Hlavní obsah

Uprostřed města roste místo střešního parkoviště farma s ovocem a zeleninou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střešní parkoviště na jedné z budov v Centrální obchodní čtvrti v australském Melbourne se pozvolna mění v městskou farmu. Ačkoli práce na ní budou trvat ještě rok, už nyní vydává úrodu a není toho málo, 4 tuny za rok. Po dokončení má vzrůst její produkce na minimálně pět tun ročně. Většina přitom poputuje na charitu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střešní parkoviště v Melbourne se proměňuje ve farmuVideo: Reuters

 
Článek

Bývala to pouze ohyzdná masa betonu s plochou 2000 m², která v horkých dnech bezútěšně žhnula a sloužila jako parkoviště. Ovšem pak se o prostor začala zajímat organizace Skyfarm, v níž je sdruženo hned několik místních společností zaměřených na udržitelnost a městské farmaření.

Společnými silami vypracovaly projekt na trvale udržitelnou farmu, která bude fungovat uprostřed města. Každá píď prostoru má být využita. Jsou zde už první záhonky i další pěstební prostory, například malý sad.

Autoři projektu nezapomněli ani na úly se včelami, které za úrodu „ručí”. V provozu bude po úplném dokončení také školka rostlin, kde si návštěvníci budou moci zakoupit sazenice nejrůznějších druhů.

Postupně na střeše vznikají i stánky a místa pro konání nejrůznějších akcí, například farmářských trhů. Součástí vybavení bude i trvale udržitelná kavárna, pro nejmenší návštěvníky zde má vzniknout i hřiště.

Foto: Melbourne Skyfarm

Renderový snímek toho, jak má farma vypadat po svém dokončení ve druhé půli příštího roku. Za farmou je řeka Yarra.

Produkce farmy je primárně určená pro místní charitativní organizace. Díky ní se tak dostanou čerstvě vypěstované plodiny těm nejvíce potřebným v okolí.

V Paříži roste největší evropská městská farma umístěná na střeše

Tipy a trendy

Farma má rovněž edukační účely. Návštěvníci se zde mohou na vlastní oči přesvědčit, že čerstvé ovoce a zeleninu lze vyprodukovat i uprostřed velkoměsta. Že stačí jen ochota chtít něco změnit a najít pro farmu místo.

Zároveň budou zdejší prostory určené i k pořádání nejrůznějších dalších setkání a konferencí.

Foto: Melbourne Skyfarm

Renderový snímek budoucí podoby farmy s městem v pozadí

Jak Novinkám sdělili zástupci farmy, v současnosti byla uvedena do provozu pouze první fáze, plně dokončena má být v druhé polovině roku 2022, tehdy se také již cele otevře široké veřejnosti.

Dle odhadů Organizace pro výživu a zemědělství při OSN se nějakou formou městského farmaření v současnosti zabývá okolo 800 milionů lidí po celé světě a toto množství neustále roste.

Anketa

Potřebovali byste podobnou farmu také ve vaší obci?
Jako sůl!
80,4 %
Asi ano.
7,4 %
To neumím vůbec posoudit.
3,7 %
Spíš ne.
1,2 %
Vůbec ne.
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 489 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám