Hlavní obsah

Tuto jehlu žádná kupka sena jen tak neskryje. Bude měřit 555 metrů

Dvojici mrakodrapů v ruském Petrohradu přibude třetí bratříček. Stane se pokračováním komplexu Lachta Centr ležícího na břehu Finského zálivu a jeho výška má činit 555 metrů. Na samém konci roku 2021 to oznámil ruský energetický gigant Gazprom, který nechal vybudovat první z mrakodrapů a pod jehož taktovkou probíhají projekční práce na druhém.

BEZ KOMENTÁŘE: Gazprom představil plány na třetí mrakodrap v PetrohraduVideo: AP

 
Článek

Ruská energetická společnost v Petrohradě hodlá vybudovat už třetí mrakodrap v pořadí a ve stejné lokalitě. Nová stavba má vyrůst na ostrově Aptěkarskij, kde by měla zabrat 179 tisíc čtverečních metrů.

Budova nazvaná Lachta Centr 3 má dosahovat výšky 555 metrů. Doplní tak své dvě předchůdkyně, které společnost postavila, respektive ohlásila postavit v minulých letech. První, v roce 2018 dokončený mrakodrap jehlanového tvaru má výšku 462 metrů a nese název Lachta Centr. Právě v něm má Gazprom své ústředí.

V květnu loňského roku pak společnost představila plány na výstavbu další věže, Lachta Centr II, jež má být vysoká 703 metrů. Jde o stavbu se smíšeným účelem.

Nejnověji ohlášená budova bude tedy se svou výškou prostřední. Díky svému elegantnímu vzhledu je další ukázkou moderní výškové architektury ve městě.

Druhou nejvyšší budovu na světě plánují postavit skotští architekti v Rusku

Tipy a trendy

Společnost při představení plánů na stavbu věže neuvedla, podle jakého návrhu se bude stavět, ovšem spirálovitý tvar, jejž odhaluje první renderové video, dává tušit, že nová stavba bude přinejmenším notně inspirovaná jehlou, kterou představila jako Lachta Centr II loni. Jejím autorem je skotský architekt Tony Kettle, který se podílel i na tvorbě první stavby, Lachta Centr.

„Vyvážená funkční a elegantní architektonická kompozice nové věže je založena na principu zlatého řezu. Tvar věže je exponenciální logaritmická spirála. Jde o mrakodrap se dvěma křídlovými budovami, které se proplétají kolem uzavřených průsvitných atrií,” popisuje mrakodrap ve svém prohlášení společnost.

Jak se křídla budovy kolem sebe otáčejí, vytvářejí mezi sebou volný prostor, který je vodorovnými prvky (atrií) rozdělen do sedmi částí. S rostoucí výškou věže se vzdálenost mezi atrii zkracuje. Většina veřejných prostranství je tak umístěna do vyšších pohledových úrovní.

Domek na zimní grilování může být ve skutečnosti čímkoli

Tipy a trendy

„Konstrukce věže je založena na inovativním diagonálním designu, který poskytuje věži podporu a stabilitu a nahrazuje konvenční centrální jádro budovy. Žebra rotující ve spirále kolem věže ‚rozptýlí' zatížení větrem působící na budovu. K podepření otevřených šachet panoramatických výtahů je použit lehký rám,” popisuje dále architektonické řešení věže společnost.

Dle současného konceptu má mít 555 metrů vysoká věž 108 podlaží. Ve trojpodlažní základně budou uschovány servisní prostory a také parkoviště. Nejvyšší podlaží tvořené vyhlídkovým ochozem je naplánované do výšky 453 metrů.

„Architektonické soubory jsou charakteristickým znakem Petrohradu od jeho založení. V návaznosti na tuto urbanistickou tradici vzniká na pobřeží Finského zálivu moderní architektonický celek, který Petrohrad otevírá při pohledu od moře,” uzavírá svou zprávu o novém projektu společnost.

Anketa

Líbí se vám mrakodrapy ve tvaru spirálových jehel?
Ano, to je velmi elegantní tvar!
76,6 %
Docela ano.
4,8 %
Je mi to celkem jedno.
10,3 %
Ani moc ne.
4,2 %
Ne, to není nijak nápadité.
4,1 %
Celkem hlasovalo 2774 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám