Hlavní obsah

Designérka vytvořila rodině hnízdečko, ve kterém ji život baví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na okraji malebné vesničky Novosedly na Břeclavsku si mladá rodina nechala postavit rodinný dům. Návrh jeho interiéru pak svěřila designérce Hedvice Novotné, protože sama si s jeho zařízením, tak aby byl opravdu funkční, nevěděla moc rady. Jak majitelé říkají, designérka jim vytvořila hnízdečko, v němž je život velmi baví.

Foto: Novodesign a časopis Bydlení mezi panely

Majitelé si pochvalují i krb, který v zimních měsících často využívají.

Článek

Barbora a Radek s dvanáctiletým synem se chystají na příchod druhého potomka do rodiny. Bydlí nedaleko rakouských hranic a vedou sportovně i kulturně aktivní život. Svůj domov si přáli mít především funkční. Neměl působit sterilně, ale útulně.

„Do návrhu novostavby rodinného domu jsme šli s interiérovou designérkou, protože jsme si přáli mít dům navržený od A až do Z. Věděli jsme, že bychom to sami nezvládli. Chtěli jsme rodinný dům v moderním stylu,“ říkají Bára a Radek.

Bára má ráda lesklé povrchy a kombinaci zlatých a stříbrných ploch, proto i když je všechen nábytek v domě čistě minimalistický, přesto je na doplňcích vidět nádech glamour stylu. Klienti nechtěli nikde používat dřevo ani dřevodekor a nechtěli, aby novostavba vyznívala jako přes kopírák vůči ostatním novostavbám. To znamená, že nechtěli kombinaci „dřevo-bílá-beton-antracit“, kterou lze nyní vidět téměř všude.

Dále majitelé požadovali dostatek úložných prostor s minimem těch otevřených, kam by padal prach. Jejich přáním byla samostatně vyčleněná místnost sloužící jako šatna a pracovna. Ideálně v celém rodinném domě měla být odolná podlaha, jídelní zónu měl tvořit stůl pro čtyři osoby s pohodlnými židlemi. V koupelně chtěli velký sprchový kout a velkou vanu částečně zapuštěnou do podlahy, která by byla podsvícená. A designérka neměla zapomenout na větší a pohodlný gauč/pohovku a měla připravit návrh krbu.

Nedostatky původního stavu v hrubé stavbě

Dům s užitnou plochou 117 m2 měl nevyhovující dispoziční uspořádání. Původní návrh od projektanta řešil spíž v kuchyni jako nesmyslnou samostatnou pětiúhelníkovou místnost o výměře 1,2 m2. Nevyhovující bylo dispoziční řešení koupelny s WC a samostatného WC pro hosty, stejně tak umístění dveří vedoucích z chodby do jednotlivých pokojů.

„Klienti mě poprvé oslovili v říjnu 2017. Oba znali moji předešlou práci, protože Radkova stavební firma se podílela na rekonstrukci bytu mých klientů v jiném městě. I když v té době měli Bára a Radek již téměř dokončenou hrubou stavbu, přesto jsem navrhla pár stavebních úprav, takže se v rámci hrubé stavby muselo bohužel bourat a znovu dostavovat. Dům byl zkolaudován v roce 2019 a teprve za dva roky po kolaudaci jsem si celý dům byla nafotit. Ještě chybí dořešit jeden dětský pokoj a také zahradu s terasou,“ vysvětluje designérka.

Co se povedlo

V celém domě je spousta úložného prostoru, který je důmyslně zabudovaný, takže místnosti nejsou zahlceny volně stojícími skříněmi. V zádveří je hodně místa na svršky a boty. Vnitřní členění skříní v samostatné šatně s pracovnou je díky chytrému kování navrženo pro potřeby rodičů a vzhledem k bílému lesklému laminu místnost působí vzdušně.

Syn má ve svém pokoji také spoustu prostoru na ukládání, přitom místnost nepůsobí zahlceně. Výhodou zádveří je denní světlo dopadající nejen skrze prosklené vstupní dveře, ale i z obývací části a z chodby, ve které je kulatý světlík. Klienti si pochvalují i krb, který v zimních měsících často využívají. V celém domě je podlahové vytápění.

Devízou domu je zahrada s bazénem a terasou, velká garáž, programovatelné podlahové vytápění, programovatelný systém venkovních elektrických žaluzií, větší technická místnost. Ze všech pokojů (kromě dětských) vedou dveře na terasu, která je krytá střechou.

Barevné řešení

V celém domě jsou na zakázkově vyráběném nábytku použity pouze tři barvy – tím je celý byt sjednocený (bílá, béžová, šedá), jen v dětském pokoji je na hranách nábytku a v nikách použita i oranžová jako výrazný akcent.

Téměř žádná stěna bytu není odhalená – skoro na všech jsou tapety, případně obklady, které byt zónují a zútulňují.

Cestovatelské motivy v dětském pokoji

„Syn David (12) má moc rád cestování a počítačové hry. Chtěla jsem tedy do jeho pokoje vnést nějaký cestovatelský motiv, ale určitě jsem nechtěla používat mapu, která se klasicky nabízí, protože mi toto řešení přijde moc prvoplánové. Proto jsem pro koncept pokojíčku zvolila jiné cestovatelské motivy, jako jsou kompasy a letištní čárové kódy v oranžovém rámu podsvětleném LED pásky, který tvoří čelo postele,“ vysvětluje designérka.

Jako v hnízdečku

„V novém domě jsme na vše velmi pyšní. V kuchyni rádi vaříme, v obýváku se cítíme skvěle a ložnice je prostě úchvatná. Život v novém hnízdečku nás velmi baví a s funkčním interiérem domu jsme nadmíru spokojeni,“ říkají majitelé.

Do dvora památkově chráněného objektu vtiskli architekti nový rodinný dům

Tipy a trendy

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Návrhy bytových interiérů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám