Hlavní obsah

Když je zahrada plná světlušek

Venkovní osvětlení na zahradě je nezbytné. Zajišťuje bezpečný pohyb v terénu, kolem domu, vede nás na příjezdové cestě. Dopřejme si ale i svítidla ryze dekorativní. Vykouzlí v prostoru zahrady, na terase, v blízkosti vodních ploch, okrasných keřů a stromů jedinečnou a magickou atmosféru.

Foto: Ikea

Příjemnou intimní atmosféru pomůže doladit například LED světelný řetěz s 12 světly. Cena 299 Kč

Článek

Nejdříve si promyslete, kam a jaké venkovní osvětlení si chcete pořídit. V případě novostavby plánujte již ve fázi projektu, protože vás nebudou tak bolet eventuální stavební a terénní úpravy. Typ zvoleného osvětlení záleží na daném umístění v prostoru, zajímá nás samozřejmě i design, jeho účel, intenzita osvětlení.

Typy venkovního osvětlení

Nepostradatelná jsou nástěnná svítidla, která reagují na senzor pohybu a pomáhají v orientaci u domu, vchodu, na terase. Prodávají se v mnoha variantách: oblíbená jsou moderní minimalistická, jež nezasahují příliš do prostoru, na fasádě neruší. Mnozí dají přednost i retro, vintage či rustikálnímu provedení lamp, která mají jasně rozpoznatelný styl.

Nabídka je velmi pestrá, odborníci doporučují pořizovat kolekce, které drží jasnou linku.

Závěsná svítidla umístíme nejčastěji do zahradních pergol, rozmanitých přístřešků určených k odpočinku, do venkovních kuchyní, na terasy. Důležité je zavěsit je do míst, kde nepřekáží, ale šikovně osvětlí třeba aktuální zahradní party.

Slunečník nabízí pohyblivý stín

Tipy a trendy

V nabídce zahradních světel nechybí ani solární osvětlení, které akumuluje svoji energii ze sluníčka, je ekologické a praktické. Může být opatřené i pohybovým čidlem, mít speciální vypínač, kdy si jeho funkci zregulujete jen na potřebnou dobu.

Venkovní sloupková světla lemují cestičky, bezprostřední okolí kolem domu. V podobě kovových zápichů atraktivně osvětlí i okrasné keře, zajímavé tvary listů, stromy, květinová aranžmá. Lze s nimi manipulovat, přemisťovat je, osvítit jimi podle potřeby večerní bazén.

Ochrana proti vodě

Určitě víte, že pro venkovní použití je vhodné pouze osvětlení s patřičnou hodnotou IP krytí. Ta nás informuje, do jaké míry jsou zahradní světla chráněna před vniknutím cizích předmětů a vody. A platí: čím vyšší číslo, tím vyšší ochrana. Pro venkovní osvětlení hledejte IP 44 a vyšší.

Osvětlení potřebuje zdroj

Šikovné je, když se osvětlení zvládne napojit na zdroj v rámci stavby. Jinak se budete potýkat s přívodním kabelem a již stávajícími zásuvkami, které nejsou zrovna designovky a mají k estetice daleko. Také proto se vyrábějí alternativy v podobě kamene, zásuvka vypadá jako sloupek apod.

Volte LED žárovky, jež jsou úsporné, mají dlouhou životnost, jsou bezpečné, nevydávají teplo, odolávají počasí, mohou být trvale v extrémních podmínkách a nepoškodí se. S volbou žárovky si všímejte rovněž intenzity osvětlení, jež se udává v luxech a má vliv na osvětlenou plochu v metrech čtverečních.

Odborníci doporučují pro venkovní prostory intenzitu osvětlení od 50 do 300 lx. Vyšší hodnotu oceníte u vchodových dveřích, u komunikačních cest a cestiček, před vjezdem do garáže apod.

Anketa

Používáte na zahradě venkovní osvětlení?
Ano a ve velké míře. Máme rádi, když se večer celá pěkně rozzáří.
13,7 %
Máme jen pár světel, čistě z praktických důvodů.
40,6 %
Jen příležitostně.
14,7 %
Ne, nepoužíváme žádná světla.
31 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 197 čtenářů.

Zařiďte si báječný pokoj pod širým nebem

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Venkovní osvětlení

Související články

Vyrobte si palivo pro svoji zahradu!

Černé zlato pro každého zahrádkáře – tak by se dal bez nadsázky označit kompost, jedno z nejkvalitnějších přírodních hnojiv. A vyrobíte si ho snadno svépomocí,...

Jaro ve víru něžně bílých květů

Jaro si vystrojilo veselku a převléklo zahradu do zářivých bílých šatů z květů načechraných jako šlehačka na svatebním dortu. Pod modrojasnou oblohou slibují...

Výběr článků

Načítám