Hlavní obsah

Nejužší dům v USA má na šířku jen dva metry. Vznikl natruc sousedům

Se sytě modrou fasádou a neuvěřitelnou šířkou 2,13 metru zaujme uzounký dům v americkém městě Alexandria snad každého kolemjdoucího ve čtvrti Old Town. Ačkoli každého jistě napadne, jak se lze do takové šířky vůbec vejít, neméně zajímavá je i jeho historie. Shrnuta je v jeho názvu The Spite House, což lze volně přeložit jako Vzdorodům.

Foto: Kristian Summerer pro Visit Alexandria

Spite House ve Virginii je nejužším historickým domem v celé zemi.

Článek

Nejužší historický dům Spojených států stojí ve Virginii, v městečku Alexandria, v ulici Queen Street. Na šířku měří pouhých 2,13 metru, s hloubkou je to už lepší, tam dosahuje 7,62 metru. Je dvoupodlažní, a tak jeho užitná plocha dává dohromady 30 čtverečních metrů.

Ačkoli už samotné jeho rozměry jsou překvapivé, to, čím poutá neustálou pozornost, je jeho historie.

Jak připomíná web Visit Alexandria, postavit jej nechal v roce 1830 John Hollensbury, městský radní a cihlář, jenž vlastnil i oba sousední domy. Mezi nimi byla původně proluka a povozy tažené koňmi mívaly ve zvyku zkracovat si cestu právě skrz ni. Protože však byla úzká, stávalo se často, že vůz jeden či druhý dům odřel.

A právě to panu Hollensburymu vadilo. Proč by měl neustále opravovat fasády svých domů, když mu je povozy ze sousedství neustále ničí? Rozhodl se tedy proluku mezi svými domy zastavět.

Zabil tím hned dvě mouchy jednou ranou. Vozkové si museli najít pro své vozy jinou cestu městem, takže mu již neodírali fasádu, a zároveň se v proluce přestali shlukovat lidé a rušit jej svým křikem.

Vzniklá stavba nebyla prvotně míněna ani jako dům. A podle toho to vypadalo. Boční strany tvořily zdi sousedních domů, které už majitel ani neopravoval, vpředu a vzadu byla pouze zeď uzavírající vstup do proluky.

Letní bydlení

Své nájemníky si nový prostor ale přesto brzy našel. A jako obytný slouží i v současnosti, byť již není využíván k trvalému pobytu. Jeho majiteli jsou manželé Colleen a Jack Sammisovi. Pan Sammis, jak uvádí web New York Post, vlastní dům od roku 1990. Jeho rodina jej má jako letní byt.

Nocování v létajícím talíři zaujme nejen děti, ale i zvídavé dospělé

Tipy a trendy

Když dům kupoval, byl prý v dobrém stavu, ale novému majiteli se zalíbila myšlenka nechat jej poněkud upravit, a pokud možno v něm oživit jeho starého, původního ducha. Obrátil se proto na přítele řemeslníka Matta Hannana, který u domku upravoval dvorek (ten je hluboký 3,66 m), aby vdechl interiéru něco z původní atmosféry.

Foto: Carol Jean Stalun Photography pro Visit Alexandria

Původní proluku nechal majitel zastavět proto, aby mu povozy neničily zdi sousedních domů. Vzniklý roztomilý minidomek je vyhledávanou turistickou atrakcí města.

Ten obnovil původní dřevěné podlahy, nechal vyniknout znovu původní cihlové zdivo sousedních domů s původními poškozeními a také přemístil systém pro ohřev vody a klimatizaci do horního podlaží stejně jako pračku se sušičkou.

Pro obojí je v patře zvláštní úložný prostor, takže nejsou na očích a nenarušují atmosféru 19. století.

Jak vypadá úzký interiér

Každého napadne, jak asi vypadá dům uvnitř. Navzdory velice malým rozměrům ovšem nepůsobí až tak stísněně.

Vstupními dveřmi vejde host rovnou do obývacího pokoje, jehož hlavním kusem nábytku je plnohodnotná sedací souprava. Při cestě hlouběji do domu vstoupí do kuchyně, jejíž část zabírá úzké strmé schodiště vedoucí do patra.

V kuchyni nechybí nic podstatného, je tu linka, dřez, plynový vařič se čtyřmi hořáky, lednice s mrazákem i mikrovlnná trouba. U strany je pak jídelní stůl pro tři strávníky.

Pětice hnědých fotbalových míčů vytváří dohromady domov pro celou rodinu

Tipy a trendy

Dveřmi v zadní stěně se jde na dvorek. „Ve skutečnosti právě tahle zahrádka byla důvodem, proč jsem se dům rozhodl koupit. Umožňovala mi pozvat si jednoho či dva hosty a dělá dům obyvatelným,” svěřil se Jack Sammis moderátorce Oprah Winfreyové, která o jeho domě natočila reportáž pro svůj kanál OWN.

V patře je plnohodnotná koupelna s vanou a jedna velká ložnice. V ní je velká manželská postel přisunutá ke zdi. Zdá se, jako kdyby u zdi byla její hlava. Ve skutečnosti je ke zdi orientovaný bok postele, a tak se také v ní spí. Malované skříňky u okna ukrývají malou moderní vymoženost - televizi.

Jak vyplývá z vyprávění manželů Sammisových pro New York Post, byl dům jedním z důvodů, proč se vůbec seznámili. Paní Sammisová, jež pracuje v oboru realit, dům dobře znala a chtěla poznat i jeho majitele. Dodnes je patrně oním členem rodiny, který je z domu nejnadšenější.

„Pracuji s komerčními prostory. A tento dům se od nich tolik liší. Líbí se mi už jen ta představa, že něco takového vůbec existuje. Dělá to svět maličko magičtějším,” svěřila se.

Anketa

Ničí vám také sousedé dům nebo jinou část vašeho bydlení?
Ano, bohužel také.
33,7 %
Nevím o tom.
8,6 %
Ne, nic takového se nám neděje.
57,7 %
Celkem hlasovalo 8318 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám