Hlavní obsah

Nechte sjezdovky přes Vánoce zavřené, žádá Německo ostatní evropské země

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sjezdovky by o Vánocích měly zůstat zavřené v celé Evropě, aby se zabránilo šíření koronaviru. S takovým návrhem přišlo v minulém týdnu Německo, kde se lanovky v následujících týdnech s jistotou nerozjedou. Celoevropská shoda v této problematice ovšem nepanuje, ve Švýcarsku se už lyžovat začalo a s přípravami na sezonu neotálejí ani v Rakousku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová znovu občany požádala, aby se vyhnuli veškerému nepotřebnému kontaktu, uvádí server CNN. Znamená to mimo jiné, že by neměli podnikat ani soukromé turistické výlety. „Blíží se lyžařská sezona. Snažíme se v Evropě domluvit, zda bychom zvládli uzavřít všechny skiareály,“ vysvětlila Merkelová a dodala, že najít shodu například s Rakouskem bude velmi obtížné.

Německo minulou středu rozhodlo o prodloužení lockdownu, a to do 20. prosince, přičemž opatření se protáhnou spíše až do ledna. „Bohužel nemůžeme slíbit, že během Vánoc a kolem Nového roku přijde uvolnění. Vánoce mohou být bezpečným obdobím. Nechceme, aby během nich došlo k velkému šíření,“ vysvětlila Merkelová.

Německé spolkové země proto apelují na vládu, aby na evropské úrovni zajistila, že se nebude lyžovat dříve než 10. ledna.

Francouzské Val Thorens je nejlepším skiareálem světa. Česku kraluje Špindlerův Mlýn

Cestování

Rakousko se už v minulých dnech začalo na zahájení lyžařské sezony nicméně pilně připravovat. Opatření, která se mají středisko od střediska lišit, ovšem leccos změní. Zcela rozloučit se budou muset turisté například s apres-ski, tedy zábavou a popíjením po lyžování.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz ale minulou středu popřel, že by se kvůli pandemii měla odpískat celá sezona, cituje ho agentura AP. Sněžná děla se rozjela už například ve středisku See, přípravy začaly také v tyrolském Ischglu, který byl na jaře jedním z velkých ohnisek nákazy.

Francie s Itálií neotevřou

Německou snahu o uzavření všech evropských areálů hatí také Švýcarsko, které ovšem není v Evropské unii. V zemi se začalo lyžovat už před týdnem, a to v populárním Zermattu. Otálet nechtějí ale ani jiná střediska.

Server CNN poznamenává, že otevřené skiareály jsou rovněž ve Švédsku, které od jara nezavedlo ani jednou celostátní lockdown. Naopak Itálie s Francií vyčkávají a v obou zemích je rozhodnuto, že se přes Vánoce lyžovat nebude. Postoj mají stejný jako v Německu.

Italské skiareály budou přes Vánoce nejspíš zavřené. Provozovatelé se bojí finančních ztrát

Cestování

„Italský tlak na otevření skiareálů nejdříve od 10. ledna by znamenal, že bychom v Rakousku mohli na prodejích týdně přijít až o 500 milionů eur (13 miliard korun),“ uvedl pro CNN mluvčí rakouského ministerstva financí Felix Lamezan-Salins.

Sám ministr financí Gernot Blümel pak dodal, že pandemie je enormní hrozbou pro zimní cestovní ruch, a pokud by musely zůstat sjezdovky přes Vánoce uzavřené, Evropská unie by za to měla nabídnout kompenzace.

Reklama

Výběr článků

Načítám