Hlavní obsah

Ticho, či hluk? Myslete na kvalitu bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruch z ulice, vřískající děti od sousedů i špatné zvukové izolace v domě. To vše vytváří hluk, s nímž se potýkáme a který má negativní vliv na domácí pohodu, nebo dokonce i zdravý spánek. Na ticho a klid proto myslete ve chvíli, kdy vybíráte pozemek na stavbu či se chcete přestěhovat do nového bytu.

Foto: Vekra

Speciální úprava oken Klidea, jež utlumují hluk zvenčí a brání jeho pronikání do interiéru.

Článek

Na neustálé zvuky, jež nás provází přes den, jsme zvyklí, ale doma je nutné mít ticho. Patří to k odpočinku a regeneraci těla, duše. Dlouhodobé působení hluku může vést i k narušení imunitního systému, uvolňují se stresové hormony adrenalin, noradrenalin (tento stresový hormon se uvolňuje nejvíce v situacích, kdy náš organismus pociťuje stres nebo je v nebezpečí), kortizol.

Navštivte několikrát místo, kde chcete stavět dům, a pozemek si bedlivě prohlédněte. A to nejen o víkendu, ale zejména v pracovních dnech. V místě totiž může být skrze dopravu zvýšená hlučnost, o které jste netušili.

„Pozor ale musíme dávat i na námi produkovaný hluk při stavbě a omezit jeho vliv na sousedy. A stejně tak být ohleduplní u odpočinkových zón: určitě si nepostavíme bazén, altán či koutek na grilování pod okna sousedovy ložnice,“ říká Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Foto: Trachea

Vestavěné skříně od podlahy až do stropu jsou praktické i z důvodu útlumu hluku. Vhodné jsou do ložnic, dětského pokoje, pracoven.

Utlumte hluk zvenčí

Zaměřte se na pořádná okna, se správným zvukotěsným provedením. Možná znáte speciální úpravu Klidea. Okna jsou v tomto provedení osazena speciální skleněnou výplní ze zvukověizolačního trojskla s integrovanou akustickou fólií. Díky tomu dokážou utlumit hluk proti běžným oknům až o 70 %. Benefitem je i větší bezpečnost proti rozbití a vloupání.

Tapety budoucnosti budou schopné pohlcovat hluk. Inspiraci pro ně vědci našli u můr

Tipy a trendy

Tato úprava je dostupná pro okna dřevěná, hliníková, dřevohliníková i plastová. Z pohledu hlukového útlumu je u otvorových výplní důležité také těsnění, které by mělo být tzv. středové, a správný postup při jeho montáži za použití speciální akustické montážní pěny.

Hluk na vlastním pozemku

To se může lehce stát, třeba v podobě nevhodně umístěného tepelného čerpadla. V bezprostřední blízkosti by neměla být žádná odrazová plocha, jako je zídka nebo plot.

Již při koupi sledujeme co nejtišší chod tepelného čerpadla, mělo by jít o hlavní kritérium výběru. Hlučnost tepelného čerpadla by měla být číselně stanovena hodnotou laboratorně měřeného akustického výkonu v souladu s normou EN12102.

„Záleží opravdu na každém decibelu, protože každé 3 dB hlučnost zdvojnásobí. Velmi kvalitní čerpadlo má třeba hladinu akustického hluku 49,3 dB. Průměrné hodnoty se přitom pohybují mezi 55 a 65 dB,“ vysvětluje Jakub Tykal z Acondu.

Přechod od plynu k tepelnému čerpadlu nemusí být vždy snadný. Při výběru buďte velmi pečliví

Bydlení

Pozor také na to, že mnoho výrobců ve svých propagačních materiálech udává pouze akustický tlak, což je přepočítaná hodnota uváděná v určité vzdálenosti od tepelného čerpadla. Čím je tato vzdálenost větší, tím je hodnota opticky příznivější.

Foto: Acond

Při koupi tepelného čerpadla myslete na jeho správné umístění v prostoru a tichý chod.

Hluk v domě

Jestliže je problémem jeden pokoj, zajímáme se o zvukověizolační dveře, které fungují společně se zvukověizolační příčkou. Rozhodující je, z čeho jsou dveře vyrobené.

„Pro akustický útlum v rámci interiéru vybírejte dveře s výplní z plné dřevotřísky a s mechanickým prahem, zabudovaným ve spodní hraně křídla. Jakmile dveře otevřete, práh vyjede nahoru, při zavěšení se zase zasune dolů k podlaze a zaplní mezeru pode dveřmi,“ vysvětluje Pavel Hajný z firmy Vekra.

Vhodná izolace zajistí zvukovou pohodu

Jak na to

Do ložnic, dětských pokojů a pracoven doporučujeme interiérové dveře v tzv. hlukovém standardu.

Nejde vyloženě o dveře ve zvukověizolačním provedení, ale jde o dveřní komplet, který má kvalitní akustické vlastnosti přesahující rámec normy. Velmi důležitá je přitom aplikace montážní pěny po celém jejím obvodu, čímž se eliminují místa pro prostup hluku.

Víte, že…

  • Ministerstvo zdravotnictví vypracovává tzv. hlukové mapy, které zahrnují největší městské aglomerace a dále nejfrekventovanější silnice, dálnice, železniční trasy. Ukazuje se, že nadměrným hlukem jsou ohroženy statisíce lidí. Pomocí hlukové mapy si tak můžete vybrat místo, které vám lépe vyhovuje.
  • Klasické příčky budou hlukově utlumenější, když použijeme vestavěné skříně, jež sahají od stropu po podlahu. Zvuk prochází skrze skříň a ve vedlejší místnosti je relativní ticho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám