Hlavní obsah

Toto jsou kritéria, podle nichž vybíráme dveře do bytu

Interiérové dveře poskytují soukromí v jednotlivých místnostech. Udržují v nich tepelný komfort, chrání před hlukem. Zohlednit bychom ale měli i jejich design a kvůli prostoru také způsob otevírání.

Foto: Bauhaus

Fóliované dveře Lukka se satinovanou skleněnou výplní se hodí tam, kam potřebujeme dostat více světla.

Článek

Základním parametrem při volbě dveřního křídla je přítomnost polodrážky/falce, či její absence. „Polodrážkové varianty mají v hraně křídla vyfrézovaný drobný zub neboli polodrážku. Díky ní zavřené dveře naléhají na zárubeň a částečně před ni vystupují. Ze strany otevírání směrem k sobě jsou vidět panty,“ vysvětluje Pavel Hajný ze společnosti Vekra. U bezpolodrážkových alternativ – také nazývaných bezfalcové – zcela rovná hrana dveřního křídla hladce zapadá do zárubně. Tyto modely mají speciální skryté panty.

Otočné doprava, nebo doleva

Dlouhodobě nejprodávanější jsou otočné dveře. Skvěle izolují hluk i teplo. Neodmyslitelně k nim patří klasická obložková zárubeň, ačkoli se prosazují i tzv. zapuštěné zárubně, které tvoří se stěnou jednu rovinu, a skryté zárubně, tj. bez viditelných dveřních obložek.

Otočné dveře se dělí na levépravé podle toho, na kterou stranu je otevíráme. „Jak poznat levé dveře od pravých? Postavte se tak, aby se dveřní křídlo otvíralo směrem k vám. Rozhodující je umístění pantů. Jsou-li po vaší pravé ruce, jde o pravé dveře a naopak,“ radí Pavel Hajný.

Do frekventovaného průchodu mezi pokoji dáme kyvné dveře, lidově zvané lítačky. Umožňují otevírání na obě strany s fixací ve střední poloze pružinovými závěsy.

Posuvné na zeď i do kapsy

Posuvné dveře do pouzdra v otevřeném stavu nijak nezasahují do místnosti. Při osazení ale vyžadují větší stavební zásahy. Pouzdro pro zasouvací dveře je stavební prvek tvořící průchozí otvor a plechovou „kapsu“, do níž zajíždějí a která nahrazuje část příčky. Proto je nutné ve zdi připravit otvor dvojnásobně širší než pro standardní dveře. Konstrukce nemá nosnou funkci, tudíž nad ní vždy musí být v celé délce stavební překlad. Stavební pouzdra pro jednokřídlé i dvoukřídlé verze budujeme do zděné stěny, sádrokartonové příčky a dalších systémů suché výstavby.

Dveře posuvné na stěnu jezdí podél zděné, SDK i celoskleněné příčky. Sestávají z pevné konstrukce, kolejnice kotvené do zdi nad dveřním otvorem. Některé typy lze umístit i nad původní zárubeň, aniž by se musela vybourávat. „Při výběru posuvných dveří po stěně věnujeme pozornost zejména hmotnosti dveřního křídla a nosnosti posuvu,“ upozorňuje Pavel Hajný. U této varianty počítáme s omezením umístění nábytku a dekorací na stěně, na kterou se dveře posouvají.

Posuvné dveře oceníme v malých bytech, potřebují jen 0,1 m2. Zasouvací dveře do stavebních pouzder nezaujímají žádnou plochu. Oproti tomu otevřená otočná dveřní křídla zabírají asi 0,6 m2.

Povrchy dveří

Lak nabízí luxusní lesk i elegantní mat, jenž eliminuje otisky prstů. Několik vrstev laku zvyšuje houževnatost výrobku proti oděru. Vytvrzení laku UV zářením zaručuje barevnou stálost.

CPL laminát vyniká širokou škálou dekorů a imitací různých materiálů. Je odolný proti poškrábání a stálobarevný, snadno se udržuje.

Sklo nemusí být použito jen ve formě částečného prosklení. Celoskleněné dveřní křídlo se vzory i bez nich místnosti oddělí, zároveň do nich propouští světlo. Provedení mohou být průhledná, čirá i neprůhledná.

Dřevo bývá přítomno v podobě levnější dýhy. Do rustikálně pojatých prostor se hodí přírodní masiv. „Nejčastěji je z borovice, ze smrku a k dostání je bez dalšího povrchového ošetření. Pro zachování odolnosti je nutné tento typ dveří vždy dodatečně opatřit vhodným nátěrem,“ říká Kateřina Simerská z Bauhausu.

Stěrka, tapeta a malba shodné se sousední stěnou ve spojení se skrytou zárubní vytvářejí dveřní komplet, který barevně i materiálově zcela splývá se zdí a podpoří efekt tajného vstupu.

Netradičním a praktickým řešením je zrcadlo tvořící opláštění dveřního křídla. Trefou do černého jsou takové dveře pro koupelny, šatny, ale i malé byty, které tak budou působit opticky o něco větší.

To chce kliku

Štítové kování je z jednoho kusu překrývajícího otvor pro kliku a klíčovou dírku. U tohoto typu kování musíme před nákupem znát rozteč, tj. vzdálenost mezi osou kliky a osou klíče. Otvory ve dveřích jsou od výrobce připraveny ve standardních rozměrech 72 mm a 90 mm. U bezpečnostního kování je to 92 mm. Vyrábí se jak pro BB otvor (tj.pro klasický interiérový klíč, neboli velký dózický klíč), tak PZ, tedy pro cylindrickou vložku, i WC, a to v provedení s hranatým i oválným štítem.

Rozetové kování se také nazývá „dělené“. Rozety se sešroubovávají k sobě skrze celé dveře. Zkontrolujeme, zda jsou otvory ve dveřích provrtané skrz. Volíme z kulatých, hranatých či oválných rozet. Samozřejmostí je také možnost výběru mezi BB, PZ i WC kováním a v kombinacích klika/klika a koule/klika.

Nový vstup a prostorově úspornější dveře pomohly s pohodlnějším pohybem v domě

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej interiérových dveří, Prodej dveří

Může se vám hodit na Zboží.cz: Interiérové dveře

Reklama

Související články

Užitečná pravidla v péči o vstupní dveře

Bereme je každý den za kliku, vítají nás při každém příchodu domů a loučí se s námi při každém odchodu. Domovní dveře jsou strážci našeho soukromí i vstupní...

Výběr článků

Načítám