Hlavní obsah

Mladý pár si přál praktický a pohodlný byt, dostal mátový bonbonek

V bytě v jednom z nově postavených domů v brazilském São Paulu se host rozhodně nudit nebude. Velké plochy v mátové barvě jej totiž nepřestanou udivovat. Díky nim prostor ovšem působí příjemným odlehčeným, uvolněným dojmem. A to je přesně to, po čem majitelé toužili.

Foto: Renato Navarro

Shrnovací dveře oddělují prostor kuchyně od obývací a jídelní zóny.

Článek

Mladý pár si pořídil byt v novostavbě a předvídavě ještě před její výstavbou si najal bytového architekta Diega Revolla, aby jej rovnou upravil k jejich potřebě.

Pro bytové designéry je tato situace vždy nejlepší, protože mohou spolupracovat rovnou se stavební firmou a případné úpravy zakomponovat do projektu, takže odpadají jakékoli pozdější úpravy.

Přáním páru bylo, aby byl jejich nový domov zařízen prakticky, ale také pohodlně a aby navozoval atmosféru uvolněnosti.

Byt plný barev

Architekt rád obohacuje interiér zajímavými barvami, například petrolejovou apod. Pro paletu této domácnosti vybral ne zcela běžnou mátovou a dal jí opravdu velkorysý prostor. K divákovi promlouvá zejména skrze shrnovací dveře v kuchyni, vybrané stěny a niky i dveře úložných prostorů.

V obývacím pokoji jí pak sekundují další barvy, ale omezené vždy jen na jeden kus nábytku – tu růžová, tu lososová, tu tmavě modrá. Uměřenosti pak celému interiéru dodává osvědčená lehká kombinace bílé a šedé.

Černá, bílá a oblé linie. Tak vypadá domov pro rodinu, jež si přála vystoupit z komfortní zóny

Tipy a trendy

Ve snaze navodit rovněž pocit útulnosti v bytě zvolil architekt podlahy z místního brazilského dřeva cumaru, jež procházejí celou společenskou i intimní zónou.

Obývacímu pokoji dodává prostor dvojitá výška stropu, a tak slouží jako přirozené centrum celé domácnosti. Jeho objem architekt zvětšil tím, že jej propojil s chodbou, stěna mezi nimi proti původnímu plánu zmizela.

Zajímavá architektonická řešení

Dělicím prvkem se tak stala kovová knihovna, jejíž volné prostory podporují nejenom snazší průchod vzduchu, ale zároveň i světla. Zároveň skvěle zapadla do výřezu ve stěně.

Knihovnu zdobí skulpturální prvek organických tvarů, který narušuje jednotvárnost pravoúhlých linií.

Foto: Renato Navarro

Architekt stěnu oddělující obývací pokoj nahradil knihovnou.

Manželé si přáli mít v bytě venkovní posezení, ovšem balkon neměl být zasklený, aby z něj byl hezčí výhled na město. Architekt tedy do tohoto prostoru vybral takové prvky mobiliáře, které odolávají povětrnostním vlivům. To by se nemuselo ovšem dařit televizi, a proto ji nechal uzavřít do prosklené niky.

Velmi praktickým řešením jsou dlouhé shrnovací dveře oddělující prostor kuchyně od jídelní zóny. Tyto dvě části bytu lze tak snadno propojit, ale v případě potřeby, kdy se chtějí majitelé pouze bavit s přáteli, je možné kuchyň před zraky návštěvy elegantně skrýt.

Moderna i klasika, designér kouzlil se styly a vytvořil velmi elegantně vyhlížející byt

Tipy a trendy

Soukromá část bytu 

Byt měl mít v původní podobě čtyři ložnice, z nichž každou doplňovala koupelna. Majitelé se ovšem rozhodli pro zachování pouze dvou z nich. Ty nyní tvoří soukromou část domova.

Hlavní ložnici tak bylo díky vzniklému místu možné doplnit o pohodlně velkou šatnu, každý z manželů tak získal alespoň svou vlastní koupelnu.

Architekt tak mladým majitelům dopřál velice pohodlný byt zařízený v pestrém, a přitom nepříliš křiklavém stylu, jemuž dodává na zajímavosti nápaditá směs moderních i vintage kusů nábytku a dřevěné prvky.

Anketa

Líbí se vám mátová barva v interiéru?
Ano, moc.
60,7 %
Docela ujde.
11 %
Jak ve kterém.
5,3 %
Spíše ne.
6,9 %
Asi nejsem "mátový" typ...
16,1 %
Celkem hlasovalo 7356 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám