Hlavní obsah

Ondřej Synek od dětství rád jezdil na chalupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádherné výhledy do horských kopců a možnost celoročního sportování. To si na své chalupě v Rokytnici nad Jizerou užívá bývalý veslař Ondřej Synek. V létě rád vyrazí na kolo či pěší turistiku, v zimě na lyže. Chalupa v roubeném stylu mu k tomu nabízí komfortní zázemí.

Foto: Petr Horník, Právo

Navštívili jsme bývalého veslaře Ondřeje Synka.

Článek

„Od dětství jsem byl zvyklý jezdit na chalupu a mám to rád. Tento kraj jsem dobře znal. Můj trenér měl poblíž též chalupu, do Harrachova jsme jezdili na soustředění s Duklou, za niž jsem závodil,“ říká Ondra. Proto hledal možnost koupě pozemku právě v této lokalitě.

A podařilo se, dokonce na inzerát. Místní majitel se rozhodl prodat parcely a Ondřej opravdu neváhal. „Později jsem ke stávajícímu pozemku přikoupil ještě další, který na něj navazoval. Celkem mám 6500 m², a hlavně naprostou jistotu, že mám kolem sebe klid a nikdo poblíž nic nepostaví,“ dodává. A i když je nyní pozemek opravdu velkorysý a louky je nutné pravidelně posekat, Ondřej to dělá rád. Jak nám prozradil, má na to traktor a vnímá to jako relax.

Krásná roubenka

Krkonoše a roubené chalupy k sobě prostě patří. KRNAP přísně dohlíží nad stavebními projekty a to je dobře. Na stráních jsou chalupy, jež architektonicky kopírují ty původní. Nikdo na první pohled nepozná, že jsou postaveny z novodobých materiálů a využívají moderní technologie.

Režisérka Adéla Stodolová v bytě s pavlačí propojuje moderní prvky se starožitnými

Jak bydlí VIP

„Přiznám se, že jsem původně chtěl opravdu pravou roubenou chalupu. Ale místní stavitelé i architekt mi to rozmluvili. Vlivem sesychání se rozestupuje dřevo, je větší práce s pravidelnou údržbou. Zvolili jsme tedy klasickou pálenou cihlu vyplněnou vatou, která nevyžaduje další tepelnou izolaci,“ říká veslař Ondřej Synek.

A s rozhodnutím je moc spokojený. Obvodové cihelné zdivo v zimě naakumuluje teplo, v létě drží i přes velká vedra v interiéru příjemný chlad. A na pohled je to stále roubenka, byť s falešným roubeným opláštěním. To je viditelné vně, ale i uvnitř chalupy, aby dotvářelo starobylou horskou atmosféru světnice. Chalupa má dřevěnou konstrukci střechy, dřevěné jsou i stropy, střecha klasicky plechová, protože musí vydržet zátěž sněhové pokrývky.

Chalupa a skvělá dispozice

Vše je účelné, praktické, nic neschází ani nepřebývá. Chalupa o užitné ploše 156 m² je zkrátka úplně šik. Dispozičně jde o projekt typu 5+kk, kde hlavním zázemím a srdcem domu je prostorná dolní světnice. V ní se nachází na míru vyrobená kuchyňská linka, dubový jídelní stůl a sedačka s klidovou zónou.

Dominantní jsou krbová kamna, s nimiž lze na pohodu vytopit celou stavbu, včetně horního patra. Dole se nachází i prostorná chodba se sedačkou, koupelna, dílna a místnost, jež je připravená na možnou vestavbu sauny. Nechybí technická místnost a spižírna. „Do vnitřní dispozice chalupy jsem docela mluvil, chtěl jsem ji mít podobnou, jako byl rodinný dům. Ten mi vyhovoval, přál jsem si, aby to bylo hodně podobné,“ říká Ondřej.

Chalupa se vytápí elektrokotlem a přes zimu stále temperuje. Když je v plánu příjezd, vytápění na vyšší hodnotu lze spustit na dálku přes mobil, stačí den dopředu. Po příjezdu lze kotel vypnout a naplnit dřevem krbová kamna. Spolehlivě vytopí celý dům a rozvedou horký vzduch skrze ventilátor i do horních pokojů. Podlahové vytápění není, vše zvládnou běžné radiátory. Ale dřevěná podlaha je i tak příjemně teplá.

Tepelné čerpadlo Ondřej neplánuje, nedávalo by zde ekonomický smysl. Za rok za elektrické topení zaplatí kolem 15 000 až 20 000 Kč, připočíst se musí i jistá cena za dřevo.

„Technické vymoženosti, jako je třeba rekuperace, mi nic neříkají. Tady samozřejmě nemá opodstatnění, ale ani v klasickém domě ve městě jí nefandím. Rád větrám normálně oknem,“ směje se Ondřej. „A klidně jednou za rok vylezu sám na komín a vyčistím ho. Sehnat místního kominíka je časově náročně,“ dodává.

Rádi byste přenocovali pod střechou Gwyneth Paltrowové? Tohle vás čeká

Jak bydlí VIP

Reklama

Související témata:
Ondřej Synek

Související články

Dana Makrlíková zachraňuje zahrady i domy

Dana Makrlíková je nejen známou moderátorskou tváří z televizní obrazovky, ale i profesionální autorkou a realizátorkou zahrad. Ne každý už ale ví, že...

Výběr článků

Načítám