Hlavní obsah

Ford údajně pracuje na verzi Raptor pro nový mustang

Ford Mustang sedmé generace možná dostane terénní verzi Raptor po vzoru Porsche 911 Dakar či Lamborghini Huracán Sterrato. Její představení, pokud vůbec nastane, je ale otázkou několika let.

Foto: Ford

Ford Mustang sedmé generace ve verzi Dark Horse (ilustrační foto)

Článek

S rychlými verzemi Fordu Mustang má automobilová veřejnost spojené ponejvíce jméno Shelby, ovšem automobilka Ford chce rozšířit pole působnosti ikonického sporťáku i mimo asfalt. Chystá tedy verzi Raptor - alespoň podle amerického webu Car and Driver.

„Hluboko uvnitř ředitelství Fordu v Dearbornu existuje myšlenka raptorizovat všechno,“ píše web. F-150 Raptor je na světě už dlouho, Ranger Raptor se také těší úspěchu a model Bronco Raptor je skoro samozřejmostí.

Ve světle populárních silných crossoverů by se dalo přemýšlet i nad modely Explorer či Expedition v ostré terénní verzi, ovšem poté, co se Porsche a Lamborghini pustily do sporťáků do terénu, dává smysl i mustang.

Porsche představilo terénní 911, má zvýšený podvozek a oplastovanou karoserii

AutoMoto

Podle Američanů by takový vůz mohl mít téměř pětisetkoňový pětilitrový osmiválec spojený s desetistupňovou automatickou převodovkou. Z důvodu omezeného prostoru ve středovém tunelu by nejspíš nedostal redukční převod, jako mají offroady.

Rozdíl oproti „běžnému“ mustangu by byl tedy zejména v pohonu všech kol s elektronicky řízeným středovým diferenciálem. Také by tu měly být adaptivní, elektronicky řízené tlumiče od firmy Fox a delší pružiny spolu s dalšími úpravami podvozku, aby vůz seděl o 5 cm výš nad povrchem. To samozřejmě není na těžký terén, ba naopak, vypadá to na vůz přesně v intencích huracánu Sterrato či 911 Dakar.

Sedmá generace Fordu Mustang by měla vstoupit do prodeje později v letošním roce a variantu Raptor, pokud přijde, máme údajně čekat v roce 2026. Ovšem, zatím to berme jako spekulaci, ze strany automobilky se potvrzení ještě nějaký ten pátek nejspíš nedočkáme.

Anketa

Mají podle vás sporťáky do terénu smysl?
Ano, dá se s nimi jezdit rychle i na mizerném povrchu či šotolině
59,1 %
Nejsem si jist/a, spíš to vypadá jako snaha vytáhnout další peníze z bohatých lidí
6,7 %
Ne, když chci jezdit mimo asfalt, pořídím si skutečný offroad
34,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 149 čtenářů.

Lamborghini konečně podrobně představuje terénní Huracán Sterrato

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám