Hlavní obsah

Zařiďte si báječný pokoj pod širým nebem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balkonová a zahradní sezona se blíží. Máme nejvyšší čas zrevidovat stávající mobiliář anebo se eventuálně poohlédnout po nových kouscích. Jakým směrem se v sortimentu zahradního nábytku ubírají nejnovější trendy?

Foto: Möbelix

Pro ty, kteří upřednostňují přírodní vzhled, je zahradní sestava Sabi z akáciového dřeva ideálním společníkem. Cena 22 499 Kč

Článek

Podívat se z okna obýváku a vidět další obývák, který má místo stropu modrou oblohu, na níž večer svítí hvězdy, dnes není ničím nereálným.

K prostoru na zahradě či terase se přistupuje jako k rozšířenému interiéru, říká se tomu obytný exteriér. Důležitým kritériem se vedle odolnosti stává samotný vzhled venkovního nábytku. Přibývají i kategorie nábytku, na něž jsme venku donedávna nebyli zvyklí. A tak kromě základní klasiky, tedy standardních stolů, židlí a lehátek, můžete mít opravdu velkorysé komfortní venkovní sedačky, relaxační křesla nebo dokonce postele. Klidně i s baldachýnem.

Venkovní sedací soupravy

Klíčovým parametrem pro výběr exteriérové sedací soupravy by měla být kvalita konstrukce a materiálů. Pozornost věnujte i použitým textiliím, které musejí především odolat rozmarům počasí. Ty kvalitní exteriérové nejenže odpuzují vodu a špínu, ale navíc se snadno udržují. K sedačce ovšem neodmyslitelně patří i konferenční stolek.

Relaxační ostrůvky

Není pohovka jako pohovka. Vedle klasických tvarů si můžete pořídit třeba i kulaté pohovky. Vypadají stylově a v případě potřeby se na nich dá i pohodlně zdřímnout. Tento kus nábytku už ale vyžaduje docela velký prostor, takže se uplatní hlavně na větších terasách či v okolí bazénů.

Podobně jako v případě venkovních postelí s nebesy, které znáte z pláží u moře. Jsou vybaveny měkkým polstrováním, obvykle také zádovou opěrkou, která se dá polohovat. Podle momentální nálady si ji tak můžete nastavit třeba na čtení, spaní nebo prostě jen snění. Stříška a závěsy pak lehátku dodají punc luxusu. Kromě toho vás ale také ochrání před přímým slunečním světlem a cizími pohledy.

Balkonové sety

Na balkoně či menší terase, kam se pohovka nevejde, se dá relaxační koutek vybavit např. stylovým balkonovým setem nebo designovým křesílkem s odkládacím stolkem.

Závěsná křesla

Závěsná křesla lze mít doslova na sto způsobů. Hitem jsou kousky v boho stylu s macramé detaily, ale své příznivce si najdou i pohodlná křesla v textilní provedení nebo „kokony“ s pleteným vzhledem. Stanou se dokonalým místem pro lenošení a relax. Pozvednou každý balkon, terasu i zahradní zákoutí a dodají místu nádech hravosti.

Židle s výpletem

Židle s moderním výpletem ze syntetické textilie je rozhodně hitem letošní sezony. Dodá šmrnc minimalisticky pojatým setům – nejlépe vynikne u jednoduchého dřevěného kulatého stolku. Slušet jí to bude v zemitých tónech, elegantní černé i pestrých barvách.

Stálicí je také umělý ratan, který výrobci stále zdokonalují.

Jak vykouzlit příjemný stín

Ideální je stín přirozený, třeba pod korunou rozložitého stromu. Když takovou možnost nemáme, musíme si pomoct jinak. Nejjednodušším řešením je slunečník. Jejich konstrukce bývá kovová, hojně se využívá dural a jiné lehké slitiny. Může být ale i dřevěná nebo bambusová. Mohou být s centrální tyčí (uprostřed) nebo s tyčí na straně (lampové). Střecha slunečníku může být z lehkého polyesteru či bavlněného plátna, podstatná je vodoodpudivá vrstva. Praktické jsou slunečníky s otočným teleskopickým ramenem, díky němuž náklon střechy nastavíme podle dráhy slunce. Průměr slunečníku má být co největší, aby se sklon nemusel často upravovat a aby slunečník co nejvíce stínil.

Anketa

Dokážete si najít čas na klidný odpočinek na terase?
Ano, a to pravidelně.
55 %
Občas ano.
25,9 %
Velice výjimečně.
12,6 %
Ne. Na to čas nemám.
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 429 čtenářů.

Pergola či altán poskytnou vlídné zázemí

Zahrada

Proměňte terasu v příjemnou oázu

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Zahradní nábytek

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej zahradního nábytku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám