Hlavní obsah

Turistům v Kjótu hrozí pokuty za obtěžování gejš

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nevychovaným turistům zavedli v Kjótu nové nařízení. Kdo bude obtěžovat gejši nebo si je bude bez dovolení fotit, dostane pokutu až ve výši 2100 korun, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Místní orgány se k zavedení pokut rozhodly poté, co jistí turisté po soukromé ulici naháněli gejšu a majko – její učednici. Bez souhlasu si obě fotili a údajně i sahali na jejich kimona a paruky.

Staří Japonci mohou cestovat po světě skrze virtuální realitu

Cestování

Od minulého pátku jsou proto v historickém centru Kjóta nainstalovány cedule a jsou rozdávány letáčky, které návštěvníkům připomínají, že se mají k ostatním chovat s respektem. Kdo by se zásad slušného chování nedržel a byl by přistižen, že gejši jakýmkoli způsobem obtěžuje, může dostat pokutu 10 tisíc jenů, což je přes dva tisíce korun.

Fotit jen se svolením

Nejde ovšem o naprostý zákaz focení těchto tradičních japonských společnic. Turisté tak mohou nadále činit se souhlasem gejš, ovšem pouze na veřejných, nikoli soukromých prostranstvích. Úřady doufají, že tento krok pomůže k zachování tradiční atmosféry v historické čtvrti Gion.

V ulicích byly také nainstalovány bezpečnostní kamery, aby bylo možné na turisty dohlížet. Podle serveru Independent ovšem není zcela jasné, kdo přesně ulice monitoruje a kdo bude vymáhat dodržování nových regulací.

Japonské Kjóto bývalo kdysi hlavním městem Japonska, dnes je jeho historické centrum zapsané na seznamu UNESCO. Vzhledem ke svému charakteru se v posledních letech potýká s náporem turistů, který by podle některých mohl brzy být srovnatelně nesnesitelný jako třeba v Benátkách, Amsterdamu či Barceloně. Už loni proto Kjóto představilo jakousi brožuru dobrých mravů pro turisty.

Další obětí masového turismu může být Kjóto

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám