Hlavní obsah

Kjóto zeje kvůli koronaviru prázdnotou. V ulicích je prý víc opic než turistů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V japonském Kjótu se to běžně turisty jen hemží. Jenže jak se koronavirus Covid-19 šíří Asií, zejí kvůli němu ulice prázdnotou. Místní se rozhodli aktuálního stavu využít a lákají do města mimočínské turisty — takhle prázdno tam znovu jen tak nebude, píše server CNN.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Populární atrakce Kjóta jsou skoro liduprázdné.

Článek

Skupina obchodníků z kjótské čtvrti Arašijama spustila kampaň, pomocí které by ráda turisty nalákala zpět. Nikoli však do obvykle přeplněných ulic, právě naopak. Plakáty zobrazují vylidněné centrum a prázdno na populárních místech. „Už je to nějaká doba, co bylo v ulicích víc opic než lidí,“ píše se na jednom z plakátů.

Další popisky upozorňují potenciální turisty na to, že „teď je ten správný čas“ k návštěvě Kjóta, nebo že se nebudou mačkat s hordami dalších lidí. Obchodníci jsou prý připraveni přivítat všechny s ještě větší pohostinností než obvykle.

Koronavirus není pro Čechy strašákem. Bojí se spíš logistických problémů, tvrdí cestovky

Cestování

„Náš region v nedávné době prožil množství katastrof, jako jsou tajfuny, záplavy nebo koronavirus. Musíme ale držet hlavu vzhůru,“ uvedl komunitní mluvčí čtvrti Arašijama Schujči Kato.

Opačný problém než obvykle

Kjóto nyní prožívá zcela opačný problém než jindy. Město, v němž se nachází sedmnáct památek zapsaných na seznamu UNESCO, obvykle navštíví tisícovky turistů denně.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Cesta ke svatyni Fušimi Inari

I proto se v posledních letech začalo město uvádět ve spojitosti s přelidněnými evropskými metropolemi, jako jsou Amsterdam, Benátky či Barcelona. Proti turistům, respektive jejich špatným mravům, už vzniklo v Kjótu také několik výchovných kampaní — v té poslední jsou lidé upozorňováni, že nemají pronásledovat gejši kvůli fotografiím.

Turistům v Kjótu hrozí pokuty za obtěžování gejš

Cestování

Jenže kvůli obavám z koronaviru, který tvrdě zasáhl sousední Čínu, počty turistů klesají. A nejde jen o Japonsko. Zasaženy byly i další asijské destinace. Hlavní problém však tkví v tom, že Číňané tvoří třetinu veškerých návštěvníků země vycházejícího slunce. Ročně jich dorazí na 9,6 milionu. Japonsko se tak nyní obrací k turistům ze vzdálenějších států.

Reklama

Související články

Tisíc chutí Japonska

Japonsko je velmocí, nejen co se týče nejmodernější techniky, vyhlášená je i zdejší kuchyně. Kulinářský zážitek vás navíc v ulicích malebného Kjóta zdaleka...

Výběr článků

Načítám