Hlavní obsah

Vhodná izolace zajistí zvukovou pohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při rekonstrukci střechy a půdní vestavby myslíme kromě tepelného komfortu i na zvukovou pohodu. Jinak uslyšíte každý liják a vlastní slovo nikoliv. Správná střešní skladba s dostatečným akustickým útlumem je tedy velmi důležitá. Když hluk převyšuje 70 dB, což je hraniční hodnota, je v podkroví diskomfort.

Foto: Knauf

Akustická pohoda v podkroví je podstatná, zvláště v klidové zóně. Bubnování deště utlumí správná skladba střechy i vhodné izolační akustické desky.

Článek

Ticho oceníte zejména v klidové zóně: v ložnici, pracovně, dětském pokoji. Kromě izolace myslete i na správný výběr kvalitních oken s dostatečnou zvukovou neprůzvučností, ale i výběr střešní krytiny.

Lepších hodnot zpravidla dosahují těžší skládané krytiny, hůře jsou na tom lehčí. Ale ty jsou často jedinou možností v případě rekonstrukce staršího domu či chalupy, protože není zatížen krov.

A tak stojí akustický útlum na volbě vhodné tepelné izolace a podhledových sádrokartonových desek.

O sousedech nevíte

Kvalitní zvukovou izolaci a na míru navržené akustické řešení nabízejí SDK desky.

Na trhu jsou momentálně v nabídce i modré akustické sádrokartonové desky, z nichž některé mohou mít nejnověji hlukový útlum v určitých konstrukčních řešeních až 73 dB.

Samotné desky mají tloušťku 1,25 cm. Nejčastěji se používají ve formě sendviče, kdy se mezi dvě desky, případně původní stěnu a předsazenou sádrokartonovou stěnu, vkládá profil a izolace.

Izolace v podkroví
Vhodná izolace utlumuje vnější hluk, který do podkroví proniká zvenčí. Už při návrhu podkroví je nutné dbát na správnou tloušťku a druh izolačního materiálu. Ne každý materiál, který má dobré tepelně izolační vlastnosti, má i dobré akustické vlastnosti. Často opomíjeným detailem v půdních vestavbách je také izolace štítu následovaná nedostatečnou izolací příček a stěn, které jsou často tvořeny pouze sádrokartonovými deskami. I ta nejlepší izolace neodvádí stoprocentní práci, pokud stavebník nerespektoval výrobcem a normou požadovanou skladbu nebo detaily izolačních prací jako zateplení rohů a přechody mezi konstrukcemi.

Sádrokarton společně s minerální izolací představuje pružnou konstrukci, která funguje podobně jako tlumiče u aut: akustickou energii pohltí. Takto dimenzované příčky se považují za ideální pro klidové zóny v interiéru, např. v ložnici.

Sádrokarton boří nepravdy a mýty

Jak na to

Předsazená stěna se využívá pro zlepšení hodnot stávajících stěn a již pár centimetrů dokáže výrazně zlepšit akustické podmínky.

Cihla versus sádrokarton

Sádrokartonové stěny nejsou skvělé jen díky zvukově izolačním vlastnostem. Ve srovnání s klasickým zdivem je výhodou montovaných příček nízká hmotnost, snadná montáž bez mokrých procesů, vysoká požární odolnost a variabilita.

Akustický komfort lze navíc zvětšit o pár centimetrů větší tloušťkou stěny nebo použitým typem akustické desky.

Foto: Knauf

Modrá sádrokartonová deska Blue Akustik účinně pohltí zvuk z běžného z interiéru. Tloušťku má 1,25 cm.

Na trhu je možné objevit SDK desky, které kromě akustických vlastností nabízejí vysokou pevnost a tuhost, tvrdost povrchu a odolnost vůči požáru.

Zvuky pohltí i foukaná izolace
Stavební konstrukce z hlediska akustiky dokáže vylepšit i foukaná izolace. Je vhodná jako výplň příček, mezi dvě membrány či mezi dvě desky. Jedinečné je, že vyplní veškeré mezery, všechny detaily, rohy, skuliny např. v podkroví, přímo pod střechou. Když zaťukáte na materiály vyplněné foukanou izolací, nic neuslyšíte.

Přírodní materiály

Celulóza, dřevovláknité izolační materiály, konopí a ovčí vlna se počítají mezi zdravé materiály, které skvěle izolují.

Konopí je přirozeně obnovitelná surovina a díky vysokému podílu oxidu křemičitého je méně náchylná k napadení hmyzem, hlodavci či jinými škůdci. Kladné jsou i izolační vlastnosti, jednou z nevýhod materiálu je, že je snadno hořlavý.

Foto: Ciur

Akustické desky Wolf skvěle odhluční všechny místnosti, vhodné jsou na stěny, stropy i podlahy.

Pozitivní vliv na klima v místnosti zaručují rovněž dřevovláknité izolační materiály. Tyto materiály mají výborné protipožární vlastnosti, jsou odolné vůči ohni.

Pokud se dřevovláknitá deska vznítí, nebude hořet zdaleka tak rychle jako polystyren a nebude ani odkapávat, což usnadňuje práci při hasičském zásahu.

Proměňte starou půdu na stylové podkroví

Jak na to

Odolnost proti plísním a schopnost vázat na sebe škodlivé látky v sobě skýtá přírodní ovčí vlna, která se hodí jako izolace dutin ve střeše. Aby byl materiál odolný vůči škůdcům, přidávají se do vlny další látky.

Vhodnou přírodní izolací je i celulóza, která se skládá z recyklovaného papíru.

Anketa

Víte, jaké všechny vlastnosti mohou mít SDK desky?
Ano, samozřejmě.
24,7 %
Mám určitou představu...
42,7 %
Nejsem si jistý/á.
10 %
Asi ne.
7,3 %
Ne, vůbec.
15,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdicí materiál umí snížit útratu za teplo

Užitné vlastnosti obvodového zdiva vycházejí vstříc zvyšujícím se nárokům na energetickou úspornost stavby. Trendem jsou proto výrobky s vysokým tepelným, ale...

Dejte starší stavbě nová okna, ušetříte

Nefunkčními okny odchází až polovina z celkového úniku tepla domu! Z hlediska energetických úspor, světelného komfortu a izolování hluku jsou právě ona...

Jak zatočit s vlhkostí v domě či bytě

Vysoká vlhkost v domě či v bytě se mnohdy projevuje nenápadně. Aspoň ze začátku. Přesto vám ale může značně znepříjemnit život. Ohrožuje totiž nejen komfort...

Výběr článků

Načítám