Hlavní obsah

Který typ grilu vyhoví vašim představám?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilování pod širým nebem zpestří slunečné dny i teplé letní večery. Můžeme experimentovat a vychutnat si pokrmy naslano i nasladko bez složitého vaření. Zásadní je ale volba samotného grilu. Jaká kritéria rozhodnou při jeho výběru?

Foto: Mountfield

Unikátní systém TRU-Infrared plynového grilu Professional 4400S využívá infračervené záření pro přípravu šťavnatého masa s křupavou kůrkou.

Článek

Při výběru grilu zejména zvážíme, jak často budeme grilovat a pro kolik osob. Zajímá nás také náročnost údržby i poměr výkonu k ceně.

„Rychlý snadný start a úsporu času, lehké čištění nebo i delší dobu grilování nabízejí plynové varianty. S nimi upravíme potraviny kdekoliv venku. Za vyšší pořizovací cenu získáme komfort,“ říká specialista Vladislav Líkař ze společnosti Fieldmann.

„Kdo miluje specifickou vůni a chuť pokrmů připravovaných nad dřevěným uhlím, určitě zvolí gril na dřevěné uhlí. Pořizovací cena je nižší, grilování urychlí vysoké teploty, ale rozdělávání i čištění jsou pracnější,“ konstatuje.

Když je zahrada plná světlušek

Zahrada

Slunečník nabízí pohyblivý stín

Tipy a trendy

Existují i kombinované grily (plyn, uhlí) a grily s udírnou. Na výletech spojených s grilováním využijeme cestovní přenosný gril na plyn či dřevo. Oceníme jeho skladnost a optimální hmotnost.

Vychytávky

  • Odkládací plochy a integrovaný teploměr na víku, na němž sledujeme průběžnou teplotu uvnitř grilu.
  • Madlo a kola pro lehké a rychlé přemístění.
  • Boční hořák pro vaření u plynového grilu, na němž během grilování v hrnci uvaříme přílohu, polévku apod.
  • Zadní mřížku nad hlavní grilovací plochou využijeme snadno pro grilování v mírnějších teplotách i pro rozpékání pečiva.
  • Poklop na grilu zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu.
  • U některých grilů odpadá nutnost čištění díky možnosti rozpálit gril na vysokou teplotu, kdy se aktivuje tzv. samočisticí funkce - zbytky jídla, tuku a sazí se prostě vypečou a shoří.

Grily na dřevěné uhlí

Základní otevřené grily sestávají z topeniště, nad nímž je grilovací rošt. U tohoto typu nelze účinně regulovat přístup vzduchu do topeniště, tudíž ani teplotu při hoření. Proto je důležité, aby šlo měnit vzdálenost mezi palivovým a grilovacím roštem, čímž teplotu grilování ovlivníme.

Má-li gril víko, zpravidla s uzavíratelnými otvory, jimiž řídíme průtok vzduchu, a tudíž rychlost hoření uhlí, pak teplotu grilování ovládáme. I zde je lepší, když je možné měnit vzdálenost mezi palivovým a grilovacím roštem.

Pokročilejší modely mají dvě topeniště. „Jedno je pod grilovacím roštem, druhé zcela mimo rošt na straně grilu. Použijeme-li druhé topeniště, gril funguje jako horkovzdušná trouba, což umožňuje pečení i větších kusů masa,“ říká Václav Opava, specialista z firmy Hecht. Velké grily s odklápěcím víkem disponují i dvěma rošty nad sebou. Zatímco na spodním grilujeme, na vrchním dopékáme přílohu.

Chytré příslušenství

  • Zapalovací komíny a zapalovače ulehčí zatápění v kotlových grilech na dřevěné uhlí a urychlí rozhoření briket/uhlí.
  • Typy podpalovačů: dlouhé zápalky, pevné, parafínové a petrolejové podpalovače, dřevité vlny, ekologické tekuté i gelové podpalovače.
  • Nezbytné grilovací pomůcky: kleště, špízy, špachtle, obracečky, lisy na hamburgery. Pomohou i různé rošty, kameny pro přípravu placek, pizzy.

Plynové grily

Od grilu na dřevěné uhlí se odlišují tím, že pod grilovacím roštem jsou namísto uhlí plynové hořáky, obvykle dva až pět. Výhodou plynového grilu je, že stačí otočit knoflíkem a už grilujeme, přičemž teplotu během přípravy kontrolujeme.

Grilování na plynu je údajně zdravější, ovšem skalní příznivci klasiky plynovým grilům vyčítají absenci dýmu dodávajícího pokrmům originální chuť. „Plynový gril vybavený víkem využijeme také jako troubu, dokonce i lépe. Zatímco běžné domácí trouby dosahují maximální teploty okolo 240 °C, dosažitelná teplota u některých plynových grilů může být vyšší než 350 °C, což se hodí třeba pro pečení pizzy,“ uvádí Václav Opava.

Elektrické grily

„Při grilování nedochází ke spalování a nevzniká dým, takže najdou uplatnění na balkonech, terasách, ale i v uzavřené místnosti,“ vysvětluje Václav Opava. Stačí zastrčit kabel do zásuvky na terase, s modelem vybaveným termostatem máme dokonalou kontrolu nad teplotou.

Anketa

Patří grilování k vašim oblíbeným letním aktivitám na zahradě?
Ano, bez grilování si naše léta nedokážu ani představit.
69,3 %
Ale jo, docela nás to baví.
17,3 %
Zase takoví fanoušci nejsme. Jsou léta, kdy gril vůbec nepoužijeme.
8,7 %
Ne, to nám nic neříká.
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

U zahradní houpačky dbejte na stabilitu

Tipy a trendy

Zařiďte si báječný pokoj pod širým nebem

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si palivo pro svoji zahradu!

Černé zlato pro každého zahrádkáře – tak by se dal bez nadsázky označit kompost, jedno z nejkvalitnějších přírodních hnojiv. A vyrobíte si ho snadno svépomocí,...

Udržte plot v dobré kondici

Vymezuje pozemek, chrání před pohledy zvenčí a dotváří okolí domu. Celoroční rozmary počasí se na něm ale určitě podepíšou, proto o něj musíme pečovat.

Výběr článků

Načítám