Hlavní obsah

Nižší náklady na energie? Prvním krokem jsou kvalitní okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z prvních kroků na cestě k nižším nákladům na vytápění domu či bytu jsou kvalitní okna, která dobře izolují. Tam, kde již nevyhovují, nezbývá nic jiného, než je nechat vyměnit. Výměna oken, společně se zateplením, jsou také úpravy, které odborníci často doporučují provést ještě před pořízením tepelného čerpadla.

Foto: Vekra

Zima je obdobím, kdy majitelé domů i bytů nejvíce ocení kvalitní okna. Díky nim totiž ušetří spoustu peněz na vytápění.

Článek

Zdražení nákladů na energie je důvodem, proč se důkladně podívat po všech místech úniků tepla z domácnosti. Jedním z nejčastějších hříšníků jsou netěsnící okna a dveře.

„Správně těsnící okna a dveře dokážou zvýšit teplotu v místnosti až o 2 °C. A to je poměrně výrazný rozdíl,“ upozorňuje Stanislav Obyt ze společnosti VP trend.

Prohlídku začněte proto nejprve kontrolou těsnění u všech oken a dveří včetně vstupních, vnitřních i balkónových. U okenního křídla, jež nedoléhá k rámu, ucítíte, jak tudy profukuje studený vzduch. Problém je nejčastěji způsoben špatným nastavením, poškozeným kováním nebo opotřebovaným těsněním.

Pět tipů pro správnou péči o okna

Tipy a trendy

„V případě starého těsnění postačí namontovat těsnicí pásky. Vyrábí se z gumy, PUR pěny nebo silikonu. Jejich aplikace si nevyžaduje žádné šrouby či hřebíky a stejně tak i jejich demontáž je mimořádně snadná,ujišťuje Marcela Bínová ze společnosti Hornbach.

Foto: Hornbach

V lepším případě může pomoci výměna těsnění oken.

Seřízení oken je lépe přenechat odborníkům, zkušenější kutil to však může zvládnout sám podle návodu od výrobce či dodavatele oken.

Když výměna těsnění nestačí

Zejména ve starších domech a bytech majitelé ovšem mohou zjistit, že v případě oken není problémem jenom těsnění a také lepší seřízení už mnoho nespraví, a že jsou zralá na výměnu. Celkem jasné je to tam, kde jsou okna stará dvacet či třicet let.

„Je třeba si uvědomit, že okno není neprostupná bariéra. Z pohledu úniku tepla se jedná o nejslabší článek vnější obálky domu. Jejich výměnou se dá uspořit poměrně významné množství energie,“ říká Jan Tušl ze společnosti Vekra.

Z testů, které si společnost nechala udělat v nezávislé laboratoři UCEEB při pražském ČVUT vyplynulo, že nejnovější okna mohou v porovnání s modely montovanými před 20 lety ušetřit až 70 procent energie na vytápění.

Na kolik to vyjde

Průměrná výše investice do výměny oken v panelovém bytě se pohybuje přibližně okolo 80 000 Kč, v případě běžného rodinného domu se částky za výměnu pohybují nejčastěji v rozmezí 200 000 až 450 000 Kč.

Tyto náklady lze financovat například ze stavebního spoření a bankovní domy také opravdu mírný růst zájmu o financování výměny oken registrují.

„Růst tohoto zájmu není nicméně tak markantní jako v případě financování alternativních zdrojů energie zejména tepelných čerpadel a fotovoltaických panelů. V rámci našeho poradenství se snažíme klientům maximálně zdůrazňovat, že zateplení nemovitosti, ať už se jedná o výměnu oken nebo o zateplení celé fasády, je prvním a nejdůležitějším krokem ke snížení spotřeby energie nemovitosti,“ upozorňuje mluvčí Finanční skupiny České spořitelny Filip Hrubý.

Věděli jste, že okenní tabule může v horkých dnech i v zimě prasknout?

Jak na to

Okna musí mít přednost před čerpadlem

Vhodnost výměny oken a případně i zateplení ještě před pořízením jiného zdroje tepla má pak svou logiku.

„Výkon nového zdroje tepla, například tepelného čerpadla, se zpravidla odvíjí od velikosti a typu stavby. Pokud jej tedy budete pořizovat do staršího domu, kde vyměníte okna a zateplíte fasádu, tepelné ztráty se po provedení těchto prací sníží a čerpadlo bude vytápět úsporněji. A pak lze využít i méně výkonný stroj,“ vysvětluje Jakub Tykal ze společnosti Acond.

Okna lze měnit i v zimě

V každém případě, pokud mají okna dobře sloužit a především těsnit, je nejspolehlivější vybrat si dodavatele, jenž má svůj proškolený tým techniků. Ti šetrně demontují původní okna, připraví si stavební otvor pro okna nová a osadí je s tím, že dodrží všechny potřebné technologické postupy.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Při montáži okna nesmí řemeslníci zapomenout na nalepení paropropustné pásky jak na vnější, tak na vnitřní straně. Splést se mezi nimi nelze. Výrobce každou z nich označují výrazným nápisem udávajícím, na kterou stranu patří.

S výměnou oken přitom není nutné čekat, až bude venku teplo, okna lze měnit i v zimě. Firma okna vyměňuje postupně, po jednotlivých místnostech a vlastní osazení trvá několik desítek minut, takže stěny nestihnou prochladnout.

Nová okna si žádají nový způsob větrání

Pořízení kvalitních nových oken zlepší nepochybně tepelnou pohodu v bytě či domě. Na druhé straně tím, jak dokonale izolují, nevpustí do interiéru chlad, ale ven se také nedostane vlhkost a ta se začne doma hromadit, což vede k nežádoucímu vzniku plísní. Důležité je proto naučit se s novými okny novým zvyklostem, jejichž základem je pravidelné větrání. V zimě větráme krátce, ale důkladně, třeba i pomocí průvanu, aby se všechen vzduch v bytě vyměnil co nejrychleji, ale nestihly prochladnout zdi, v létě naopak ponecháváme po většinu času alespoň mikroventilaci.

Zvažte rovnou i stínění oken

S úsporou nákladů na vytápění významně pomůže také vhodný systém jejich zastínění. Ten je ideální vybírat a nechat instalovat právě zároveň s okny.

Nejefektivnější jsou z tohoto pohledu venkovní rolety, které mají lamely vyplněné pěnou a dokážou výrazně posílit izolaci okna jak v létě, tak i v zimě. Z dostupných variant stínění tak umožňují nejvyšší regulaci tepla. Je ale třeba počítat s tím, že místnost zcela zatemní.

Oproti tomu venkovní žaluzie umožňují přesnou regulaci množství světla, které do interiéru projde, regulovat teplo ale dovedou o něco méně.

Nová okna majitele nepotěšila. V zimě našel na vnitřní straně led

Nemoci nemovitostí

Venkovní stínění je navíc možné vybavit speciálními čidly, díky kterým se dokáže automaticky přizpůsobit aktuálnímu počasí. Nehrozí tak situace, že by v chladné části roku stažené žaluzie bránily dodatečnému prohřívání interiéru ze slunce a podobně.

Foto: Isotra

Venkovní stínicí prvky pomohou nejenom s tepelnou izolací, ale také s ochranou samotných oken, před nimiž jsou umístěné.

Pokud z jakéhokoli důvodu není možné pořídit si okna rovnou už se žaluziemi, lze si nechat stínicí techniku nainstalovat později, dodatečně. V takovém případě je ovšem nezbytné mít přehled o tom, co technici hodlají podnikat s okolím okna. Zateplený plášť budovy pro ně musí zůstat tabu. Při narušení pláště totiž majitel stavby ztrácí záruku na zateplenou fasádu.

Správným řešením je v takovém případě instalace formou samonosného boxu, který se upevňuje přímo na okenní rám.

Naučte se rozpoznat kvalitní okno

Na trhu je v současnosti velká nabídka oken a všechna na první pohled vypadají zhruba stejně, všechna jsou opatřena náležitou certifikací, a přesto mezi nimi může být v praxi velký rozdíl. Proto je při jejich výběru třeba zaměřit se na jednotlivé části a detaily:

Například u plastových oken je z hlediska tepelněizolačních vlastností důležitý nejen počet komor, ale zejména dostatečná hloubka rámu. Netřeba zdůrazňovat, že rám musí být pevný a tvarově stálý. Zároveň je nezbytné, aby mezera mezi křídlem a rámem byla co nejtěsnější.

Nejlepší izolační vlastnosti má trojsklo, jímž v porovnání s dvojsklem unikne pouze polovina tepla. Dobře izolující sklo pak stejně účinně zabraňuje i přehřívání interiéru v létě.

Hloubka uložení skla v rámu má být minimálně 29 mm. Větší hloubka uložení pomáhá snížit pravděpodobnost vzniku kondenzátu na skle.

Meziskelní rámeček omezující vliv tepelných mostů a snižující riziko rosení skla by měl být z plastu, a ne z hliníku, který je tepelně vodivý, a může proto naopak rosení oken výrazně podporovat.

Kvalita okna se pozná i podle provedení těsnění. Důležitou roli hraje mj. způsob, jakým je na rám upevněno, což se pozná podle ohybu v rohu. Pokud je těsnění v rohu pouze ohnuto, bylo ručně natahované a bude dobře izolovat. Naopak, těsnění svařované spolu s profilem má v rozích svár, a tedy štěrbinu, nebo naopak nepříjemnou bouli. Ani jedna z variant není dobrá.

Kromě dobrých tepelněizolačních vlastností je u oken neméně důležitá i jejich bezpečnost. Obojí pomáhá zajistit kvalitně provedené kování. Ideální je celoobvodové s maximálním počtem uzamykacích bodů, které zajišťují pevné spojení křídla s rámem.

Při samotné montáži pak hraje velice důležitou roli dostatečné utěsnění připojovací spáry. Právě pečlivost jejího utěsnění ovlivňuje velikost rizika vzniku tepelných mostů i tepelněizolační vlastnosti okna. Nedostatečně utěsněná připojovací spára se projeví například vlhkostí na ostění okna, kde pak mohou začít bujet plísně.

Zabezpečení – slovo mají moderní technologie

Jak na to

Reklama

Související články

Nová okna? Volte moderní styl i materiály

Populární jsou okna, která opticky i reálně propojí interiér s okolím, vnášejí do bytů a domů prostor, vzdušnost a světlo. Střešní okna poskytují výhledy do...

Okna i žaluzie myjeme efektivně

Ideální počasí k mytí oken nastává, když je pod mrakem a kolem 20 °C. Umývat bychom je měli podle míry znečištění dvakrát až čtyřikrát do roka. Ne však když...

Výběr článků

Načítám