Hlavní obsah

S vlhkou zdí zatočí sanační omítka a hydroizolace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlhké zdi trápí starší domy, ale i některé novostavby. Na vině může být lokalita, v níž se stavba nachází, nedávná povodeň, která se přehnala přes její útroby, havárie vodovodního řadu nebo trvalá vzlínající vlhkost.

Foto: Weber

Vlhkost ohrožuje zdivo: u keramické cihly 10% hmotnostní vlhkost sníží její tepelněizolační vlastnosti až o 30 %.

Článek

Prevence vlhkosti v konstrukci a stěnách objektu je důležitá stejně jako okamžité řešení problému. Necháme-li ho narůstat, dojde ke značnému zhoršení tepelněizolačních vlastností zdiva až k narušení stavby samotné.

Sanační omítky

Sanační omítky pomohou u konstrukcí s vysokým obsahem solí, u starých, málo udržovaných budov, do nichž se dostává srážková vlhkost. Sanační omítku zpracujeme jako tradiční jádrovou. Podobná je i její aplikace, nesmíme však uzavřít póry uvnitř zdiva. „Než začneme, původní omítku zasaženou vlhkostí odstraníme aspoň 80 centimetrů nad viditelně postiženým místem,“ radí Petr Müller, produktový manažer ze společnosti Weber, Saint-Gobain.

Pracujeme co nejrychleji, aby se vlhkost nedostala zpět do zdiva. Následně naneseme sanační omítku a sanační štuk, který je prodyšnější obdobou toho klasického. „Lidé na to často zapomínají a na sanační omítku aplikují štuk obyčejný. To pak ale snižuje její funkčnost,“ upozorňuje Petr Müller.

Zdicí robot vyráží „do světa“. Dokáže pracovat dvakrát rychleji než pět zedníků

Tipy a trendy

Ideální je využít kompletní výrobcem doporučený sanační systém. Přesto je použití sanačních omítek jen dočasnou záležitostí. „Jejich životnost závisí na stupni zasolení a vlhkosti zdiva, nelze tedy obecně určit, jak dlouho budou fungovat. Výběr konkrétní omítky je také vhodné konzultovat s odborníkem. Problém totiž může být mnohdy závažnější, než se na první pohled zdá,“ podotýká Pavlína Sobotíková, odbornice na sanaci z firmy Weber, Saint-Gobain.

Trvanlivost sanačních opatření prodlouží doplnění sanační omítky o hydroizolaci, například injektáž. Ta ochrání spodní část stavby, která je vzlínající vlhkostí nejvíce zasažena.

Základní sanační omítky

  • Hydrofobní omítky odolávají srážkové vlhkosti, hodí se do exteriéru.
  • Hydrofilní omítky poslouží v interiéru. Díky nim nedochází k omezení difúze do vnějšího prostředí.
  • Tepelněizolační omítky ovlivňují povrchovou teplotu zdiva, která je zásadní pro to, zda se na něm uchytí spora a začne z ní růst řasa či plíseň.

Svízel vzlínající vlhkosti

Vzlínající vlhkost bývá důsledkem buď dožívající, chybějící, nebo nefunkční hydroizolace spodní stavby. „Nejefektivnějším řešením je opatření, které v místě stavby zajistí trvalé snížení hydrofyzikálního namáhání, a to na trvalou úroveň namáhání pouze zemní vlhkostí,“ říká Petr Vencl, hlavní inspektor služby Nemopas, zaměřené na prověřování nemovitostí. Doporučuje provést řádnou a funkční obvodovou drenáž i nové svislé povlakové hydroizolace na vnějším líci obvodového zdiva. „V některých případech je nutné tato opatření doplnit také o systém provětrávané podlahy pod nově provedenou povlakovou hydroizolací v podlaze,“ dodává.

Podle něho však takové opatření nejde provést u všech budov. Vždy je nezbytné vyhodnotit lokalitu, typ stavby a hydrogeologickou situaci v místě, kde se nachází. „Například u řadového objektu lze opatření formou drenáže řešit pouze u stěn, které nepřiléhají k sousední zástavbě. Tehdy je možné uvažovat o kombinaci drenážního systému třeba se systémem tlakové injektáže u nepřístupných částí objektu,“ vysvětluje Petr Vencl.

Ani tato opatření nejsou úspěšná v místech stižených kolísáním hladiny spodní vody, protože by docházelo k zahlcení drenážního systému, který by pak následně nedokázal plnit svou funkci. Proto je potřeba vždy před realizací provést vyhodnocení konkrétního případu a následně navrhnout optimální opatření.

Kontrola vlhkosti

Optimální vlhkost vzduchu v interiéru je 50–60 %, její hodnoty kontrolujeme vlhkoměrem. Zvýšenou míru páry v kuchyni, prádelně i v koupelně krotíme častým větráním a úměrným vytápěním. Skvělým pomocníkem jsou odvlhčovače, jejichž kapacitu volíme podle velikosti prostor a závažnosti obtíží.

Ve špatně větratelných a vlhkých pokojích často bojujeme s povrchovými plísněmi na stěnách. Na ně platí speciální postřiky, které likvidují plísně, houby, řasy, mechy a lišejníky. Fungicidní látky prostupují hluboko do napadeného podkladu a ničí podhoubí i mikroorganismy. Současně poskytují dlouhodobý protiplísňový účinek. Pozor! Před použitím přípravku napadenou plochu mechanicky zbavíme plísně, a to za mokra a nejlépe špachtlí. Po zaschnutí postřik/nátěr jednou až dvakrát zopakujeme, abychom měli jistotu, že přípravek zapůsobil na všech místech.

Takto ošetřené stěny natřeme ještě fungicidní malířskou barvou.

Robotickou 3D tiskárnu dovezli přímo na staveniště. Z betonu vytiskla atypickou místnost

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Designérku dostali jako dárek

Před Lucií a Jiřím stál velký úkol v podobě rekonstrukce bytu, do kterého se chtěli původně pustit sami. Po konzultaci s designérkou Soňou Machovou se ale...

Výběr článků

Načítám