Hlavní obsah

Stávku učitelům plzeňského gymnázia osladily koláčky od studentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Netradičně zahájili pondělní stávku kantoři z plzeňského gymnázia na Mikulášském náměstí. Společně si zacvičili jógu a dali snídani. Dobroty jim přinesli i studenti a doplnili je povzbudivým vzkazem.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Stávkující kantory plzeňského gymnázia na Mikulášském náměstí podpořili studenti. Přinesli krabice s dobrotami a vzkazem. Na snímku jsou (zleva) Kateřina Fládrová, Irena Hrdinová a Věra Krůsová.

Článek

Do protestů se tady zapojilo 46 ze 65 kantorů. Ředitele gymnázia školy Petra Mazance nejvíce trápí, že podle chystaným ministerských změn týkajících se snížení PHmaxu (maximální týdenní počet hodin financovaný ze státního rozpočtu) by škola přišla o tři pracovní úvazky.

Musela by zrušit některé půlené hodiny. „Dělíme nejenom cizí jazyky, ale také třeba češtinu nebo matematiku. Je to velké plus, můžeme se studentům více věnovat. O tento benefit by byli ochuzeni,“ vysvětlil Mazanec. Podle jeho názoru by tím klesla úroveň vzdělávání.

S jeho slovy souhlasila Věra Krůsová. „Jsem zvyklá učit matematiku a fyziku v půlených hodinách. Máme i laboratorní práce, studenti dostanou do ruky pomůcky, aby si spoustu věcí prakticky vyzkoušeli. To ale ve velké skupině dost dobře nejde,“ upozornila Krůsová. Změna by se mohla dotknout i některých seminářů ve vyšších ročnících.

„Nešetřete na budoucnosti.“ Stovky středoškoláků vyrazily k ministerstvu školství

Domácí

Individuálnější přístup pedagožce vyhovuje. „Pokud mám patnáctičlennou skupinu, snažím se mít na každého chvilku. Můžu věci vysvětlit, vyvolat všechny k tabuli,“ nastínila Krůsová.

Podobně situaci hodnotí i její kolegyně Irena Hrdinová ohledně francouzštiny. „Cítíme ohrožení. Francouzština je u nás druhým jazykem, takže právě ji by to možná zasáhlo,“ přemítala Hrdinová.

Kantoři se domluvili a stávku začali stylově - cvičením. „Jógu máme jednou týdně před vyučováním. Teď jsme se shodli, že s ní akci zahájíme. A pak si dáme společnou snídani,“ řekla Krůsová.

Překvapili studenti, kteří přinesli koláčky a další dobroty s povzbudivým vzkazem. „Přišli nás podpořit. Hodně se o celou věc zajímají, ptají se. Minulý týden jsme spolu diskutovali. A zájem cítíme také od rodičů,“ ocenila učitelka Kateřina Fládrová.

Uklízečka nemá ani 19 tisíc hrubého. Není dobré zase sklopit uši, říká ředitelka školky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám