Hlavní obsah

Bydlíte v příliš rušné ulici? Vhodně vybraná okna vám zajistí doma klid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás přes den či v noci ruší hluk z ulice anebo vás zbytečně brzy ráno budí sousedův kohout, bude dobré při nejbližší výměně oken brát v potaz nejen jejich schopnost izolace tepelné, ale i zvukové. Na množství hluku, jenž okna zvenčí do bytu propustí, má přitom vliv kvalita vlastního zasklení, ale také provedení montáže okna, a dokonce i materiálu zdiva, do kterého je okno zasazeno.

Foto: Heluz

Dům s HS portálem v šířce 5 m se zabudovanými izolačními trojskly Izos

Článek

Jedním z nejčastěji uváděných omylů bývá tvrzení, že trojskla izolují lépe než dvojskla, protože mají více skel. To ale samo o sobě nestačí. Pokud jsou v okně všechna tři skla stejná, mohou se naopak zvuky oknem přenášet velmi dobře, jednotlivá skla pak rezonují. Při průjezdu těžké techniky pak nezřídka prostřední sklo navíc i vibruje.

Spíše než se upnout na počet skel v okně je proto rozumnější pídit se po údaji hovořícím jasně o tom, že jde o zvukově izolační okno, které má jednotlivé tabule skla o rozdílné tloušťce a navíc i rozšířený meziokenní rámeček.

Čistě fyzikálně vzato je pak zvukově izolační schopnost okna charakterizována jako jeho vzduchová neprůzvučnost, která má zkratku Rw a její jednotkou jsou decibely (dB). Čím je hodnota Rw vyšší, tím lépe. Někdy se lze také setkat s tím, že je u okna uvedena třída zvukové izolace (TZI).

Třída zvukové izolace oken (TZI)Vzduchová neprůzvučnost oken Rw
1 25 - 29 dB
2 30 - 34 dB
3 35 - 39 dB
4 40 - 44 dB
5 45 - 49 dB
6 více než 50 dB
Zdroj: Vekra

„Například ve městech se často setkáváme s hladinou hluku 65–80 dB, zatímco maximální přijatelná úroveň hluku v interiéru by neměla překročit 35 dB. Zasklení zvukově izolačními okny se vzduchovou neprůzvučností 32–52 dB dokáže redukovat vnější hluk na příjemnou úroveň na rozdíl od nevhodného a často používaného běžného trojskla,“ upozorňuje Pavel Heinrich ze společnosti Heluz.

Každé okno odfiltruje jiný typ hluku

Při úvahách o tom, jaké zvukově izolační okno si vybereme, je třeba si ujasnit, které zvuky se primárně snažíme potlačit. Každý typ okna zamezuje průchodu různých frekvencí jinak – některá budou lépe tlumit zvuk projíždějících aut, jiná zase křik hrajících si dětí.

„V základu platí, že čím je sklo hrubší, tím lepší akustické vlastnosti má. Existuje však takzvaný kritický bod, který se nachází zhruba ve frekvenci 1200 hertzů, v němž hrubost skla naopak škodí,“ vysvětluje Michal Široký ze Saint-Gobain Glass.

V této frekvenci se pohybují hluboké zvuky, mezi které patří například startování auta. Před nimi nás tedy jednoduché sklo, byť hrubé, neochrání. „Lepší volbou proto může být sklo vrstvené, nazývané také lepené, jehož součástí je akustická fólie, která zvuk absorbuje,“ doporučuje odborník.

Ticho, či hluk? Myslete na kvalitu bydlení

Bydlení

Fólie utlumí zvuk i zvýší bezpečnost okna

Toto sklo pak může být použito z vnitřní, nebo z vnější strany okna. Jeho umístění není přitom náhodné. To proto, že tabule z vrstveného skla s vloženou fólií má ještě další funkci. Nejenomže dokáže snížit intenzitu hluku až o 70 %, ale zároveň zvyšuje odolnost okenní tabule proti rozbití. Přesněji řečeno, tabule opatřená fólií se při rozbití chová bezpečněji. Při prudkém nárazu se sklo sice rozbije, ale střepy se nevysypou, protože zůstanou nalepené na fólii. Při výběru takového okna proto zvažme, ze které strany spíše hrozí jeho rozbití.

„Pokud má dům ve druhém nebo vyšším nadzemním podlaží velkoformátové okno, které sahá od podlahy až po strop, je nutné ho patřičně zabezpečit proti vypadnutí osoby. Z toho důvodu musí být opatřeno buď zábradlím, nebo osazeno bezpečnostním sklem. Takové zasklení pak zastává úlohu zábradlí, a právě to splní i okno s fólií,“ vysvětluje Jaroslava Dlouhá ze společnosti Vekra.

Opatření oken s vrstvenými skly a s fólií je pak praktické v přízemí i z hlediska zabezpečení objektu proti vloupání. Rozbití okna eventuálnímu násilníkovi nebude trvat příliš dlouho, ovšem vytvořit v něm otvor, díky němuž by do objektu pronikl, to už je jiná. A to je velmi důležité. Čím více času musí zloděj strávit vytvářením otvoru v okně (byť jen na prostrčení ruky), tím více roste riziko, že jej někdo přistihne. Není výjimkou, že právě okna zabezpečená folií zloděje po rozbití skla od dalšího pokusu odradí a majitelé tak skončí „pouze“ s poškozeným oknem.

Zvuková izolace se týká rovněž střešních oken

Zvukově izolační schopnosti jsou důležitou vlastní také střešních oken. Kromě klasického ruchu z ulice nebo hlasů zvířat ze sousedství potlačují z principu svého umístění nejčastěji zvuk způsobený kapkami deště.

I střešní okna se proto v případě protihlukové úpravy vyrábějí s různou tloušťkou jednotlivých skel tak, aby zabraňovala šíření hluku a absorbovala zvuk o různých frekvencích.

„Pomůže také kombinace s venkovní stínicí technikou. Venkovní roleta s robustní konstrukcí z hliníkových lamel nejen chrání před přehříváním v letních měsících a zatemňuje interiér, ale také přispívá k jeho celoroční tepelné a zvukové izolaci. Zejména snižuje hluk z deště a krupobití,“ doporučuje Jakub Mrázek ze společnosti Velux.

Kvalita instalace oken

„Když si pořizujete nová okna, je nejlepší řešit akustický návrh zasklení jako úplně první – definuje totiž požadavek na stavební hloubku rámu okna, a pokud se udělá špatně, na správné sklo nezůstane dost místa,“ radí Michal Široký.

Aby okno dokázalo správně tlumit hluk, je také nutné zaměřit se na způsob jeho instalace. „Při montáži zvukově izolačních oken je důležité použít vhodné materiály. Spáru mezi oknem a ostěním stavebního otvoru je potřeba dobře utěsnit pomocí speciální akustické montážní pěny a ochránit pomocí izolačních fólií,“ upozorňuje Pavel Kašpar ze společnosti Vekra.

Kvalita zdiva

Ač se může zdát, že to s tématem zvukové izolace oken už moc nesouvisí, ve skutečnosti je velmi důležité, aby zvukově izolační vlastnosti mělo i zdivo, do nějž je okno zasazeno.

„V oblastech s vyšší hlukovou zátěží je doporučeno svěřit návrh obvodových stěn odborníkovi na stavební akustiku. Ten je schopen navrhnout efektivní skladbu obvodového pláště. Dalším klíčovým faktorem ovlivňujícím hlukovou izolaci je kvalitní provedení spojení oken s cihlovými stěnami. Toto spojení může být vylepšeno právě použitím doplňkových cihel pro dokonalé ostění, což je nezbytné pro kvalitní montáž oken a zhotovení připojovací spáry, skrze kterou nesmí proudit vzduch,“ vysvětluje Pavel Heinrich ze společnosti Heluz.

Výrobci v současnosti kromě tepelně izolačního zdiva nabízejí i materiál se zvukově izolačními schopnostmi. „Místo původních 48 dB u běžné cihly, o tloušťce 30 cm, dokáže ta akustická ztlumit 55 dB,“ popisuje rozdíl zvukově izolačních schopností cihel Roman Busta ze společnosti Wienerberger. Takový materiál lze mít v několika variantách tloušťky a umožňuje zdění na tenkovrstvou maltu. Cihly jsou vysoce pevné a skládají se vedle sebe tak, aby do sebe zapadaly jejich boční profily pero-drážka.

Sedm důvodů, proč stavět z cihel

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Montáže oken

Reklama

Související témata:
Zvuková izolace

Související články

Vhodná izolace zajistí zvukovou pohodu

Při rekonstrukci střechy a půdní vestavby myslíme kromě tepelného komfortu i na zvukovou pohodu. Jinak uslyšíte každý liják a vlastní slovo nikoliv. Správná...

Výběr článků

Načítám