Hlavní obsah

Pražská garsonka díky rekonstrukci výrazně prokoukla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednom z mnohapatrových panelových domů v ulici Vysočanská v Praze na Proseku byla nedávno dokončena rekonstrukce bytu s celkovou užitnou plochou jen 35 metrů čtverečních. Jeho interiér se tak proměnil k nepoznání, je světlejší a celý otevřený. I přes velké množství požadavků investorky působí vzdušně, hřejivě a nadčasově.

Foto: DesignPro a časopis Bydlení mezi panely

Architekti vytvořili pro dvojlůžko vlastní, jasně definovaný prostor.

Článek

„Byla pro nás opravdu výzva splnit majitelce bytu o výměře pouhých 35 metrů čtverečních všechna její přání. Při zadání se jich objevilo hned několik: dvojlůžko na spaní, rozkládací pohovka pro přespání vnuček, velká kuchyně se všemi moderními spotřebiči, jídelní stůl až pro 4 osoby, pracovní koutek na PC, dostatek úložných prostor, sedací okénko u vstupu a co největší knihovna. Uf!“ říká architektka a autorka designu interiéru Zuzana Řepíková z ateliéru DesignPro.

Architekti tedy museli opravdu efektivně využít každý centimetr. Majitelka bytu měla rovněž jasnou představu, pokud šlo o celkový dojem z bytu. Její domov měl mít příjemnou teplou atmosféru a neměl být tmavý.

Na míru vyrobená dubová příčka

„Interiér je celý světlý, doplněný o teplé dubové dřevo. Aby nebyl fádní, rozhodli jsme se celou středovou část bytu, která ukrývá koupelnu, udělat naopak opravdu výraznou. Při vstupu do bytu vás na první pohled zaujme na míru vyrobená dubová příčka, která odděluje spaní od vstupní části. Opticky jsme oddělili lůžko i od zbytku obytného pokoje použitím dubového obkladu,“ dodává architektka.

Plnohodnotná kuchyně

Architektům se podařilo do bytu umístit i plnohodnotnou kuchyni se všemi spotřebiči včetně zabudované pračky.

Jedním z požadavků investorky byla velká knihovna, která se stala dominantou obytného prostoru a plynule přechází na jedné straně v kuchyni, na druhé pak do chodby a vstupu do koupelny.

Zajímavý design

Mezi zajímavosti designu interiéru patří například perforovaná dřevěná dělicí příčka vyrobená na míru s originálními ornamenty nebo rozevření kuchyně, které vzniklo mimo jiné i z nutnosti skrýt jednu ze šachet domu. Vybavení je mixem českého a evropského kusového nábytku a svítidel.

Díky rekonstrukci získala chata tři pokoje v podkroví

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám