Hlavní obsah

Tapety budoucnosti budou schopné pohlcovat hluk. Inspiraci pro ně vědci našli u můr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že nejsme daleko od příchodu nového produktu na trh s tapetami. Mohly by to být zvukově izolační tapety inspirované povrchem křídel můr. Jak totiž zjistili vědci z Bristolské univerzity, šupinky na křídlech můr fungují jako vynikající pohlcovače zvuku, a to i když jsou umístěny na pevném povrchu.

Foto: Profimedia.cz

Pro můry je schopnost absorpce zvuku životně důležitá. Netopýři je vyhledávají ve tmě pomocí echolokace, a tak schopnost pohltit jimi vysílaný signál je zásadní.

Článek

Angličtí vědci zjistili, že křídla poskytují můrám zvukovou ochranu před echolokací netopýrů, kteří se jimi živí. A tak je napadlo vyzkoušet, zda si schopnost pohlcovat zvuk můří křídla ponechají i tehdy, když je přichytí k panelu a nebudou se tedy moci volně pohybovat v prostoru.

Znamenalo by to totiž možnost využít stejný mechanismus například ve stavebnictví a vytvářet tak nové materiály s povrchem absorbujícím hluk.

Pohlcují zvuk i připevněná k podkladu

„Nejdříve jsme potřebovali vědět, jak dobře by šupinky z můřích křídel fungovaly, kdyby byly před akusticky vysoce odrazivým povrchem, jako je zeď. Potřebovali jsme také zjistit, jak se mohou změnit mechanismy absorpce, když šupinky interagují s tímto povrchem,“ vysvětluje profesor Marc Holderied z katedry přírodních věd Bristolské univerzity ve zprávě, kterou instituce tento týden uveřejnila.

Foto: Bristolská univerzita

Šupinka můřího křídla.

Kousky křídel proto umístili na malý hliníkový disk a poté systematicky testovali, jak orientace křídla vůči přicházejícímu zvuku a odstraňování vrstev šupinek ovlivňují jeho absorpci. Výsledky byly překvapující.

Pět tipů, jak omezit hluk pronikající do domácnosti zvenčí

Tipy a trendy

Můří křídla se totiž ukázala jako vynikající pohlcovač zvuku. I po uchycení na pevný podklad byla schopna absorbovat až 87 procent přicházející zvukové energie.

Křídla přitom dokázala pohltit zvuk o široké škále frekvencí, a to bez závislosti na směru, odkud přicházel.

Mechanismus napodobující můří křídla

Vědci jsou si dobře vědomi významu svého objevu. Možnost vyrábět ultratenké panely pohlcující zvuk byl měla obrovský dopad na akustiku budov.

S tím, jak neustále roste hluk ve městech, hrají právě zvukověizolační vlastnosti stavebních materiálů neustále důležitější roli.

Foto: Bristolská univerzita

Detail šupinky můřího křídla.

Vědci proto plánují vytvořit vlastní mechanismus absorbující zvuk, který bude fungovat na stejném principu jako můří křídla. Absorpční schopnosti, které popsali u můřích křídel, jsou sice širokopásmové, ovšem pouze v oblasti ultrazvuku, tedy ve výškách nad úrovní toho, co lidé slyší.

Jejich dalším úkolem je tedy navrhnout strukturu, která bude fungovat na nižších frekvencích a zároveň bude stejně ultratenká jako můří křídla.

Jak si poradit s nadměrným hlukem v domácnosti

Jak na to

„Nový výzkum ukázal, že jednoho dne budeme moci ozdobit stěny svého domu ultratenkými tapetami pohlcujícími zvuk s použitím designu kopírujícího mechanismy, které poskytují můrám tajnou akustickou kamufláž,“ uzavírá profesor Holderied.

Anketa

Užili byste doma zvuk pohlcující tapety?
Ano, rozhodně!
89,4 %
Občas opravdu ano.
5,2 %
Ani ne. My jsme tichá domácnost.
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 349 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám