Hlavní obsah

Byt, ve kterém vládnou kočky, získal neskutečně moderní vzhled a pokoj navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý pár se třemi kočkami měl v bytě ze 70. let původně dva pokoje a kuchyň. Architekti jej proměnili na elegantní a plně modernizovaný domov se třemi samostatnými místnostmi a kuchyňským koutem. Z nové podoby domova se tak mohou těšit nejen majitelé, ale i jejich chundelatí miláčci, kteří získali pěkná odpočívadla s vyhlídkou.

Foto: Miroslav Florian a časopis Bydlení mezi panely

Jídelní stůl oddělující obývací pokoj od kuchyně je rozložitelný. Vejde se k němu až sedm strávníků.

Článek

Byt, za jehož výraznou proměnou stojí designérka Hedvika Novotná z ateliéru NOVOdesign, se nachází v bytovém domě z roku 1977, jenž stojí v krásné lokalitě nad Prahou, 20 kroků od lesa.

Dětský pokoj a obývák mají jihovýchodní orientaci. Kuchyň a ložnice pak severozápadní. Výměra bytu, včetně lodžie (3,5 m2), činí 72 m2. Patří k němu větší sklep a garáž, což je velkou výhodou.

Původní stav

Původní dispozice bytu nebyla vůbec špatná, přesto ji však bylo třeba pozměnit. Nedostatkem byla hlavně malá koupelna i WC (pouze 0,88 m2), což ani nevyhovovalo současným normám.

Naopak chodbička vedoucí ze zádveří do původní kuchyně zůstávala bez využití. Nešikovně byly řešeny také dvě komory. Obzvláště bolestná pak byla absence jakéhokoli místa pro pracovnu.

Majitelé žijí v bytě společně se třemi kočkami a v budoucnu by byli rádi, kdyby se jejich rodina rozrostla o dvě až tři děti. V současné době sice tedy designérka dětský pokojíček nezařizovala, ale už rovnou klientům zpracovala jeho tři modelové studie pro různá věková období dětí.

Požadavky investorů

Málokdy se bytoví designéři setkají s klienty, kteří mají o tom, co chtějí, tak přesnou představu, jako ji měl tento mladý pár. Přál si minimalistický moderní interiér s čistými liniemi, v němž budou hlavními barvami bílá, šedá, černá, hnědá, béžová v kombinaci s barevnými doplňky. Přál si i velký sprchový kout.

Zároveň pár počítá s tím, že by jako rodina žili v bytě bez dalších velkých zásahů následujících 10–15 let.

V bytě měla být instalovaná klimatizace a nechyběl ani požadavek na dostatek úložných prostor. Co nejvíce každodenních předmětů mělo zůstat oku návštěvníka schováno, na druhé straně neměl byt působit sterilně, měl mít duši.

Dilema atletů rozhodli architekti. Původní dům zachovali i postavili nový

Tipy a trendy

Důraz na hru světel

Mladý pár si libuje ve spoustě světla. Přál si proto mít doma různé světelné programy, mezi nimiž by si mohl vybírat dle nálady. Konkrétně zmiňoval intimní večerní osvětlení, případně podsvětlení za televizí. Důležité pro něj bylo také důkladné osvětlení hlavní místnosti, v níž bylo původně méně světla.

Majitelé chtěli také prostor pro umístění rodinných fotografií s možností jejich dalšího přidávání, propojit obývací pokoj s kuchyní, kvalitní bezpečnostní dveře a podhledy do hlavních místností v bytě, aby bylo možné alespoň částečně izolovat hluk od sousedů shora.

Inteligentní domácnost a solární panely na zábradlí lodžie

Trochu nezvyklým požadavkem páru byla příprava na instalaci solárních panelů, které majitelé v budoucnu plánují umístit na zábradlí lodžie. Energii chtějí využívat na svícení.

Celou domácnost si pak přáli mít „inteligentní“. A tak je nyní ve zdech a ve stropě ukryto na 2,5 km kabeláže. Na dálku lze regulovat topení, klimatizaci, samozřejmě osvětlení a další spotřebiče.

Kočky se musí cítit jako doma

Majitelé si přáli rovněž vytvořit samostatný prostor pro kočky, který by byl vyhrazen jen jim. I to se podařilo designérce vyřešit.

„Velmi mě potěšily fotografie, co mi poslali klienti 1. den stěhování. Na všech byli jejich čtyřnozí mazlíčci. Kočky si nové bydlení ihned přivlastnily a hned se v novém prostoru cítily prostě doma. To mi udělalo velkou radost,“ poznamenává designérka.

Místo pro návštěvy objevila architektka na balkoně dlouhého bytu

Tipy a trendy

Rekonstrukce nakonec kvůli prodlevám dodavatelů zabrala něco přes půl roku. Navzdory úpravě dispozice nepodléhala stavebnímu řízení, protože nebylo třeba zasahovat do nosných konstrukcí.

Nová podoba

V bytě jsou nyní vinylové podlahy a nové dveře ve všech místnostech, přičemž při jejich výběru hrála důležitou roli zvukotěsnost. Mají padací práh, takže mezi místnostmi nemusí být přechodové lišty či prahy a podlaha tak zůstává jednolitá.

Kovolaminátové obložky dveří jsou stříbrné. Téměř žádná stěna bytu nezůstala odhalená – skoro na všech jsou tapety, které byt zónují a zútulňují. Zajímavé je, že v bytě není žádný dřevodekor, přesto díky neutrálnímu základu a vhodně zvoleným doplňkům působí útulným dojmem.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v bytě, kde nebude ani kousek dřeva?
Ano, to by bylo určitě zajímavé.
17,8 %
Kdyby se tam přece jen nějaký našel, třeba na nábytku, tak asi ano.
5,1 %
Ne. Já dřevo miluji!
77,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1088 čtenářů.

Jedním ze sjednocujících prvků interiéru je barevné ladění nábytku. Na něm jsou použity pouze tři barvy, antracitová, béžová a bílá. Mnoho kusů nábytku i dveří bylo vyrobeno na zakázku. Jsou to například spodní dvířka u kuchyňské linky, která jsou laminátová se speciální úpravou proti otiskům prstů.

Na zakázku je rovněž vyrobeno leštěné drátosklo podsvícené LED pásky za kuchyňskou pracovní deskou a také bílá magnetická tabule, kam si mladý pár může psát vzkazy nebo umístit magnetické květináčky na bylinky.

Designérka zvětšila koupelnu i WC a podařilo se jí vytvořit prostorný sprchový kout. Ve sprchovém koutě lze objevit betonepoxidovou voděodolnou stěrku. Pračka, myčka a kotel jsou důmyslně schované v koupelně v nábytkové stěně.

Slovo designérky a klientů

„Konceptem – propojovací linkou – celého bytu je kostka/čtverec. Tento motiv se objevuje nejen na přisazených a visících svítidlech, ale i ve vzoru tapet, na kobercích, v drátoskle, dekoračních polštářích, hnízdových stolcích či na ostatních doplňcích. Aby však interiér nepůsobil moc ostře, často jsem v interiéru používala zaoblené tvary – toaletní stolek v ložnici, oblé rohy u velkých přisazených svítidel nebo kulatá předložka v koupelně,“ popisuje designérka.

I když to tak nevypadá, v domácnosti je spousta úložného prostoru, protože skříně jsou využity až do stropu,“ dodává a upřesňuje, že práce na proměně bytu byla ve skutečnosti jejím společným dílem s majiteli.

Tím, že si vzájemně dobře sedli a měli k sobě naprostou důvěru, mohli nad každým detailem přemýšlet společně.

Řadovému viktoriánskému domu dodala rekonstrukce s přístavbou světlo a moderní šmrnc

Tipy a trendy

„Máme velmi rádi možnosti nastavení světelných scén po celém bytě. Každý si zapínáme osvětlení jinak podle činnosti a nálady. V kuchyni je radost vařit, v pracovně je klid na soustředění, v ložnici je útulno u krbu, obývák je oázou odpočinku a ve sprchovém koutě je radost čerpat novou energii,“ pochvalují si svůj nový domov majitelé.

Zároveň doporučují spolupráci s interiérovým designérem. „Popravdě si vůbec nedokážeme představit, že bychom ještě někdy zařizovali nějaký prostor k bydlení bez porady s odborníkem. Jsme zrovna typy, kterým nejde kombinování věcí a barev. Nejde pouze o to zajít do studia a vybrat si zařízení místnosti od jednoho výrobce, jak se u nás často nabízí. Při spolupráci s kvalitním designérem/architektem nedostanete sterilní prostor bez duše, ale místo, kde se budete opravdu cítit jako doma,“ shrnují svou zkušenost.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy bytových interiérů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám