Hlavní obsah

Stavba připomínající kus skály uprostřed divočiny překvapí svým účelem

Inspirováni divokou přírodou, do níž svou stavbu zasadili, vtiskli architekti čínského studia Open Architecture této koncertní síni výjimečný vzhled. Vypadá jako kus skály, na níž jsou zřetelně patrné jednotlivé geologické vrstvy. Objevit ji lze v Čcheng-te, v provincii Che-pej.

BEZ KOMENTÁŘE: Koncertní síň uprostřed přírody připomíná kus skályVideo: Open Architecture

 
Článek

Zahnízděna v údolí mezi skalami, zhruba dvě hodiny od centra Pekingu. Koncertní síň nazvaná Kaple zvuku je monolitická stavba s vyhlídkou na Velkou čínskou zeď.

Objekt navrhli architekti z pekingského studia Open architecture, přičemž jejich snahou bylo, aby stavba připomínala tajemný kámen, který zlehka dosedl na zem.

Budova je postavena výhradně z betonu, který je obohacen kamenivem z místních hornin bohatých na minerály. Zahrnuje napůl venkovní amfiteátr, venkovní jeviště, vyhlídkové plošiny a tzv. zelenou místnost.

Architekti stavbou chtěli vytvořit nejenom prostor pro poslech hudby uprostřed přírody, ale zároveň poskytnout návštěvníkům i místo, kde se mohou zaposlouchat do ticha přírody, které je dle jejich přesvědčení stejně tak inspirující. Proto by v obdobích, kdy se zde nebudou konat koncerty, měla síň sloužit jako místo pro setkávání nejrůznějších komunit.

V Ostravě vyroste nová koncertní hala pro více než 1200 lidí. Připomíná futrál na housle

Domácí

Stavba zabírající plochu 790 m² je tvořena vnější a vnitřní skořepinou, mezi něž je vloženo schodiště. Jeho detaily jsou pak z bronzu, který tvoří kontrast k chladnému betonu.

Místo moderních materiálů otvory

Při vzpomínce na slavné moderní koncertní síně, kde jsou sály napěchované nejmodernějšími materiály, aby měly co nejlepší akustiku, zaujme tato koncertní síň svým uspořádáním a otevřenými otvory. Architekti Li Chu a Chuang Wen-ťing (sami autoři několika síní a divadel) se v tomto případě snažili o vytvoření stejné akustiky, jakou známe z jeskyní. Zvuk v této síni se šíří podobně.

Výzvou proto bylo vytvoření vynikajícího akustického prostředí bez použití zvuk pohlcujících materiálů. Autoři nalezli překvapivě prosté řešení - otvory ve stěnách. Na rozdíl od koncertních hal ve městech, tato je obklopena tichou přírodou, která  nebude zdrojem hluku, a zároveň se návštěvníci koncertu mohou při poslechu hudby kochat výhledem ven.

Londýn získá moderní koncertní síň, má být majákem hudby uprostřed rušného města

Tipy a trendy

„Byli jsme si dobře vědomi odpovědnosti, když se snažíme umístit sofistikovanou stavbu do tak jedinečné krajiny. Musela do ní přirozeně zapadnout. Chtěli jsme vytvořit něco jiného, a co je důležitější, něco smysluplného. Žijeme v době, kdy je otázka našeho vztahu k přírodě jako lidských bytostí naléhavější než kdy jindy. Dokážeme být dostatečně pokorní, abychom slyšeli, co nám příroda šeptá? Symfonie přírody, to je to, co jsme opravdu chtěli, aby zde lidé zažili,“ říkají o svém projektu.

Koncertní síň, do které prší

Stavba je zcela odevzdaná přírodě, není vybavena in systémem vytápění, ani klimatizací. Jako taková spotřebovává minimum energie. Otvory ve stěnách i ve stropě propouštějí dovnitř vše. Sluneční svit i déšť. Když prší, je voda i uvnitř síně. Autoři se ale inspirovali Pantheonem (antický chrám v Římě) a uvnitř navrhli drenážní systém, který vodu rychle odvádí pryč.

Hamburk se po deseti letech konečně dočkal nové reprezentační budovy - Labské filharmonie

Tipy a trendy

Anketa

Lákalo by vás poslechnout si koncert v této síni?
Ano, moc!
71,7 %
Koncert možná ani ne, ale za návštěvu by to stálo.
14,3 %
Ani moc ne.
3,9 %
Ne.
10,1 %
Celkem hlasovalo 1581 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

V New Yorku vznikl vznášející se ostrov

Jako vznášející se ostrov vypadá nový park a multifunkční prostor, který byl v minulých dnech otevřen na jihozápadním pobřeží newyorského Manhattanu. Autory...

Výběr článků

Načítám