Hlavní obsah

Tepelné čerpadlo a plynový kotel zároveň? Dává to smysl

Mnoho domácností si díky státní dotaci pořídilo plynový kotel. A nyní, kdy cena plynu nebývale stoupla, si tento krok možná vyčítá. V některých případech jej lze doplnit tepelným čerpadlem a vytvořit si tak hybridní systém, který umožní využívat v každém okamžiku ekonomicky výhodnější zdroj energie. Kotel pak slouží jako záložní zdroj tepla pro dny největších mrazů.

Foto: Vaillant

Tepelné čerpadlo lze doplnit záložním zdrojem, například v podobě plynového kotle.

Článek

Pořízení tzv. hybridního systému není tak neobvyklé a zbytečné, jak by se mohlo možná na první pohled zdát. Existují případy, kdy právě toto řešení představuje nejlepší a energeticky nejúspornější variantu.

Ze všeho nejdříve je potřeba zjistit, v jakých domech se právě hybridní systém vyplatí a kde postačí jen tepelné čerpadlo.

„Samostatné tepelné čerpadlo zpravidla doporučujeme tam, kde je dostačující vstupní teplota do radiátorů pod 55 °C. Pokud je potřeba více než 55 °C, tak už je třeba uvažovat mezi možnostmi: hybridní systém s tepelným čerpadlem nebo zásadní modernizací, či dokonce kompletní rekonstrukcí topného systému. Zda vám postačí 55 °C, si můžete i sami vyzkoušet. Nastavte si na vašem spotřebiči maximální výstupní teplotu na 55 °C a rozhodněte se v chladném zimním dni, zda je u vás doma stále příjemně teplo, či nikoliv,“ doporučuje na svém webu společnost Vaillant.

Velmi podobně to vidí i další odborníci. „Instalace tepelných čerpadel s plynovým kotlem jako doplňkovým zdrojem se stávají trendem hlavně u větších objektů, protože vedou k okamžitému snížení sezonní spotřeby plynu a tím snížení závislosti na jeho dodavatelích na národní úrovni. Navíc tepelná čerpadla je u takových instalací možné provozovat v podmínkách, kdy jsou násobně účinnější proti plynovému zdroji, a plynový zdroj spínat v době největších mrazů,“ vysvětluje Jakub Tykal ze společnosti Acond.

Foto: Acond

Při plánování tepelného čerpadla je třeba počítat nejen s prostorem na vnitřní jednotku čerpadla a plynový kotel uvnitř domu, ale také s prostorem na venkovní jednotku čerpadla.

Dobře se hybridní systém vyplatí také v rodinných domech, kde je již hotová plynová přípojka, komín a nainstalovaný kotel. V takových situacích se zpravidla počítá s doinstalováním tepelného čerpadla jako hlavního zdroje a s ponecháním stávajícího kotle.

Odpadá tak demontáž původního plynového kotle, ale samozřejmě to znamená zachování všech povinných kontrol plynového zařízení a paušálních plateb. I mírně poddimenzované tepelné čerpadlo může v takovém případě přinést velikou úsporu s rychlou návratností.

Vždy ovšem platí, že si majitelé tepelné čerpadlo pořizují u zkušené realizační firmy, která bude umět navrhnout přesně typ čerpadla odpovídající svým výkonem konkrétnímu domu.

Jak to funguje

Jak již bylo řečeno, v případě systémů tepelného čerpadla se záložním kotlem po většinu roku domácnost vytápí čerpadlo. Pouze ve dnech, kdy jsou velké mrazy a čerpadlo by spotřebovávalo na topení příliš mnoho elektrické energie, se systém přepne a začne topit kotel.

Servis plynového kotle se nevyplatí odkládat

Komerční články

Existují jednodušší systémy, kdy si mezi jednotlivými zdroji přepíná majitel manuálně. Výrobci ovšem dodávají inteligentní řídící jednotky, kdy čerpadlo umí samo podle nastavených pravidel rozpoznat, kdy je čas přepnout na kotel, a majitel se pak nemusí o nic starat.

„Po zadání ceny plynu a elektřiny pak regulace sama s ohledem na aktuální podmínky (venkovní teplota, vnitřní teplota a žádaná teplota topného systému) vybere aktuálně nejvhodnější zdroj: jen tepelné čerpadlo, souběh tepelného čerpadla s kotlem, nebo jen plynový kotel,“ upřesňuje Bohumil Plachý ze společnosti Ariston.

Foto: Ariston

Výhodou kombinace tepelného čerpadla a plynového kotle je možnost topit za všech okolností tím zdrojem, jehož energetická spotřeba je v daný okamžik menší.

Princip fungování tepelného čerpadla

„Tepelné čerpadlo odnímá ze vzduchu, vody nebo země v okolí vytápěného objektu teplo a zvyšuje jeho teplotní hladinu natolik, že ji lze využít pro vytápění a ohřev vody. Ke zvýšení teplotní hladiny dochází tak, že se kompresorem stlačují páry chladiva, což způsobí jeho zahřátí. Systém dokáže získat teplo i ze vzduchu o teplotě až minus 20 °C tím, že ho ještě více ochladí. To je samozřejmě méně efektivní než při plusových teplotách, ale i tak to funguje,“ vysvětluje Jiří Matoušek ze společnosti Centropol.

Nevýhody systému

Jako každé řešení má i hybridní systém kromě svých pro i jistá proti. Předně, dva topné zdroje mohou znamenat větší nároky na prostor. Ušetřit jej lze kombinací nástěnných a volně stojících jednotek.

V každém případě ale dva topné systémy znamenají pravidelnou péči o oba a s tím související dvojí náklady na servis.

Hybridní systém lze ovšem pořídit od jediného dodavatele, s nímž je pak zase pohodlnější se na kontrolách a servisu domlouvat.

Jeden komín postačí pro plynový kotel i krb

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám