Hlavní obsah

Také přemýšlíte, co vám ještě chybí na zahradě? Určitě U-rampa

Poté, co si Jodie Powellová a Ash Matkin koupili v únoru řadový dům v Belperu, v anglickém hrabství Derbyshire, k němu získali i zahradu, s níž měli okamžitě jasný plán. Oba totiž propadli kouzlu u-rampového bruslení. A tak se rozhodli, že si vybudují svou vlastní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mladý pár si postavil na zahradě rampu na brusleníVideo: Caters News/@ashmatkingroundworksandlandscaping, AP

 
Článek

Ačkoli většina lidí nevítala nutnost zůstávat během pandemie koronaviru doma s radostí, toto nečekané „domácí vězení” napomohlo na svět spoustě kutilských projektů, na něž by jinak v běžném životě nebyl čas. Podobně to bylo i se zahradou anglického páru 29leté Jodie a jejího přítele, 33letého Ashe.

Když si kupovali v únoru řadový dům v Belperu, věděli hned, že to, za co se jim původní majitelé tak nějak napůl omlouvají, tj. že se zahradou nic nedělali, jim velice vyhovuje. Zahrada neměla úplně jednoduchý terén. Směrem od domu se zdvihá.

To ovšem čerstvé majitele nezastavilo. Jakmile si uvědomili, že nyní s domem mají k dispozici i nemalý kus venkovního prostoru, rozhodli se, že na něm vybudují to, čemu nedávno hluboce propadli, U-rampu. Jodie s Ashem se doslova zamilovali do ježdění na bruslích na U-rampě.

S příchodem pandemie a lockdownu bylo celkem praktické mít svou vlastní U-rampu kdykoli k dispozici, neboť ty veřejné se staly nedostupnými. „Je celkem odrazující, když je plno a vám je skoro třicet a máte dělat něco, u čeho se často padá. Je proto lepší zbavit se strachu a užívat si to v pohodlí svého domova,” pochvaluje si rozhodnutí Jodie na webu britského deníku Metro.

Při realizaci jejich plánu přišla docela vhod Ashova profese, živí se totiž jako zahradní architekt. Uměl tedy dobře posoudit, kam U-rampu ve svažitém terénu umístit. I tak to znamenalo přemístit 20 tun zeminy a kamení, aby vznikla rovinka dostatečně velká pro rampu, která je dlouhá skoro 5,5 metru a široká 2,5 metru. Rampa je umístěná zhruba v polovině svahu, je třeba k ní tedy vyjít po schodech, nad ní svah příkře pokračuje.

Šikovný student si postavil saunu. V bunkru z druhé světové války

Tipy a trendy

Náklady na vlastní sportovní zařízení činily v přepočtu takřka 30 tisíc korun. Ovšem úprava zahrady a další práce s vybudováním rampy přidaly k této částce dalších 178 tisíc korun.

Jak ale hlásí Jodie, která nedávno doma upadla a zlomila si nohu, náklady na soukromou rampu se rozhodně vyplatily. Po takovém pádu musela hledat odvahu k tomu, aby se znovu postavila na brusle, a publikum na veřejném prostranství bylo tím posledním, o co by stála. Zároveň jejich rampa, jak je patrno i z videa, má dřevěný povrch.

„Fakt, že je dřevěná, a ne betonová, znamená, že je to mnohem méně nepříjemné, když spadnete,” říká mladá žena, která se nakonec velmi rychle vrátila do kondice. Aby ne, během lockdownu totiž v Anglii narostl zájem o ježdění na bruslích, a to - společně s vlastní rampou - ji obrovsky motivovalo začít co nejdříve znovu jezdit.

Rampa je ovšem výborným doplňkem zahrady i nejenom pro vlastní potěchu ze sportu. Pro mnoho mladých lidí je nepochybně mnohem zábavnějším doplňkem než třeba obyčejný altánek. Přitom ze společenského hlediska může plnit obdobnou funkci. Skvěle totiž zabaví hosty na party. Mohou se kolem ní shluknout, kdo chce jezdí a minimálně je pak vždy o čem hovořit.

Anketa

Postavíte si na zahradě také U-rampu?
Rozhodně, skvělý nápad!
19,9 %
Nu, možná by to nebylo až tak od věci...
4,2 %
Já nevím...
1,3 %
Asi ne, to by se nevyplatilo.
6,7 %
Šílenství! Za pár měsíců se to omrzí a budou to jen vyhozené peníze. V lepším případě.
67,9 %
Celkem hlasovalo 1180 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám