Hlavní obsah

Se snižováním domácí teploty to kvůli úsporám nepřežeňte, můžete si zadělat na problém

S rostoucími cenami energií mnoho lidí spoléhá na to, že náklady na vytápění sníží tím, když budou méně topit. To není obecně špatné rozhodnutí, nic se ale nesmí přehánět. Přílišným utažením kohoutů na topení si totiž v některých případech můžeme zadělat na velký problém - v bytě nám mohou začít bujet plísně a těch se pak můžeme zbavovat nesnadno. O zdravotních dopadech, zejména na alergiky, ani nemluvě.

Foto: Hornbach

Praktické jsou i termostatické hlavice, které jsou mechanické či digitální. Na digitálních lze nastavit přesně požadovanou teplotu i čas spuštění.

Článek

Snížení teploty je bezesporu nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak ušetřit za vytápění. V souvislosti s tím je ovšem nezbytné sledovat i vlhkost vzduchu v domácnosti. Se snižující se teplotou se totiž v nevětraném prostředí zvyšuje.

A tady může nastat problém. Jestliže teplota v některé části bytu dosáhne tzv. rosného bodu (rozhraní, pod jehož hodnotou začínají vodní páry obsažené ve vzduchu kondenzovat), začnou se v bytě tvořit plísně. Platí přitom, že s rostoucí vlhkostí roste teplota rosného bodu a naopak.

Vyšší vlhkost bývá tam, kde se pracuje s vodou, tj. v koupelně a na toaletě, v kuchyni, někdy i v technické místnosti, případně v prádelně a sušárně. V době, kdy stále více lidí pracuje z domova, stoupá vzdušná vlhkost v interiéru například i tím, že se častěji vaří.

Optimální doporučená vlhkost v bytě se v zimě pohybuje mezi 45 % a 60 %, v létě mezi 40 % a 55 %. Dosahuje-li vyšších hodnot, je nutné ji snížit,“ doporučuje Tomáš Truxa ze společnosti Isover.

Kvalitu vnitřního prostředí v bytě či domě můžeme sledovat pomocí teploměru s vlhkoměrem. Ten stojí v mechanickém provedení okolo stokoruny, v digitálním od 250 korun.

Účinným způsobem, jak snížit vlhkost vzduchu v domácnosti, je větrání. To má ovšem v zimě svá pravidla. Důležité je větrat intenzivně, ale kratší čas, aby se stihl vyměnit vzduchu v interiéru, ale zároveň nevychladly zdi.

„Zejména nemáme-li kvalitní zateplení a zasklení, je důležité každý den minimálně pět až deset minut větrat,“ upozorňuje Truxa. Odborníci přitom doporučují vyvětrat byt zejména ráno před odchodem do práce, kdy se v něm přes noc a po ranní hygieně nashromáždila vlhkost. Stejně tak je potřeba vyvětrat před spaním.

Jak správně větrat v zimě? Postup je jiný než v létě

Jak na to

Dobrým řešením je pak instalace digestoře s vývodem ven či ventilátoru v místnostech se zvýšenou vlhkostí.

Pořídit lze rovněž odvlhčovač vzduchu, ideálně s integrovanou čističkou vzduchu (cena je od necelých 3000 Kč). Ten je obzvláště vhodný pomocníkem pro domácnosti, kde žijí alergici.

Plísně škodí nejenom alergikům

Jak již bylo řečeno, v nevětraném a chladném prostředí, kde dochází ke kondenzaci vody, se postupně začnou usazovat a množit plísně.

„Ty jsou nebezpečné hlavně pro lidi s plísňovou alergií. Alergenem jsou jejich spory poletující vzduchem. Některé druhy ale vytvářejí jedy, takzvané mykotoxiny, které se vám mohou při přímém kontaktu s napadenými předměty dostat do těla. Rostoucí plísně do vzduchu také vylučují směs těkavých výparů s typickým zápachem. Některé z těchto výparů mohou být rovněž jedovaté. Dlouhodobý pobyt v zaplísněných místnostech se tedy nedoporučuje nikomu,“ vysvětluje Michal Závacký z portálu ProAlergiky.cz.

Foto: ProAlergiky

Odvlhčovač s čističkou vzduchu MeacoDry Arete brání množení plísní, kondenzaci vody a vzniku nepříjemného zápachu. Díky HEPA filtru třídy H13 dokáže kromě spor plísní odfiltrovat i prach, pyly a další polétavé alergeny. Cena 5690 Kč

Pokud žijete v prostředí zamořeném plísněmi, dost pravděpodobně se u vás mohou projevit různé zdravotní potíže, a to nejen dýchací. Mohou to být i bolesti hlavy, rýma, poruchy spánku či pálení v očích a na sliznicích.

Jak plísně zlikvidovat

Když se plíseň objeví na zdi, první, co člověka napadne, je postříkat ji dezinfekčním prostředkem.

„Doporučuji použít raději koncentrovaný alkohol než přípravky s obsahem chloru. Ten je totiž sám o sobě významným alergenem, navíc prostředky s obsahem chloru poškozují výmalbu,“ varuje Tomáš Sysel z Institutu Zdravého Bydlení (IZB).

Alkoholové prostředky, jako je technický líh nebo isopropanol, jsou běžně k dostání v lékárně, drogerii nebo na internetu. Použít lze také peroxid vodíku, případně ocet. Ten ovšem obvykle na silnější plíseň nestačí.

Foto: Weber

Sanace provlhlého zdiva zasaženého plísní není snadná. Proto se vyplatí to se snižováním teploty doma zase tolik nepřehánět, zvláště pokud se pravidelně nevětrá.

Mnohem účinnější je plíseň odstranit mechanicky. Pokud je na zdech, což bývá nejčastější problém, pak je nutné odstranit samotnou plíseň, malbu a často oškrábat i zasaženou omítku. Tuto práci vždy provádíme za vlhka a s použitím ochranných pomůcek, jako jsou rukavice, respirátor a ochranné brýle.

Plísňové spory se šíří vzduchem, proto je nutné postižená místa vždy předem navlhčit, nejlépe vodou s přídavkem protiplísňového přípravku. Teprve až pak odstraníme plíseň, malbu a případně zeď oškrábeme.

Novou omítku a malbu nanášíme až poté, co postižené místo dokonale vyschne. I nadále používáme speciální přípravky určené na plísní postižená místa. Na zeď napadenou plísní nikdy nedáváme tapety ani ji neschováváme za stěnu ze sádrokartonu.

S velkými plochami postiženými plísní pak může pomoci i specializovaná firma. Po odstranění plísně určitě nezapomeňte dát nábytek přibližně pět až deset centimetrů od stěny, aby k ní byl zajištěn dostatečný přísun vzduchu.

To samé mohou majitelé bytů udělat už preventivně před zimou, mají-li zkušenosti, že se jim v rozích a za nábytkem plíseň v minulosti tvořila. Jde zejména o staré byty v nezateplených cihlových domech.

Víte, který detail nesmíte při instalaci okna opomenout? Bez něj vás čeká jen samé trápení

Jak na to

Plísně jako následek tepelného mostu

Plísně v domácnostech vznikají velmi často v nedostatečně odvětrávaných místech s tzv. tepelnými mosty. Ty vznikají tam, kde byla chybně provedená nebo není dostatečná tepelná izolace a rosný bod se pak nachází ve stěně. V takovém případě si likvidace příčiny vzniku plísní vyžádá větší stavební zásah.

„Nedá se plošně říct, že by problém vyřešilo použití tepelné izolace o konkrétní tloušťce. Je třeba vždy řešit případ od případu, vzít si k sobě stavebníka, který poradí, jakým způsobem dům zateplit, aby tepelné mosty a následně plísně v domácnosti nevznikaly. Je potřeba si přiznat, že ekonomické řešení této situace bude dražší než to, co stavebník původně ušetřil,“ vysvětluje Sysel.

Foto: IZB

Kritickým místem bývají rohy okolo oken.

Jak správně topit

Češi jsou dlouhodobě známí tím, že si doma zbytečně přetápějí. Určité snížení teploty proto ve většině domácností nebude na škodu. Důležité je proto dodržet doporučené hodnoty.

V teple a v tričku, Češi se z hlediska tepelného komfortu doma neodbývají. Pak ale neušetří

Tipy a trendy

„Optimální teplota je 21 stupňů v obývacím pokoji, 18 stupňů v ložnici a 24 stupňů v koupelně. Že nejsou marné rady trochu přetápěným místnostem ulevit, ukazují jednoduché výpočty. Z nich jasně vyplývá, že nárůst teploty o jeden stupeň zvyšuje spotřebu energie za vytápění až o šest procent. Pokud tedy mám v pokoji o čtyři stupně více, než je nutné, zaplatím zhruba o 24 procent více. To už je celkem podstatný rozdíl,“ upozorňuje například Filip Sušanka ze společnosti Ekospol.

S nastavením a udržením vhodné teploty v místnostech pomohou například chytré hlavice k topení (zhruba od 1200 Kč za kus), eventuálně prostorový termostat (zhruba od 800 korun).

Může se vám hodit na Zboží.cz: Odvlhčovače vzduchu, Technický líh

Může se vám hodit na Firmy.cz: Vysušování, odvlhčování a sanace zdiva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám