Hlavní obsah
Online

Odboráři sotva zaplnili Malostranské náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po celé České republice se v pondělí konala stávka proti krokům vlády Petra Fialy (ODS). Do ní se zapojilo 74 procent základních, středních i mateřských škol. Velká část z nich zůstala úplně zavřená. Přidaly se ale i odbory dopravní, zdravotnické, úřednické, kultury, knihoven, potravinářů, dřevařské. Na Malostranském náměstí demonstrovalo několik tisíc odborářů.

Živě: Demonstrace odborářů v PrazeVideo: Novinky, ČTK

 
Článek

Protestovalo se i ve Škodě Auto, tam lidem vadí omezení benefitů, které nastane po konci jejich daňového zvýhodnění. To plyne z vládního balíčku. Protestovalo se také proti změnám v odchodu do důchodu.

Obecně odbory protestovaly právě proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Zástupci škol zároveň požadovali více peněz do školství. Varovali, že po škrtech se může zhoršit kvalita výuky. Odbory rovněž tvrdily, že vláda ignoruje sociální dialog.

On-line přenos je u konce

Vážení čtenáři, on-line přenos Novinek ze stávek a protestů odborářů je u konce. Děkujeme za pozornost.

Stávka na plzeňském gymnáziu: Jóga a snídaně

Netradičně zahájili pondělní stávku kantoři z plzeňského gymnázia na Mikulášském náměstí. Společně si zacvičili jógu a dali snídani. Dobroty jim přinesli i studenti a doplnili je povzbudivým vzkazem. Více čtěte zde:

Stávku učitelům plzeňského gymnázia osladily koláčky od studentů

Vesnické školy s malotřídkami se bojí o existenci

Nejmenší vesnické školy s malotřídkami se bojí o svoji existenci. Škrty ve školství plánované na příští kalendářní rok a připravované reformy by je podle názoru jejich zástupců mohly zlikvidovat.

Mají stejnou režii jako velká zařízení, ale méně žáků, a tím i méně peněz, upozornil ředitel Základní a mateřské školy v Prapořišti na Domažlicku Jan Dobiáš. Úplně likvidační by podle něj bylo, kdyby zaměstnanci, tedy kuchařky, uklízečky a školníci, museli přejít pod obce, jak je navrhováno.

Experti: Vlna hněvu vládu nesmete

Proti vládě Petra Fialy (ODS) se už obrací její vlastní voliči. Vyplývá to nejen z nedávného průzkumu veřejného mínění, v němž obě opoziční hnutí ANO i SPD vládní strany předstihly, ale také z bleskového šetření STEM/MARK pro ČT, které ukázalo, že i voliči koaličních stran souhlasí s důvody včerejší velké stávky ve školství, k níž se přidaly další obory.

Přesto ale podle politologů zatím nehrozí, že by vlna hněvu vládu smetla.

Vlna hněvu vládu nesmete, míní experti

Odboráři jsou s protesty spokojeni

Odboráři jsou spokojeni s pondělními protesty proti vládě, shodli se v pondělí odpoledne při zhodnocení pro novináře.

Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly by se vláda měla zamyslet nad tím, jak za dva roky sjednotila lidi proti sobě.

Protest ve Vítkovice SteelVideo: Pavel Karban, Novinky

Tramvaje stále jezdí oklikou

Malá strana už je po demonstraci pro auta průjezdná. Tramvaje ještě stále jezdí oklikou.

Oceláři z Ostravy přerušili práci na hodinu

Demonstraci a výstražnou hodinovou stávku zorganizovali v pondělí také zaměstnanci ostravské firmy Vítkovice Steel. Zhruba stovka lidí tak v jedné z hal vyjádřila nespokojenost s navyšováním cen energií, neochotou vlády jednat o možnostech odchodu do důchodu pro náročné profese, snížením benefitů pro zaměstnance, navýšením minimální mzdy a celkovými dopady konsolidačního balíčku pro firmy, zaměstnance i všechny občany ČR.

Na akci dohlížely desítky policistů

Průběh demonstrace byl podle reportéra Novinek poklidný. Přítomní poslouchali řečníky na pódiu, reagovali na jejich slova potleskem, souhlasným pískotem či provoláváním nejrůznějších hesel.

Na průběh dohlížely desítky policistů. Přítomni byli i členové antikonfliktního týmu.

Demonstrace je u konce

Demonstrace odborářů na Malostranském náměstí končí. Na závěr zazněla česká státní hymna.

Učitelka: Minulá vláda se mi nelíbila, tahle se mi nelíbí

Učitelka ZŠ Františky Plamínkové Patricie Rozenbergová stávkuje prý za obecnou deziluzi z vlády. „I když jsme ji volila,“ upozornila.

„Vím, že zdědila po bývalé vládě maras, že by měla vymést, co tam je, ale jako učitelka, která má děti učit rovnému chování, nelhaní, spravedlnosti, toleranci a férovosti, jak to ode mě rodiče dětí očekávají, tak to z této vlády necítím a to, co čtu denně v médiích, je pravý opak,“ kritizovala.

Koho bude volit v příštích volbách, neví. „Minulá vláda se mi nelíbila, tahle se mi nelíbí. Jsem z toho jako občan smutná,“ podotkla.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Demonstrace odborů na Malostranském náměstí.

Zástupci KSČM, SOCDEM i Přísahy

Mezi protestujícími se dají najít také členové či příznivci KSČM, SOCDEM či Přísahy.

Například šéfka komunistů a europoslankyně Kateřina Konečná uvedla, že dorazila podpořit demonstranty, protože „mají pravdu“.

„Vláda vzala peníze zaměstnancům. Škrtá ve školství, zdravotnictví, a přitom vyhazuje peníze armádě. My jsme investovali šest miliard na munici do války, která není naše. Dali jsme obraně dvě procenta HDP, proč jsme to nedali školství?“ kritizovala.

„Kdo bude vařit mému dítěti obědy? To se tam jako rodiče budeme střídat? Je to nehorázné, za jakých podmínek ti lidé dělají,“ kroutila hlavou Konečná.

Vyzvala ministry, ať si profese demonstrujících jdou vyzkoušet na týden. „Vláda dělá jeden špatný krok za druhým a jediné, k čemu to vede, je, že bohatnou nejbohatší a chudnou ti normální,“ uvedla šéfka KSČM.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Šéfka KSČM Kateřina Konečná na demonstraci odborů.

Přijeli jsme vyjádřit solidaritu s ostatními pracovníky, uvedl hasič

„Přijeli jsme vyjádřit solidaritu s ostatními pracovníky, co se týká školství či zdravotnictví. Vadí nám způsob, jakým s námi vláda komunikuje, a že ta opatření jsou taková, jaká jsou, to všichni víme,“ zdůvodnil Novinkám svou účast na demonstraci hasič ze Středočeského kraje, který si nepřál uvést jméno.

Dufek: Vláda vyvolala neštěstí v mnoha rodinách

Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek na pódiu vystoupil s velmi ostrým projevem. „Vláda vyvolala neštěstí v mnoha rodinách. Za této situace si zvyšují platy a nám daně. Vláda dělá z poctivých pracovitých lidí chudáky a z chudáků žebráky,“ hlásal.

„Jurečka celé dny vymýšlí, jak nás bude okrádat. Politika této vlády je jedna velká lež a přetvářka. Populismus a pochlebování v Bruselu. Občané nezadlužili tento stát, to udělali nezodpovědní politici,“ řekl rázně na pódiu.

Zároveň uvedl, že chce demisi celé vlády. „Máme ideje a plány a na rozdíl od pětikolky víme, jak na to. Toto je začátek,“ prohlásil Dufek za podpory davu. Vyhrožoval dalšími stávkami a blokádami.

Odborářů přišlo jen pár tisíc

Nepříliš rozlehlé Malostranské náměstí je při demonstraci zaplněno jen částečně. Přišlo maximálně několik tisíc lidí. Velký počet účastníků se ale ani nečekal. Největší odborový svaz v zemi KOVO nahlásil magistrátu pouze 500 až 1000 lidí a Asociace samostatných odborů odhadovala účast na 5000 lidí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Protest odborů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku, 27. listopadu 2023, Malostranské náměstí, Praha

Dav z Malostranské besedy

Na Malostranském náměstí se sešly stovky odborářů. Fotografka Novinek Stanislava Benešová vyfotila dav z Malostranské besedy.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Demonstrace odborářů na Malostranském náměstí.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám