podlahy stávajících rodinných domů. K renovaci určitě zvolte prověřenou společnost, jež nabízí kvalitní produkty pro celý dům. Vybrat si lze v zásadě ze tří řešení, jež se vzájemně liší vlastnostmi, způsoby aplikace a životností: minerální izolace, jež se hodí k izolaci šikmých střech, příček, obvodových konstrukcí, fasád a podlah, stříkané PUR pěny a polystyrenu.

Vsaďte na přednosti

Výhodou EPS (pěnového polystyrenu), je nižší objemová hmotnost, a tedy nižší zatížení fasády budovy a snadnější práce při aplikaci. Nevýhodou může být nižší paropropustnost a horší akustické vlastnosti v porovnání s minerální vatou.

Mezi výhody minerální izolace patří její výborné akustické vlastnosti, také dobře pohlcuje hluk a zlepšuje akustiku obvodových a dělicích stěn, podlah, stropů a střechy. Kromě toho je nehořlavá.

Hojně používanou formou je stříkaná PUR pěna. Nespornou výhodou je rychlost zateplení, běžný rodinný dům se zvládne za jeden den. Zateplovat touto formou lze celoročně. Další výhodou je dokonalé zakrytí všech míst a eliminace tepelných mostů.

Chytré senzory prodlužují životnost staveb

Nejen do čerstvě zateplených budov se vyplatí instalovat sadu senzorů pro nepřetržitý monitoring úrovně vlhkosti ve stavbě a varujících před potenciálními úniky vody. Chytré senzory v nemovitostech, zejména na nepřístupných místech, sbírají data jak o vlhkosti samotné konstrukce, tak o vzdušné vlhkosti a teplotě. Údaje se vyhodnocují v reálném čase. Když je vlhkost rozpoznatelná jen pouhým okem, bývá již pozdě a majitele obvykle čekají finančně nákladné opravy.

Anketa

Využijete výzvy Oprav dům po babičce?
Ano, počítáme s tím.
37 %
Ještě nevíme.
21,7 %
Určitě ne.
41,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2167 čtenářů.

S vlhkou zdí zatočí sanační omítka a hydroizolace

Jak na to

Reklama

Související články

Proměňte starou půdu v atraktivní byt

Bydlení v podkroví má své kouzlo. Aby však splnilo očekávání, je třeba při rekonstrukci pamatovat hlavně na to, jak v prostoru pod střechou zajistit příjemné...

Střešní okna zvelebují pobyt v podkroví

Moderní střešní okna jsou napojená na alarm, který upozorní na jejich nežádoucí otevření. Jejich součástí může být i dešťový senzor, jenž okno automaticky...

Aby z domu neuteklo teplo

Mít co nejnižší tepelné ztráty. To jsou preference investorů, kteří staví domy v režimu nízkoenergetických či pasivních staveb. Nezbytné je dostatečné...

Výběr článků

Načítám