Hlavní obsah

Je čas připravit se na letní grilování

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také chcete relaxovat při grilování, které je hitem trávení volného času? Taková letní grilovačka může být skvělou záminkou pro svolání přátel a rodiny. Přípravy dobrot se tak účastní celá sešlost a užívá si nezaměnitelné vůně a chutě pokrmů.

Foto: Weber (2x)

Plynový gril Genesis II E-210 GBS se dvěma hořáky je revolucí v grilování. Má porcelánem smaltovaný grilovací rošt s velikostí grilovací plochy 51 x 48 cm.

Článek

Při výběru grilu je dobré předem zvážit, k jakému účelu ho chcete používat, pro kolik osob a jak často budete jídlo připravovat a kde budete tohoto kulinářského pomocníka skladovat.

Zvažte také to, jak moc zdatní jste kuchaři a jaké prostředky můžete a chcete investovat do provozu grilu. Už jste to promysleli?

Chcete-li připravovat kvalitní grilované pokrmy, připravte se na vyšší počáteční investici, která se ale promítne do jednoduchosti obsluhy i údržby a delší životnosti grilu. Na výběr jsou grily na dřevěné uhlí, grily plynové a elektrické.

Plynové grily

Jsou mnohem pohodlnější na obsluhu. Po připojení propanbutanové láhve se gril obsluhuje stejně jako sporák. Otočením piezoelektrického ovladače gril zapálíte a plynule regulujete teplotu.

U plynových grilů je výhodný poklop, pod kterým horký vzduch cirkuluje a maso se lépe propeče. Pomůže i teploměr, díky němuž můžete kontrolovat teplotu grilu.

Foto: Hornbach

Pojízdný plynový gril Tenneker TG3 Barrel, provedení ocel s práškovým nástřikem, má tři hořáky, výkon 9,18 kW, ohniště je z nerezové oceli žáruvzdorně lakované, s čelním krytem. Cena 7990 Kč.

Plynové grily jsou oblíbené, protože při větrnějším počasí vás neobtěžuje poletující popílek. Většina z nich má vyřešené i odchytávání odkapávajícího tuku kvůli zdravější přípravě jídla.

Opravdu kvalitní plynový gril má pevnou stabilní konstrukci, dostatečně velkou odkládací plochu a optimálně alespoň dva nezávislé hořáky. Výhodou je, má-li gril navíc ještě jeden boční hořák, který můžete využít pro přípravu příloh, omáček apod. Obvyklé jsou háčky pro odkládání grilovacího náčiní.

Foto: Euronics

Zahradní plynový gril Campingaz Adelaide 3 Woody L umožňuje nejen grilovat, ale pouhým přiklopením víka se změní v pečicí troubu. Samozřejmostí je pečení na otáčecím rožni.

Samozřejmostí velkých grilů jsou kolečka pro snadnou manipulaci a u některých uzavřená skříňka pod grilem, kam uschováte všechny grilovací potřeby. Design plynových grilů je opravdu různorodý – od nerezových grilů vhodných i do profesionálních kuchyní až po dřevěné v barvě vašeho zahradního nábytku.

Kromě více hořáků nabízejí kvalitnější plynové grily také pracovní plochy rozdělené na vyklápěcí rošt a tál s možností vyjmout prostřední oválnou část litinového roštu. Nahradit ji můžete třeba wok pánví pro přípravu asijských jídel, pizza kamenem pro upečení pravé pizzy nebo třeba pánví na paellu.

Foto: Bauhaus

Plynový gril Cliff 670 má šest hořáků s celkovým výkonem 24,5 kW, automatické zapalování, tepelný rošt včetně pizza kamene, grilovací desky a jehly na špízy s motorem a další doplňky. Cena 19 990 Kč.

Nákupem grilu přípravy nekončí! Potřebujete také grilovací nářadí – kleště, obracečky, doplňkové pánve a rošty, nepromokavé obaly na grily a mnoho dalšího.

Výhody

  • Ihned připravený k použití
  • Snadná regulace teploty
  • Praktický odkládací prostor
  • Jednoduchá údržba
  • Vyměnitelné rošty

Nevýhody

  • Menší grilovací plocha
  • Chybí vůně kouře
  • Silnější maso se hůře propéká
  • Vyšší pořizovací cena
Grily na dřevěné uhlí

Správný gril na dřevěné uhlí má být ze špičkové pevné oceli a v ideálním případě se smaltovaným povrchem. Měl by mít i jednoduchou konstrukci složenou ze dvou hlavních částí – kotle a víka.

Foto: Hornbach

Kotlový gril na dřevěné uhlí Tenneker TC Dark Moon 47 cm, má 4násobně rozdělený pochromovaný grilovací rošt 5 mm, ohniště a poklop z 3násobně žáruvzdorného smaltu, vyjímatelnou smaltovanou misku na popel, odnímatelný poklop a spodní odkládací poličku.

Ve spodní části kotle nesmějí chybět průduchy pro přívod vzduchu, potřebná je i miska na zachytávání popela. Praktická je také možnost umístění roštu do různých výšek nad rozpálené uhlí.

Foto: Bauhaus

Keramický gril Big Buddy M na dřevěné uhlí, hlavní grilovací plocha 2 x 38 cm, grilovací rošt z nerezové oceli, dva výškově nastavitelné rošty, vysoce kvalitní keramická glazura. Cena 16 900 Kč.

Nemělo by chybět ani víko. K dostání jsou sice i grily bez víka, příliš se to ale nevyplatí. S víkem budete grilovat úsporněji, navíc v dešti a zimě a budete i udit.

Milujete-li pizzy nebo asijské pokrmy, vsaďte na gril, který má grilovací rošt s odnímatelným středem. V takovém případě totiž můžete využít wok pánev nebo tál na pizzu a pustit se do přípravy výborné číny či křupavé pizzy. Přenosné grily jsou obvykle kulovitého tvaru, můžete je bez problémů přemisťovat a využít třeba pro piknik.

Foto: Bauhaus

Gril na dřevěné uhlí Kingston Bullet 57 má pochromovaný rošt, vybavený popelníkem, nepřímým grilováním, poklopem a kotlem ze smaltovaného porcelánu. Cena 2590 Kč.

Grily na dřevěné uhlí jsou zpravidla lehčí, skladnější a levnější. Minusem je horší manipulace s palivem – dřevěným uhlím či briketami. Zapalování chce cvik a šikovnost, určitě pomůže i horkovzdušná pistole. Maso grilované na dřevěném uhlí má nezaměnitelnou chuť a vůni.

Foto: Hornbach

Pojízdný gril Tennerker TC Smoker XL je vybaven grilovacím roštem a velkou komorou z pochromované oceli a rovněž grilovacím roštem a malou komorou, ohništěm s poklopem z vysoce žáruvzdorného smaltu (až 600 °C), teploměrem a odkládací poličkou.

Výhody

  • Maso s typickou vůní kouře
  • Nižší pořizovací cena
  • Lehce přenosný
  • Po grilování možno využít jako ohniště
  • Nízké provozní náklady

Nevýhody

  • Delší příprava
  • Horší regulace teploty
  • Těžší údržba po grilování
  • Přepalování odkapávajícího tuku
  • Poletování popílku při grilování
Elektrické grily

Jsou bezpečné, jednoduché na obsluhu i údržbu, a hlavně se mohou používat na zahradě i v kuchyni. Vyberete si z modelů s klasickým roštem, na kterých na potraviny působí přímý žár topné spirály, nebo modelů s celokontaktní plochou. Ta bývá nejčastěji kamenná, nebo teflonová.

Kamenné bývají hladké a nabízejí nejzdravější způsob přípravy pokrmů. Ty teflonové mívají žebrovaný nebo hladký povrch. Žebrování se hodí k přípravě masa a ryb, hladkou plochu využijete třeba při přípravě vajíček nebo palačinek.

Foto: Datart

Multifukční elektrický stolní raclette gril Severin RG 2341

Objevují se i ve formě kontaktního grilu. Jejich výhoda spočívá nejen v rychlejším ohřevu potravin, ale rovněž se dají rozevřít do vodorovné polohy, tím lze velikost grilovací plochy zdvojnásobit.

Foto: Weber

Nový elektrický gril Weber Pulse kombinuje chytré technologie s nejmodernějším digitálně řízeným elektrickým výkonem a přináší tak revoluci do tradičního grilování a komfort až na váš balkon, terasu či předzahrádku.

Důležitý je také výkon elektrického grilu, na výrobcích s nízkým výkonem by grilování trvalo nevhodně dlouho. Kvalitní elektrické grily mají misku na zachycení odkapávající šťávy. Vyndavací grilovací desky lze mýt v myčce.

Foto: Kasa

Exkluzivní multigril DeLonghi s příkonem 2000 W v moderním nerezovém provedení je určen pro každodenní použití a nabízí grilování ve třech polohách. Kontaktní gril, trouba nebo barbecue zaručí perfektní přípravu nejrůznějších pokrmů. Cena 4990 Kč.

Nejčastěji se setkáte se stolními, kontaktními a barbecue grily, ale i s grily se stabilním podstavcem a raclette grily. Ty jsou určeny také pro přípravu rozpuštěného polotvrdého sýra. Hodí se na malé terasy a balkóny s dosahem elektrické zásuvky.

Výhody

  • Do bytu i na balkón
  • Snadná manipulace
  • Jednoduchá údržba
  • Bez kouře a popela

Nevýhody

  • Nutný přívod elektřiny
  • Menší grilovací plocha
  • Bez vůně kouře
  • Silnější maso se déle propéká.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Ceny grilů

V nižších cenách do 1000 Kč jsou k dostání menší stolní grily a grily na dřevěné uhlí či brikety. Některé otevřené stolní grily mohou mít dobrý výkon. Levnější grily bývají menší, takže je využijete pro grilování večeře jen pro dvě osoby. Plánujete-li větší zahradní sešlost, rozhodně si pořiďte větší gril.

V cenové kategorii od 1000 do 5000 Kč seženete vybavené stolní grily s různými funkcemi, které grilování usnadní. Také grily na dřevěné uhlí, zahradní elektrické grily a plynové grily. Využijete je, pokud budete grilovat pravidelně pro větší počet osob.

Modely nad 5000 Kč už jsou na profesionální úrovni. Tato cenová hladina zahrnuje výkonné grily všech kategorií, u elektrických grilů nejspíš najdete i funkci Smart. Větší grily s větším výkonem jsou vyrobeny z odolnějších materiálů, mezi něž patří litina, smalt a nerez.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám