Hlavní obsah

Slunečník nabízí pohyblivý stín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečníků je na trhu nepřeberné množství, a tak si můžeme pořídit model přesně pro potřeby své zahrady, terasy či balkonu. Odlišují se velikostí, materiálem konstrukce i stínicí částí, tvarem a umístěním sluneční clony.

Foto: Fieldmann

Čtvercový slunečník FDZN 5107 poskytuje stín a ochranu před UV zářením i pro větší zahradní posezení. Cena 5499 Kč.

Článek

Cenové rozpětí nejžádanějších typů se pohybuje od 1000 do 5000 Kč. Konstrukce bývá nejčastěji kovová z oceli, hliníku, opatřená práškovým lakováním pro lepší odolnost vůči vodě, korozi a slunci. Hojně se využívá dural a další lehké slitiny.

Oblíbená je i dřevěná nebo bambusová tyč. Ideální je tropické dřevo dobře snášející vlhkost, např. eukalyptové, teakové či akáciové.

Nepřítelem slunečníku bývá silný vítr, proto dbáme na vyhovující podstavec. Průměr střechy neboli sluneční clony od 250 do 300 cm vyžaduje podstavec se zatížením 20 až 30 kg. Slunečníky otevíráme a zavíráme ovládací páčkou/kličkou či lankem. Ovládání by mělo být snadné a plynulé.

Pozice tyče

Slunečníky můžeme pořídit ve variantě s centrální tyčí a s tyčí na straně - takovým se říká lampové či výkyvné. Středové tyče se vyznačují jednoduchou a stabilní konstrukcí, některé typy uchytíme do zahradních stolů, které jsou k tomu uzpůsobeny. Slunečníky na balkon a terasu mají menší a kompaktnější rozměry i hmotnost. Podle typu disponují naklápěcím kloubem pro lepší stínění.

Slunečník zavěšený na boční tyči, která tak neblokuje prostor pod ním, nabízí větší plochu pro umístění zahradního nábytku. Je flexibilní, dokáže se otáčet kolem své osy. Stříšku naklápíme horizontálně i vertikálně, zachytí sluneční paprsky i velmi nízko nad zemí.

Tvar clony

Kulatý slunečník se hodí k lehátku u bazénu, na pláž, čtvercovýobdélníkový využijeme na zahradě a na balkoně. Střecha může být z lehkého polyesteru či bavlněného plátna, podstatná je vodoodpudivá vrstva a gramáž látky (od 160 g/ m2). Využívá se teflon, životnost prodlužuje i akrylátová vrstva. Stálobarevnost slunečníku zajišťuje PVC odolné vůči UV záření. Dražší a větší verze jsou opatřené i větrným ventilem pro lehký odvod proudícího vzduchu.

Textilii je třeba čas od času přestříkat vodou z hadice, očistit houbičkou s jemným saponátem od ptačího trusu, prachu a pylu. Mokrý potah necháme dobře vyschnout, eventuálně opětovně impregnujeme speciálním přípravkem.

Stabilní stojan

U volně stojícího slunečníku je důležitým detailem volba stabilního stojanu. Asi nejznámějším typem je plastový stojan, který se kvůli zatížení naplní vodou nebo pískem. Tyto nejlevnější modely jsou ale vhodné jen pro dočasně umístěné slunečníky! Bytelnější jsou ocelové stojany, které se vyplňují těžkými betonovými dlaždicemi, čímž se vytvoří patřičná základna. Mají integrovanou zapouštěcí trubku se šrouby, do níž se upevní tyč slunečníku.

Anketa

Máte raději slunečník s centrální nebo boční tyčí?
S centrální
6,2 %
S boční
66,2 %
Je mi to jedno
27,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 65 čtenářů.

Víte, jak postavit nadzemní bazén a co všechno k němu budete potřebovat?

Jak na to

Reklama

Související články

Zařiďte si báječný pokoj pod širým nebem

Balkonová a zahradní sezona se blíží. Máme nejvyšší čas zrevidovat stávající mobiliář anebo se eventuálně poohlédnout po nových kouscích. Jakým směrem se...

Pergola či altán poskytnou vlídné zázemí

Užít si teplé měsíce na terase u domu a na zahradě můžeme navzdory dešti i horkému slunci. Stačí si pořídit pergolu nebo altán. Při jejich výběru zohledníme...

Proměňte terasu v příjemnou oázu

Moderní terasa, to má být pohodlný a funkční prostor. Jen tak si můžeme rodinné večery, párty s přáteli či oddych s knížkou užít naplno, bez kompromisů....

Výběr článků

Načítám