Hlavní obsah

Kopce porostlé zelení jsou ve skutečnosti hustě osídleným městem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Města s vysokou hustotou jako kopce z CLT panelů porostlé zelení, tak si představuje proměnu planety a zejména lidského bydlení architekt Fernando Donis z Nizozemska. Jeho vize nazvaná Frame City (Rámové město) zaujme na první pohled tím, že lidská sídliště neproměňuje ve vybraných jednotlivostech, ale jako celek a přetváří je v krajinu.

BEZ KOMENTÁŘE: Frame CityVideo: Donis Studio

 
Článek

Architekt vytvořil projekt jako návrh nového přístupu k urbanizaci a jako přímý protiklad k tomu, jak v současnosti tento proces probíhá.

Navzdory současným snahám o integraci solární energie, elektromobility a podzemní infrastruktury do měst, základní problém dle Donisova přesvědčení zůstává pořád ten samý – jde o dodatečné vylepšování konceptu měst, jenž je starý sto let.

Proto musí být města budoucnosti, mají-li být skutečně udržitelná a mají-li pomoci navrátit celou planetu do udržitelného stavu, vybudována na zcela jiném principu.

Model města, který nabízí, je určen pro milion obyvatel žijících v kompaktním prostředí, kde se prolíná charakter městské a venkovské krajiny. Obytné a obchodní programy jsou v něm propojeny do zhuštěných struktur obklopených velkými plochami parků a lesů.

Foto: Donis Studio

Město budoucnosti by mohlo mít podobu zvlněných megastaveb připomínajících pohoří lemující zelené plochy původní přírody.

Foto: Donis Studio

Pohoří – megastavby by byly vyrobeny z CLT panelů.

V navrhovaném typu měst je pak na prvním místě infrastruktura pro pěší a cyklisty, naopak dálnice zde zcela chybí. Stejně tak zde není vítána ani osobní doprava.

To ovšem znamená velice pečlivé naplánování a rozmístění jednotlivých funkčních prvků tak, aby veškeré služby byly pro obyvatele dostupné do 15 minut pěší chůze či jízdy na kole.

Vzducholodě, jež rozvážejí ovoce a zeleninu, by mohly v budoucnu vyřešit hned několik problémů

Tipy a trendy

Základním stavebním materiálem jsou pak CLT panely jakožto udržitelný materiál.

„Nová města se mohou stát jednoduchými rámy zahrnující odlišnou přírodní krajinu, přičemž každý člověk by žil v nejcennějších částech města (v bezprostřední blízkosti zeleně – pozn. red.). Jde o kombinaci výškových budov a megastaveb, v podobě velké křivolaké ‚hory' s terasami, jež integrují čtvrt milionu obytných jednotek s průměrným obsazením čtyři obyvatelé na jednotku,” popisuje architekt.

Foto: Donis Studio

Nejžádanější bydlení je i v současných velkoměstech právě v okolí parků. V nových městech by v bezprostřední blízkosti zeleně bydleli všichni obyvatelé.

Foto: Donis Studio

Každé z velkoměst by si ohraničovalo, rámovalo svůj vlastní typ krajiny, který by pro něj byl typický.

Lidstvo jako velryby na moři, taková by mohla být budoucnost bydlení

Tipy a trendy

Přetvořte svět

Návrh pojmenovaný Rámové město se stal vítězem soutěže Redesign the world (Přetvořte svět), jejíž výsledky v závěru loňského roku odhalil její pořadatel, architektonický web Dezeen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám