Hlavní obsah

Kondenzační plynové kotle pomohou ušetřit spoustu peněz. Jsou totiž velmi účinné

Ačkoli jsou nyní ceny plynu vyšší než v minulosti, mnoho odborníků varuje před unáhlenou kompletní změnou zdroje tepla v domácnostech. Jedním z úsporných řešení může být například náhrada starého plynového kotle za nový, kondenzační. Díky moderním technologiím a dokonalejšímu spalování lze uspořit až 30 procent nákladů.

Foto: Vaillant

Plynový kondenzační kotel ecoTEC plus ioniDetect dokáže sám rozlišit kvalitu plynu, ale zároveň je připravený i na plyn s příměsí 20 % vodíku.

Článek

Bolestí starších plynových kotlů je, že do komína odcházejí spaliny, které v sobě mají ještě spoustu tepla, které by ještě mohlo posloužit k vytápění. Tento problém řeší tzv. plynové kondenzační kotle, jež toto zbytkové teplo ve spalinách dokážou využít.

Zjednodušeně řečeno, jejich systém funguje tak, že voda, která se vrací z otopného systému do kotle, aby se v něm znovu ohřála, se nejprve ohřeje právě spalinami. Od nich si odebere první teplo, zatímco takto ochlazené spaliny poté odcházejí komínem pryč. Předehřátá voda pokračuje do vlastního kotle, kde se dohřeje na požadovanou teplotu a vrací se do otopného systému.

„Účinnost kondenzačních kotlů, počítána z tzv. spalovacího tepla, dosahuje až 98 %. Zbývající dvě procenta ztrácíme spalinami, sáláním kotle a v odváděném kondenzátu, což jsou opravdu jen velmi malé ztráty a využití energie obsažené v plynu je opravdu velmi vysoké,“ upozorňují na webu společnosti Viessmann.

Nižší náklady na energie? Prvním krokem jsou kvalitní okna

Tipy a trendy

Jednou z velkých výhod kondenzačních kotlů je velký rozsah možnosti nastavení jeho výkonu, tedy teploty, na kolik topí. Teplota výstupní vody se pohybuje od 40 do 90 °C.

Kondenzační kotel je tak vhodný pro všechny druhy topných systémů, včetně podlahového. Díky nízkému výkonu kondenzační kotel nemusí navíc tak často spínat, takže se méně opotřebovává a opět šetří i palivo.

Pozor!

Protože kotel pracuje na principu kondenzace vodních par, je velmi důležitou podmínkou pro jeho instalaci odolnost komínové konstrukce proti korozi.

Foto: Viadrus

Plynové kondenzační kotle díky svému vzhledu mohou směle opustit technické místnosti a být například v koupelně nebo v chodbě.

„Rozdíl proti klasickým kotlům spočívá také ve způsobu míchání plynu se spalovacím vzduchem. U kondenzačního kotle je míchání dokonalejší, tím je opět využití plynu vyšší, a navíc je míchání provozně bezpečnější,“ uvádí Bohumil Plachý ze společnosti Ariston.

Nejnovější technologie pro ještě lepší funkci

„Stále platí, že úspora energií proti starému systému vytápění může být s novým kondenzačním kotlem až 30 %. Cena plynu sice za poslední rok výrazně stoupla, nicméně cena elektřiny ve stejném poměru také. Důležité je však zvážit potřebné vlastnosti nového výrobku. Naše nová řada kotlů ioniDetect se například umí automaticky přizpůsobit měnící se kvalitě a složení plynu, což je v současné době velmi důležitý aspekt výběru,“ upozorňuje Petr Manda ze společnosti Vaillant.

Nejmodernější kotle jsou tak již připravené na spalování plynu s 20procentní příměsí vodíku.

Tepelné čerpadlo a plynový kotel zároveň? Dává to smysl

Tipy a trendy

Umí se domluvit i s tepelným čerpadlem

Kondenzační kotle lze rovněž doplnit řídicími jednotkami, které je propojí s dalšími zdroji tepla v domě, a tím se stanou ještě úspornějšími. Jednotka totiž pak určí, který zdroj tepla je v daný okamžik ekonomicky nejvýhodnější, a na ten automaticky přepne.

Anketa

Plánujete zrušit plynovou přípojku?
Ne, nemáme k tomu důvod.
85,1 %
Zatím ne.
8,6 %
Rádi bychom, ale u nás by to nebylo tak jednoduché.
1,7 %
Ano.
4,6 %
Celkem hlasovalo 5901 čtenářů.

„V situaci, kdy má zákazník pár let starý kotel a uvažuje o tepelném čerpadle, bych rozhodně plynovou přípojku nerušil. V mnoha případech je totiž možné vytvořit tzv. hybridní systém, kdy je hlavním zdrojem vytápění tepelné čerpadlo a plynový kotel funguje jako alternativní zdroj. V provozu je pak vždy efektivnější zařízení s ohledem na provozní náklady. Buď tedy topíte v daný moment elektřinou, nebo plynem,“ vysvětluje Petr Manda.

Foto: Buderus

Také ve stacionární podobě mají plynové kondenzační kotle velice elegantní vzhled.

Velmi pohodlná je pak možnost ovládání a sledování kotle i celého systému vytápění domácnosti na dálku. Majitelé tak mají přehled o tom, zda se někde zbytečně neplýtvá.

Ceny samotných kotlů se velmi liší v závislosti na provedení (závěsný, stacionární…) a zejména výbavě. Pohybují se v rozpětí od 20 tisíc do necelých 80 tisíc korun.

Foto: Ariston

Plynový kondenzační kotel může dobře fungovat jako záložní zdroj v kombinaci s tepelným čerpadlem. Díky inteligentní řídicí jednotce, která přepne vždy na výhodnější zdroj energie, má rodina jistotu, že topí vždy nejlevnějším možným způsobem.

Se snižováním domácí teploty to kvůli úsporám nepřežeňte, můžete si zadělat na problém

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Koberce zútulní byt a udrží více tepla

Investujte do koberců! Jsou skvělou tepelnou izolací, prodávají se v mnoha odstínech, stylech, vzorech a materiálech. Dokážou snížit potřebu vytápění až o dva...

Výběr článků

Načítám