Hlavní obsah

Šikovný student si postavil saunu. V bunkru z druhé světové války

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský student si splnil dávný sen a na zahradě rodičů si vybudoval saunu, v bunkru. Měl na to čas, protože mu kvůli pandemii koronaviru zavřeli univerzitu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Student si postavil z protiletadlového krytu saunuVideo: Caters News / Jonathan Warby , AP

 
Článek

O sauně snil šestadvacetiletý student fyziky Jonathan Warby z Henley-on-Thames v hrabství Oxfordshire už dlouho. Nikdy ale neměl dost času na to, aby se pustil do jejího zřízení. Až když kvůli pandemii koronaviru uzavřeli i jeho školu, studuje na Oxfordské univerzitě, rozhodl se, že čas nedobrovolného volna využije právě k realizaci svých tužeb.

Měl štěstí, že se svými rodiči bydlí od roku 2003 v rodinném domku se zahradou, na níž je navíc bunkr, který měl sloužit jako útočiště v případě leteckých náletů za druhé světové války. Rodiče s jeho záměrem souhlasili, a tak se pustil do úprav i nakupování.

A s tím je spojená další dobrá zpráva. Jonathan díky vlastní šikovnosti ušetřil i spoustu peněz. Saunu, jejíž pořízení by jej normálně vyšlo na 30 tisíc liber, tedy zhruba 934 tisíc korun, pořídil v nákladech za podstatně únosnější 4 tisíce liber, tj. zhruba 125 tisíc korun.

Úspor dosáhl například použitím levnějšího dřeva z recyklačního dvora, z nějž vyrobil lavice. K nim dokoupil kamna a jako zdroj světla použil světelný řetěz.

Svou bunkrovou saunu dokáže vytopit na 80 °C. Jejího účinku nyní využívá společně se svou rodinou, pro niž se nové zařízení stalo i jedním ze způsobů, jak si zpříjemnit chvíle v karanténě.

Šikovný pár si během tří měsíců proměnil starý autobus na nový domov

Tipy a trendy

„Bunkr je částečně pod úrovní terénu a sestupuje se do něj po schodech dolů. Takže má člověk pocit soukromí i jisté útulnosti. Rád vařím pivo a původně jsem myslel, že by to bylo skvělé místo, kde bych si je mohl vařit. Ale nakonec se ukázalo, že to není dobrý nápad, protože je tam příliš vlhko,” vysvětluje Jonathan pro agenturu AP.

Že by se z bunkru dala udělat kýžená finská sauna, napadlo muže poprvé v loňském roce. Už tehdy se rozhodl, že chce projekt pojednat co nejlevněji.

„Koupil jsme si kvalitní kamínka na dřevo a podařilo se mi saunu vytopit na nějakých 50 stupňů. Pokud ale chcete skutečnou finskou saunu, potřebujete teplotu 80 stupňů a více. Takže jsem musel investovat i do kvalitních izolačních desek,” popisuje průběh práce Jonathan.

Londýnská rodina vzala izolaci se vší vážností. Svůj domov přemístila mimo pevninu

Tipy a trendy

„Jako většina lidí jsem teď doma a počasí je nádherné, což je otrava, když nemůžete nikam jít. Ale na druhé straně jsem byl schopný s tím pohnout. Jakmile máte kvalitní izolaci, je až překvapující, kde všude můžete vytvořit finskou saunu,“ říká mladý stavitel.

Jonathan přiznává, že po určité době přestal počítat hodiny, které prací na sauně strávil. Všechno si dělal sám, s pomocí svých dvou starších sester a své přítelkyně. Pouze kamna s komínem mu z bezpečnostních důvodů instaloval odborník. Jednotlivé kroky výstavby ale konzultoval s kamarádem, který má firmu prodávající finské sauny.

Právě vlastnoruční výroba sauny byla zdrojem největších úspor, kterých se mu podařilo dosáhnout. Dle jeho výpočtů by při zadání výroby profesionální firmě vyšla na zmiňovaných 30 tisíc liber, zatímco takto se dostal na oněch 4000 liber.

Anketa

Dokázali byste si sami vyrobit saunu?
Ano, bez problémů.
58,6 %
Asi ano. Zjevně by to nemělo být tak složité.
19 %
Nevím.
5,8 %
Nejsem si jistý/á.
4,3 %
Ne, vůbec netuším, co bych si počal/a.
12,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1439 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám