Hlavní obsah

Stavba jako ze sci-fi filmů má nečekaný účel

28. 12. 2021, 6:03

Na nábřeží tchajwanského města Kao-siung otevřeli novou budovu. Vzhledem k bezprostřední blízkosti moře má připomínat vlnu. Svým moderním a poněkud technologickým vzhledem však může v někom vzbuzovat spíše dojem, že jde o část vesmírné stanice. Ve skutečnosti je to centrum populární hudby s jednou krytou a jednou venkovní scénou pro tisíce návštěvníků.

Foto: Bo-An Su

Hlavní budova centra populární hudby má podobu dvou srážejících se vln.

Článek

Autorem neobyčejně vyhlížející stavby na jihu Tchaj-wanu je španělský architekt Manuel Álvarez-Monteserín Lahoz, jenž je považován za jednoho z nejvlivnějších současných architektů ve své zemi.

Z obou stran obklopující ústí řeky Love, na nábřeží, navrhl soubor objektů, které mají nejrůznější funkce. Jejich vzhled je inspirovaný mořskou faunou.

Velká vlna

Ústředním prvkem nové nábřežní zástavby je ovšem vlastní centrum populární hudby, nazvané Velká vlna (Great wave) se dvěma hledišti. Venkovní má kapacitu 12 000 diváků, kryté je pak výrazně menší, zde si může hudbu poslechnout na 3500 posluchačů.

Nad každým hledištěm se pak tyčí jedna z dvojice plochých věží, jejichž podoba dala objektu název.

Venkovní hlediště je zasazeno doprostřed zeleně, přičemž architekt jej navrhl tak, aby v době, kdy není využíváno pro jednu velkou scénu, bylo možné jeho funkci jakkoli upravit v závislosti na tom, jaké akce se zde pořádají. Tento prostor je tak nejproměnlivější částí celého nábřežního areálu. Scéna pro velké hlediště je ukryta v menší z obou věží.

Stavba připomínající kus skály uprostřed divočiny překvapí svým účelem

Tipy a trendy

Kryté hlediště tvoří podstavec vyšší z obou věží a jeho plášť je tvořen sítí šestiúhelníků, jež se vznáší nad úrovní země a šplhá po fasádě věže vzhůru. S trochou fantazie se lze domýšlet, že tento rastr symbolizuje pěnu na povrchu vlny.

Prostor vestibulu je vložen mezi onen vnější plášť a vlastní sál. Ten se pak otvírá jako vějíř s pěti samostatnými bloky tribun, předěly mezi nimi tvoří spojnice s lobby.

Foto: Yi-Hsien Lee

Pro celý komplex je typický motiv šestiúhelníků.

Součástí hlavního objektu jsou veškeré nezbytné podpůrné prostory pro jeho návštěvníky, ale také pro účinkující, ať to jsou již zkušebny, kanceláře, výstavní prostory atd.

Méně hluku, ale stejně muziky
Zajímavostí projektu je velká změna, ke které došlo kvůli přiléhající rezidenční zóně. Oproti původní navrhované podobě, s níž architekt vyhrál veřejnou architektonickou soutěž vypsanou radnicí Kao-siungu, se změnil celý vzhled stavby, a tedy i horizontu města. Původně měly být totiž věže na opačných stranách hlavního objektu a hlediště mezi nimi. Měla to být tedy dvojice vln šplouchajících proti sobě. Kvůli snížení hluku, jenž centrum bude nevyhnutelně produkovat, nakonec architekti přistoupili k zásadní úpravě a obě věže přitiskli k sobě.

Delfíni a velryby

Centrum populární hudby doprovází na nábřeží na druhém břehu řeky Love pětice staveb nazvaná Delfíni. Jsou vizuálním prvkem, jenž propojuje obě zóny.

V budovách vyzdvižených na sloupech nad úroveň terénu se ukrývají restaurace. Všechny propojuje pěší lávka.

Foto: Yi-Hsien Lee

Tzv. Živé domy (Velryby) mají zelené pochozí střechy.

Šest tzv. Živých domů, určených pro doprovodné programy hudebního centra, tedy výstavy, menší koncerty a jiné podobné akce, nese název Velryby. Jsou ve třech velikostech, dva velké, dva střední a dva malé. V podzemí jsou propojeny velkým parkovištěm. Jejich střechy jsou řešeny jako zelené a pochozí. Jsou místem, odkud se obyvatelé a návštěvníci města mohou kochat pohledem na západ slunce nad vodami přístavu.

Architekti ponechali mezi Velrybami a mořem záměrně volný prostor, aby tak vytvořili promenádu se spoustou stánků s pouličním občerstvením. Uvnitř domů jsou pak prostory pro produkci elektronické hudby, prezentace video her a jazzové koncerty.

V Ostravě vyroste nová koncertní hala pro více než 1200 lidí. Připomíná futrál na housle

Domácí

Korál

V samém centru zastavěné plochy nábřeží je umístěný zastřešený prostor nazvaný Korál. Střecha je složena z šestiúhelníkových deštníků podpíraných rozvětvenými sloupy.

Právě tento objekt prošel ovšem zdaleka největší proměnou v porovnání s původním návrhem. Původně zde měla být zelená pochozí střecha, pod níž by se ukrývalo noční tržiště (s jídlem a zábavou, jež jsou pro Tchaj-wan typická, vysvětluje architekt).

Po vyhlášení výsledků architektonické soutěže ovšem rada města navrhla, aby místo otevřeného prostoru vznikl pod střechou prostor uzavřený, klimatizovaný a určený k výstavám.

Foto: Yi-Hsien Lee

Střecha více funkční části s výstavními prostorami dává tušit její název - Korál.

Nakonec má střecha stávající podobu, která je na některých místech otevřená. Uvnitř stavby jsou tak uzavřené prostory vyhrazené pro požadované komerční a výstavní účely a mezi nimi jsou volná prostranství umožňující spontánně pořádané aktivity (pouliční trhy, pouliční taneční a divadelní vystoupení apod.).

Hamburk se po deseti letech konečně dočkal nové reprezentační budovy - Labské filharmonie

Tipy a trendy

Zelené plíce města

Velkou předností projektu, jež nepochybně upoutala i radnici města, je velké množství prostoru vyhrazené pro postupné zazelenění celé plochy.

Vlhké tropické prostředí je předpokladem, že se přístav a ústí řeky Love v blízké budoucnosti stanou „plícemi průmyslového města sužovaného znečištěným ovzduším”, slibují architekti.

Anketa

Co vám stavba připomíná nejvíce?
Vesmírnou stanici
10,8 %
Vlnu
15 %
Shluk korálů
3,5 %
Krystaly pod mikroskopem
5,3 %
Něco jiného
9,1 %
Nic
56,3 %
Celkem hlasovalo 1340 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků