Hlavní obsah

Architekti zvolili pro radnici materiály, jejichž schopnost pohltit zvuk si nejprve vyzkoušeli virtuálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Využití virtuální reality v architektuře dnes asi málokoho překvapí. Který člověk by si nechtěl projít svým naplánovaným domem ještě předtím, než bude skutečně stát a na eventuální radikální změny bude už pozdě? Ve virtuální realitě však švédští architekti při rekonstrukci radnice v Uppsale zkoumali něco trochu jiného než vzhled. Testovali, jak dobře budou vybírané povrchové úpravy pohlcovat hluk.

Architekti zvolili pro radnici materiály, jejichž schopnost pohltit zvuk si otestovali virtuálně.Video: Treble Technologies, AP

 
Článek

Při rekonstrukci radnice ve švédském městě Uppsala se architekti při výběru povrchových materiálů soustředili nejenom na jejich vzhled, ale také na schopnost pohlcovat hluk. Ve veřejných budovách je totiž hluk velmi často důvodem, proč se v nich spousta lidí necítí pohodlně. Nadměrný hluk přitom obtěžuje nejenom příchozí, ale také úředníky, kteří tam pracují. V Uppsale proto pro návrh nového vzhledu radnice přizvali odborníky ze společnosti Treble Technologies.

Společnost vytvořila k posuzování hlukových podmínek uvnitř 3D modelů speciální platformu Treble založenou na cloudu, kterou oficiálně spustili v březnu 2023. Rekonstrukce radnice v Uppsale byla pak první skutečnou realizací, na níž byla nová technologie použita.

„Když změníte materiál na stěně z řekněme omítky na dřevěné panely nebo něco podobného, skutečně slyšíte a poznáte změnu v prostoru, který navrhujete,“ vysvětlila reportérům z agentury AP Åse Larssonová, hlavní designová architektka ve společnosti Henning Larsen, která na projektu spolupracovala.

Bydlíte v příliš rušné ulici? Vhodně vybraná okna vám zajistí doma klid

Tipy a trendy

V rámci rekonstrukce tak centrální nádvoří získalo nový skleněný strop, protože při simulacích právě sklo ukázalo nejlepší vlastnosti při pohlcování zvuků. Překonalo například uvažovaný plast. Architekti ve virtuální realitě poslouchali simulovaný déšť, jak dopadá a stéká po obou materiálech a sklo dopadlo lépe.

Zrovna tak na zdech budovy se objevily perforované dřevěné panely s přesně navrženým profilem, které skvěle pohlcují zvuky, podotýká web AEC Magazien. Díky tomu - když nyní lidé procházejí přes nádvoří - jejich kroky ani hlasy se prostorem nerozléhají.

O významu materiálů z hlediska jejich schopnosti absorpce hluku má naprosto jasno akustická konzultantka Denize Hadzalicová, která je přesvědčená, že z dlouhodobého hlediska je právě akustika mnohem důležitější než vzhled. „Na vzhled nakonec zapomenete, přestanete jej vnímat. Je to stejné, jako když máte výhled na oceán. Po čase jej přestanete vnímat. Zvuky ale nikdy vnímat nepřestanete,“ říká.

Změnu ve zvukovém komfortu po rekonstrukci zaznamenali i samotní pracovníci radnice. „Když přijdete k nám do kontaktního centra, cítíte to. Je tu větší ticho, i když je tu hodně lidí,“ pochvaluje si Ewa Benéová, která pracuje jako recepční na radnici přes dvacet let. „Můžeme tam spolu všichni být a mluvit a přitom se nerušíme,“ dodává.

Anketa

Zažili jste, že by vám v nějaké veřejné budově vadil přílišný hluk?
Ano, častokrát.
68,4 %
Párkrát ano.
0 %
Nevzpomínám si...
5,3 %
Ne, nikdy.
26,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Tapety budoucnosti budou schopné pohlcovat hluk. Inspiraci pro ně vědci našli u můr

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související články

Ticho, či hluk? Myslete na kvalitu bydlení

Ruch z ulice, vřískající děti od sousedů i špatné zvukové izolace v domě. To vše vytváří hluk, s nímž se potýkáme a který má negativní vliv na domácí pohodu,...

Výběr článků

Načítám