Hlavní obsah

Vzducholodě, jež rozvážejí ovoce a zeleninu, by mohly v budoucnu vyřešit hned několik problémů

Vzducholodě plachtící nad hustě osídlenými oblastmi s nabídkou ovoce a zeleniny připravenými tak akorát k utržení, to je vize možného budoucího farmaření, kterou představil newyorský architekt australského původu Sam Mcheileh. Její podstatou je pěstování plodin na principu aeroponie v objektech, které nebudou znečišťovat a zahlcovat ulice měst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aeroponické létající farmy architekta Sama McheilehaVideo: AP

 
Článek

Velké množství futuristicky orientovaných projektů si klade za cíl eliminovat nedostatek potravin, nabídnout lepší způsob transportu zboží, efektivnější využívání energií apod.

Některé práce ale zaujmou pozornost veřejnosti i odborníků tím, že nabízejí řešení hned pro několik palčivých problémů současnosti najednou. K takovým patří i projekt nazvaný Aeroponic 2100.

Jeho autor, architekt Sam Mcheileh, se v něm zabývá možnostmi produkce, ale zároveň i transportu potravin tam, kde jich je nejvíce zapotřebí. Ať již jde o centra hustě osídlených měst, nebo třeba pouště.

Řešení vidí ve využití hypermoderních vzducholodí, které budou fungovat jako pohybující se farmy produkující čerstvé potraviny na principech hydroponie a aeroponie, tedy bez potřeby půdy.

Hydroponie a aeroponie
Hydroponie a aeroponie představují v současné době velmi zkoumané metody pěstování v uzavřených prostorech. Velmi zjednodušeně řečeno, rostliny nejsou zasazené v půdě, ale pouze v malém kousku substrátu či jiného materiálu, který jim poskytuje fyzickou oporu pro růst. Kořínky jsou pak volně spuštěné a buď ponořené do roztoku se živinami, který kolem nich proudí (hydroponie), nebo jsou jím v pravidelných intervalech postřikovány (aeroponie).

Farmy prezentuje jako objemné útvary doutníkového tvaru, v nichž se plodiny pěstují vertikálně. Centrální prostor je převážně volný, určený k setkávání lidí. Ke svému provozu mají využívat dešťovou vodu zachycenou lapači umístěnými po obvodu anebo odsolenou vodou mořskou.

Tím, že farmy nepotřebují žádnou půdu a jsou ve vzduchu, nepodílejí se na ničení původních ekosystémů ani na kontaminaci vodních zdrojů spláchnutými hnojivy atd. Zároveň mobilita farem odstraňuje nutnost dovážení potravin z jednoho místa na druhé a s tím spojené znečišťování ovzduší.

Lidstvo jako velryby na moři, taková by mohla být budoucnost bydlení

Tipy a trendy

Poslední přednost návrhu samozřejmě vyvolává otázku, jak se tedy budou pohybovat samotné farmy a co je udrží ve vzduchu. V tomto ohledu se autor opírá hodně o teprve připravované technologie.

„K pohonu vzducholodí je využívána sluneční a větrná energie. Sluneční energie je využívána jako zdroj tepla, které zajišťuje gravitační vztlak potřebný k letu vzducholodě. Komprese vzduchu je využita na vnější obálce a umožňuje pohyb do stran a manévrovat,” popisuje ve svém projektu Mcheileh.

Přetvořte svět

Návrh se stal jedním z finalistů soutěže s názvem Redesign the world (Přetvořte svět), jíž letos vypsal ve spolupráci s tvůrcem počítačových her Epic Games významný architektonický web Dezeen.

Podmínkou bylo přihlásit díla navrhující novou podobu světa vytvořená pomocí architektonického vizualizačního softwaru Twinmotion.

Anketa

Líbily by se vám takové farmy?
Ano
58,1 %
Možná
5,5 %
Spíš ne
1,3 %
Ne
35,1 %
Celkem hlasovalo 986 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám