Hlavní obsah

Zajímavostí pražského bytu se staly nově vložené odstupňované prvky

30. 9. 2022, 8:13

V malém pražském bytě se uskutečnila kompletní rekonstrukce včetně změny půdorysu, který nově zahrnuje pracovnu/pokoj pro hosty. Navzdory skromné velikosti i rozpočtu mluví projekt hravým, kreativním a důsledným jazykem, který zve nově vkládané prvky k dialogu s původním historickým jádrem. Nově vložené abstraktní geometrické vestavby ukrývají koupelnu a průchozí šatnu.

Foto: Studio Flusser a časopis Bydlení mezi panely

Rekonstrukce pražského bytu pracovala s objemově odstupňovanými vloženými prvky.

Článek

Návrh projektu i samotná realizace probíhaly během pandemie, takže tým designérů neměl jedinou možnost místo navštívit a nasát jeho atmosféru.

Celý proces, od nápadu až po finální dokončení, probíhal tedy na dálku.

Klient si přál vybudovat nový pokoj

Zadání bylo přetvořit prostory bytu o výměře 80 m2. Byt měl původně pouze jednu ložnici a dvě koupelny, nevhodně orientované do velké vstupní haly.

Byl v poměrně neutěšeném stavu a zcela postrádal moderní vybavení a rozvody – byla tak nutná jeho kompletní rekonstrukce.

Základním bodem rekonstrukce bytu se stala práce se světlem

Tipy a trendy

Klient si navíc přál vybudovat nový pokoj, který by sloužil jako pracovna/pokoj pro hosty – to vše s velmi omezeným rozpočtem.

Řešení architektů je založeno na hravém architektonickém návrhu ušitém na míru konkrétnímu prostoru.

Foto: Studio Flusser a časopis Bydlení mezi panely

Byt měl původně pouze jednu ložnici a dvě koupelny, nevhodně orientované do velké vstupní haly.

Jednoduchá, funkční a rozpočtově přijatelná řešení

Návrh pracuje s vloženými vestavbami, které skrývají nové funkce, upravuje dispozici a provoz bytu, a všude tam, kde to je možné, využívá původní prvky – jako například dveře a podlahy. V bytě vzniklo i několik průhledů, které pomáhají prosvětlit tmavší prostory.

„Prvním zásahem do půdorysu byla změna orientace kuchyně na jih, čímž jsme získali okna pro nově vzniklou pracovnu. Nová kuchyně s dvěma pracovními deskami proti sobě je kompaktní, ale funkční. Denní světlo sem přivádí interiérové okno ve zdi mezi kuchyní a novou pracovnou/pokojem pro hosty.

Foto: Studio Flusser a časopis Bydlení mezi panely

Jedním ze zdrojů světla v kuchyni je vysoký průchod do obývacího pokoje s geometrickým výřezem v boku zárubně.

Druhým zdrojem denního světla je pak vysoký průchod do obývacího pokoje s geometrickým výřezem v boku zárubně. Toto řešení opticky sjednocuje níže položené nadpraží dveří do pracovny s vyšším průchodem do haly. Jednoduchou kuchyňskou linku z Ikey ozvláštňují ručně vyráběné obklady typu metro a podlaha v paladiánském stylu – odkaz na italské kořeny našeho studia,“ poznamenává architekt Alessandro Preda ze studia alepreda architecture.

Technické údaje - alepreda architecture

Studio: alepreda architecture. Alessandro Preda, hlavní architekt. Nicola Brasetti, projektový manažer

Umístění projektu: Praha 6

Země projektu: Česká republika

Rok projektu: 2020, rok dokončení: 2021

Hrubá podlahová plocha: 86,4 m²

Užitná plocha: 73 m²

Náklady: 1 200 000 Kč

Spolupráce

Statika: Tomáš Novotný, Novostat, Stavební firma: EuroEdil

Materiály

Dub – podlahy a lišty. Vroubkované sklo – nová interiérová okna. Sádrokarton a kovové rámy – přistavěné prvky. Ocel – překlady nových průchodů

Značky

  • instalatérské prvky — Palazzani
  • kuchyňská dlažba – Grande Marble Look Ghiara Palladiana — Marazzi
  • obklady za kuchyňskou linkou – Lume White — Marazzi
  • obklady v malé koupelně – Lume White–Green — Marazzi
  • obklady v hlavní koupelně – Shade — Vogue
  • závěsná svítidla (obývací pokoj) – Sticks — Westwing
  • závěsné svítidlo (malá koupelna) – Hubble Pendant — Globen
  • nástěnné svítidlo (vstup) – Starling — Westwing

Denní světlo do koupelny přivádí kulaté okno

Nadměrně velkou vstupní halu architekti zmenšili vložením stupňovitého objemu samostatné šatny, která zároveň slouží jako vstup do ložnice. V ložnici se nachází další vložený stupňovitý objem, tentokrát koupelny. Denní světlo do koupelny přivádí kulaté okno umístěné v úrovni očí člověka ve sprše.

Důvody pro použití stupňovité geometrie vložených vestaveb jsou dva. Jejich odstupňování je jednak jasně vizuálně odděluje od původního vybavení bytu; má ale i praktické využití – jednotlivé plochy mohou sloužit k vystavování předmětů nebo jako další úložné prostory.

Barevné řešení pak umocňuje rozdíl mezi původními a nově vestavěnými částmi, které jsou ponechány bílé.

Obě koupelny a kuchyň jsou hravější

Škála materiálů použitých v hlavních prostorách bytu je záměrně neutrální. Všude, kde to bylo možné, nechali architekti původní dubovou podlahu přebrousit a ošetřit novým povrchovým nátěrem.

Vstupní hala vyžadovala instalaci nové dřevěné podlahy, kterou záměrně položili našikmo, aby ji odlišili od historických parket ve vzoru rybí kosti.

Interiéry menších prostor (obě koupelny a kuchyň) jsou hravější. Najdeme v nich barevné skříňky, obklady, spáry i výmalbu, které prostorám dodávají charakter.

I s omezeným rozpočtem dosáhli zajímavé úpravy. Využili původní retro prvky bytu

Tipy a trendy

„Byt je jen řídce zařízený nábytkem, což koresponduje s minimalistickým stylem klienta. Několik kusů nábytku pochází z tradiční české výroby; televizní stolek je český designový vintage kousek, kterému jsme nechali přidělat nové kovové nohy. Jídelní židle z ohnuté překližky s kovovými nohami patří ke konvenčnímu českému designu, který lze nalézt ve školách po celé zemi. Většina dřevěných prvků je běžně k dostání v obchodech, ve výklencích ale fungují jako dělané na míru,“ poznamenává na závěr architekt.

Reklama

Související témata:
Alessandro Preda
Alepreda Architecture

Výběr článků