Hlavní obsah

Česko se při finálním hlasování o migračním paktu zdrží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Migrační pakt schválený Evropským parlamentem ještě čeká hlasování na Radě ministrů, uskutečnit by se mělo 14. května. Česká republika se hlasování zdrží, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) totiž jednotlivá nařízení migračního paktu doznala v Evropském parlamentu změn, které jej posunuly k horšímu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

Schválení paktu v parlamentu však Rakušan označil za dobrou zprávu a pakt samotný označuje za základ, po kterém musí následovat další kroky.

Rakušan vysvětlil, proč se Česko při hlasování o migračním paktu v Radě ministrů už jednou zdrželo a proč se zdrží i při konečném hlasování.

„Jako Česká republika jsme byli schopni akceptovat, co bylo dohodnuto na Radě ministrů vnitra v červnu 2023. Do toho zasáhl Evropský parlament, přece jen zmírnil některá opatření na hranici,“ vysvětlil ministr.

Havlíčkovi se nechce dodržovat migrační pakt, Česku by hrozily soudy a pokuty

Domácí

Parlament podle něj například zkrátil doby bezpečnostního screeningu nebo zavedl povinné zřízení národního monitorovacího systému. „Ten považujeme za zbytečný, protože existuje velmi funkční evropský monitorovací systém. Naše pozice je zdržet se, na tom se usnesla vláda,“ řekl Rakušan.

Hlasování proběhne na Radě, kde se hlasuje kvalifikovanou většinou, pro musí být 55 procent států, které zastupují 65 procent obyvatel; s největší pravděpodobností pakt projde. Hlasovat nutně nemusejí zástupci příslušného resortu, v tomto případě vnitra.

V pondělí se konalo setkání ministrů zemědělství. „Mělo to jít na tuto radu, ale nakonec to šlo na Radu pro hospodářské a finanční věci,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministři financí by se podle rozvrhu měli setkat 14. května.

Migranty nemusí Česko přijímat, může se vyplatit, ukazují dokumenty

Domácí

Výběr článků

Načítám