Hlavní obsah

Každá párty v majitelově bytě začíná na jeho nevšední terase

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se majitel bytu v rušné obchodní čtvrti brazilského São Paula obrátil na místního architekta Diega Revolla, svěřil se mu hned při první návštěvě s přáním mít celý byt propojený do jednoho prostoru. Jisté soukromí si měla uchovat pouze ložnice. Výsledkem je byt, jehož styl architekt nazval podle barev, které se v návrhu nejvíce prosadily: Black&White (Černá a bílá). Impozantním prvkem je však jeho terasa, kde prý začíná každá párty.

Foto: Alain Brugier

Při pohledu ode dveří byt působí přívětivým dojmem. Přicházející návštěvy také hned vidí na terasu, kde se odehrávají všechny večírky.

Článek

Středně velký byt o ploše 77 m² architekt nejprve rozšířil o původní balkón. Na jeho místě vytvořil prostor, který svou atmosférou i funkcí slouží jako terasa. Od zbytku domácnosti jej odlišují dlouhé latě z běleného dřeva jihoamerické dřeviny tauari položené na podlaze i pokrývající strop. Je z nich rovněž vyrobena lavice u stěny.

Foto: Alain Brugier

Terasa vytvořená připojením balkonu k bytu má jedinečnou atmosféru, která se v bytě pak už nikde jinde neopakuje.

Foto: Alain Brugier

Velká pozornost je věnována dostatečnému počtu stolků, kam si mohou návštěvy odkládat nápoje a občerstvení.

Jak s potěchou ujistil klient později svého architekta, dosud se v jeho bytě nekonala žádná párty, která by nezačala právě zde.

Není divu, architekt totiž myslel na vše potřebné. Kromě posezení je v této části po ruce i bar s nápoji, dřez s vodou a veškeré další vybavení, které se na večírku vyplatí mít po ruce.

Foto: Alain Brugier

Spojujícím prvkem stolků na terase je kuželovité zakončení nohy.

Foto: Alain Brugier

Pozůstatkem oddělní balkonu od interiéru bytu je nově vytvořená část příčky s nápaditým bohatým perforováním.

Černá pracovní deska s dřezem přímo navazuje na černou skříňku, nad níž hned vedle v sousedním obývacím pokoji visí televize. Na obývací pokoj bezprostředně navazuje kuchyň s barem a snídaňovým stolem, kolem níž se do domácnosti mladého muže vstupuje.

Kuchyň je stejně jako pracovní plocha na terase v černé barvě. Architekt ji použil doslova všude, na nábytku, zařízeních, na podlaze i na stěnách. Pouze strop ponechal bílý, digestoř sestupující z něj v podobě válce je v nerezu.

Foto: Alain Brugier

Pracovní plocha s vinotékou a dřezem hezky provazuje terasu se sousedním obývacím pokojem.

Foto: Alain Brugier

Zajímavým prvkem je svítidlo v podobě abstraktního obrazu tvořené zářivkovými trubicemi.

Foto: Alain Brugier

Kuchyň je zařízena celá v mírně atypické černé barvě.

Právě strop pak kuchyň propojuje s prostorem, který zcela automaticky navádí návštěvníka ke druhému obýváku, jenž lze ale kdykoli snadno proměnit ve druhou ložnici a dodat jí dokonce soukromí zatažením posuvných dveří.

I v této místnosti se znovu objevuje černá barva kuchyně. Má totiž společnou stěnu s prádelnou, do níž se vstupuje kuchyní, a která si tedy drží její styl.

Foto: Alain Brugier

Skulpturální skleněný stolek v obývacím pokoji působí právě tak robustním, jako křehkým dojmem.

Foto: Alain Brugier

Svítidla jsou prvkem, na kterém si dali architekt s majitelem záležet.

Navzdory velikosti bytu v něm architekt nalezl místo pro dvě koupelny s toaletou. Jedna očividně slouží jako denní (v případě potřeby je k dispozici hostům), druhá je součástí soukromé zóny ložnice.

Foto: Alain Brugier

Bar kuchyně je podsvícen.

Foto: Alain Brugier

Druhý obývací pokoj/pokoj pro hosty lze od hlavní části bytu oddělit posuvnými dveřmi.

Jedním z hlavních rysů interiéru domácnosti mladého klienta je velký důraz na designové prvky a detail. Dokázal jich nastřádat až překvapivé množství.

Důležitou roli hrají především malé stolky, jasně určené k odkládání sklenic s nápoji a talířků s občerstvením.

Foto: Alain Brugier

Modrá komoda má své barevné pokračování v obývacím pokoji. Na podlaze a na gauči.

Dalším prvkem jsou svítidla. Hned naproti vstupním dveřím je stojanová lampa, vzdáleně připomínající filmařské reflektory. Hezkým detailem je lampa ve tvaru opice držící žárovku v pokoji pro hosty.

Překvapením je pak jistě večer rozsvícení nástěnné lampy v obývacím pokoji, jež je tvořena dvojicí trubicových zářivek, vytvářejících jednoduchý abstraktní obraz.

Foto: Alain Brugier

Místnost může v případě potřeby sloužit jako druhá ložnice.

Foto: Alain Brugier

Působivě jemným detailem až designérským vtipem je možné nazvat použití modré barvy, v níž je skříňka v pokoji pro hosty, ale také stejně orientovaná obdélníková část koberce v obývacím pokoji. Jako tečka tohoto modrého pruhu slouží modrý polštář na temně zelené sedačce.

Foto: Alain Brugier

Ložnice je zařízena velice prostě a minimalisticky.

Zajímavě pak architekt pracoval s doplňky ze skla. Masivně, a přesto křehce vyhlížejícímu stolku v obývacím pokoji sekunduje váza na odkládací ploše vedle sedačky.

Foto: Alain Brugier

Jedna z koupelen bytu.

Právě spousta nápaditých detailů osvěžuje domov mladého muže velice zajímavým, nevšedním a pro oko jakéhokoli návštěvníka velice atraktivním způsobem, protože je v bytě možné stále objevovat něco nového.

Foto: Diego Revollo

Půdorys bytu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

I v miniaturním bytě si lze uchovat soukromí

Není problém navrhnout zařízení malého bytu, pokud nemáte zvláštní nároky na soukromí. V takovém případě ale nejčastěji získáte interiér, který spíše než domov...

Výběr článků

Načítám