Hlavní obsah

Udržte plot v dobré kondici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vymezuje pozemek, chrání před pohledy zvenčí a dotváří okolí domu. Celoroční rozmary počasí se na něm ale určitě podepíšou, proto o něj musíme pečovat.

Foto: Prefa

Betonový plot Gardelot je trvanlivý a pevný vzhledem k tomu, že se plotovky při stavbě zpevňují ocelovou výztuží a litým betonem

Článek

Ploty bývají z různých materiálů. Dřevoplast, přírodní kámen, cihla či beton údržbu tolik nevyžadují. Ale dřevěné a kovové ploty už ano.

Jak na dřevěný plot

Dřevo jako přírodní materiál je stále v kurzu a dřevěné oplocení je velmi oblíbené. Ale chce to pravidelnou péči, jinak se dlouhé životnosti nedočkáme. Vlivem počasí a UV záření postupně zešedne.

Prvním krokem je očištění. Lze k tomu využít i vysokotlaký čistič, ale pozor: odstranit musíme jen povrchovou barvu, nikoliv zasáhnout dřevo! Očištěný povrch dřeva nechte zaschnout, přebruste jej elektrickou bruskou tak, aby zůstal drsný.

Na suchý povrch naneste základní barvu určenou pro exteriér. Po zaschnutí podkladového nátěru lze nanést první vrstvu exteriérové barvy. Pak pokračujte s druhou…

Přirozenou krásu dřeva podtrhnou lazury (transparentní nátěr) nebo olej na dřevo. Poskytuje silnou ochranu dřeva a je vhodný pro tvrdé druhy dřeva.

Pro venkovní prostory by neměl být použit bezbarvý olej, neposkytuje dostatečnou UV ochranu.

Také kov vyžaduje péči

Kovové ploty jsou citlivé na vodu a vzduch, mají tendenci rezavět. Proto je prvním krokem odstranění rzi pomocí produktů k tomu určených.

Po odstranění rzi a starého nátěru je třeba nanést podkladový nátěr s obsahem antikorozních látek. Na starší plot jsou vhodné dvě vrstvy základního nátěru.

Doporučuje se používat lesklé nátěry, protože jsou odolnější a nevyžadují častou renovaci. Výběr barvy ovlivní povrch a žádaný výsledný vzhled plotu.

Kámen, beton, cihla

Když povrchy z těchto materiálů nevypadají čistě, zkuste na ně vzít vysokotlaký čistič. Poradí si i s hloubkovou nečistotou, navíc vysokotlaký čistič využijete při údržbě celého domu, včetně přístupových cest a fasády.

Anketa

Čistíte plot kolem svého pozemku pravidelně?
Ano, kdykoli je to potřeba.
19,9 %
Jednou za čas...
44,6 %
Ne. Ono to vlastně ani není třeba.
35,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 166 čtenářů.

Dejte živému plotu dokonalou fazonu!

Zahrada

Dobrý plot je ochranou i vizitkou domu

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Péče o dřevo
Péče o kovy

Výběr článků

Načítám