Hlavní obsah

Pýchou luxusního domova je knihovna ohromných rozměrů

Novinky, nes

Zařízení brazilského penthousu, který je rozložen do tří podlaží, trvalo čtyři roky. Čas to ale nebyl nikterak ztracený. Na každém kroku je možné vidět pečlivost, s níž designéři ke své práci přistupovali. Opravdovou dominantou je pak rozměrná knihovna.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

V nejvyšším patře penthousu je knihovna s úctyhodnou kapacitou.

Článek

Vzhled všech místností je sladěn do jednoho stylu, který na jedné straně netrpí potřebou falešné skromnosti, aby se snažil zakrývat luxusní styl života majitele, ovšem na druhé straně stále nabízí dostatečně útulné prostředí pro život jeho rodiny.

Autorem projektu nazvaného prostě SP penthouse je brazilský ateliér Studio mk27, v jehož čele stojí Marcio Kogan, který pro tak náročný úkol spojil síly s kolegyněmi Dianou Radomyslerovou a Lucianou Antunesovou.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Ložnice jsou umsítěny do spodního podlaží.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Velké množství nábytku je vyrobeno ze dřeva žakarandy.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Ze všech místností na člověka dýchá pocit spousty prostoru. Přitom si i ty největší místnosti uchovávají pořád dojem útulnosti. Tomu napomáhají dobře volené materiály, jako jsou dřevo, kůže a lněné tkaniny.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Na mnoha místech v rezidenci je pro obklady i podlahy použit travertin.

Interiér penthousu, který stojí v rezidenční čtvrti Sao Paula, nabízí svým majitelům celkovou plochu o velikosti 2000 čtverečních metrů.

Architekti jej uspořádali tak, že nejnižší podlaží vyhradili pouze ložnicím a jejich zázemí v podobě koupelen, toalet (ty přiléhají ke každé z místností) a šaten. Obzvláště velký prostor dostala hlavní ložnice, jejíž jednu stěnu obchází dlouhá průchozí šatna.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

V rezidenci je velké množství chodeb. U nich autoři očekávají, že je majitelé záhy vyzdobí spoustou uměleckých předmětů.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Interiér celého penthousu je sjednocen, autoři návrhu ve všech jeho částech použili prakticky totožnou paletu barev.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Spoelčenská část domácnosti je v prostředím podlaží, kde je velký obývací pokoj rozdělený do dvou zón.

Střední podlaží slouží jako hlavní společenská zóna, kde se scházejí členové rodiny a její návštěvy. Právě sem umístili autoři projektu veliký obývací pokoj rozdělený do dvou zón, jídelnu s dlouhým stolem pro spoustu stolovníků a kuchyň s velikým centrálním ostrůvkem, ale také domácí kancelář.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Jendou z místností prostředního podlaží je vinotéka.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Okna i terasy rezidence nabízejí nádherný výhled na město.

Nejvyšší podlaží je řešeno jako vyloženě relaxační zóna. Designéři zde mohli nechat naplno vyznít pocit prostornosti a vzdušnosti.

Na rozdíl od nižších pater jsou tu totiž stropy ve dvojnásobné výšce. Díky tomu se zimní zahrada umístěná mezi posilovnou a bazénem nemusí nijak krčit a její tropické rostliny narůstají do pořádné výšky. Nejvíce z vysokých stropů ovšem profituje obrovská rodinná knihovna.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Z dvojité výšky stropu těží v nejvyšší podlaží penthousu především zeleň zimní zahrady. Palmy zde nejsou příliš limitované a mohou narůst do své přirozené výšky.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Na zimní zahradu v nejvyšší poschodí navazuje bazén.

Je to právě tato místnost, jíž se s uznáním podivují architektonická periodika po celém světě. Architekti totiž v jejím centrálním prostoru nabídli rodině čtecí koutky a posezení se spoustu denního světla. Veškeré její stěny pak pokryli od země až do stropu policemi na knihy.

Monotónnímu vzhledu knihoven úspěšně brání otevření každé zdi, přičemž tři rozměrná okna nabízejí uchvacující výhled na město.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

V knihovně má všechno obří rozměry. I vstupní posuvné dveře.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Jednolitost stěn knihoven rozbíjí velká okna přivádějící do interiéru i tolik potřebné denní světlo.

Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

Knihovna fungující zároveň jako čítárna a studovna nabízí nejenom spoustu prostoru pro ukládání knih, ale také příjemná zákoutí, kam se s knihami lze usadit a užít si chvíle soukromí a ticha.

Foto: Studio mk27

Uspořádání nejnižšího podlaží: 1 - hlavní ložnice, 2 - terasa, 3 - průchozí šatna, 4 - šatna, 5 - úložný prostor, 6 - spíž, 7 - televizní místnost.

Foto: Studio mk27

Uspořádání prostředního podlaží: 8 - zahrada, 9 - velká jídelna, 10 - malá jídelna, 11 - kuchyň, 12 - spíž, 13 - domácí kancelář, 14 - vinotéka, 15 - úložný prostor, 16 - hala, 17 - toaleta, 18 - šatna, 19 - obývací pokoj.

Foto: Studio mk27

Uspořádání nejvyššího podlaží: 20 - tělocvična, 21 - bazén, 22 - herna a 23 - knihovna.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám