Hlavní obsah

Architekt rekonstrukcí přidal bytu dvě místnosti, balkon připojil k obýváku

2. 11. 2018, 6:29
Novinky, Jana Nesvadbová

Tříčlenná rodina z brazilského São Paula se rozhodla pro změnu vzhledu svého bytu. Hlavní úpravou, kterou architekt provedl, bylo propojení balkonu s obývacím pokojem a vytvoření dvou nových místností. Zároveň celý byt zařídil v takovém stylu, aby vynikly podlahy ze dřeva cumaru. Tomu přizpůsobil i volbu barev v jednotlivých místnostech.

Foto: Alain Brugier

Základní úpravou bytu bylo připojení balkonu k obývacímu pokoji.

Článek

Rekonstrukci 198metrového bytu rodina svěřila místnímu architektovi Diegu Revollovi. Její byt ve čtvrti Alto de Pinheirosse se těší z velkého množství slunečního světla a klidné atmosféry převážně rezidenční čtvrti.

Zásadní novinkou jeho nové podoby je balkon, který byl původně samostatným venkovním prostorem s vlastní kuchyní. Architekt jej ovšem nově začlenil do interiéru a proměnil jej v místo, které v případě potřeby tvoří součást obýváku, ovšem jindy může posloužit jako svého druhu terasa.

Foto: Alain Brugier

Obě zóny od sebe odděluje schod a také typ podlahy. Na bývalém balkóně je keramická dlažba.

Část příčky mezi balkonem a pokojem nechal architekt odstranit a rozdíl mezi oběma zónami nyní naznačuje zanechaný schod a také černě natřený kovový rám, který evokuje dojem brány.

Foto: Alain Brugier

Novinkou je oddělení zadní části společenské zóny a vytvoření pokoje navíc. Odděluje ho dvojice posuvných bílých dveří. Za nimi je herna pro dceru majitelů.

Foto: Alain Brugier

Obě místnosti lze snadno propojit.

Původní dispozici změnil architekt ještě na dvou místech. Zmenšil jednak velikost ložnice, díky čemuž získal místo pro pracovnu, a také jasněji oddělil prostor obýváku za televizní stěnou, který proměnil v hernu pro dceru majitelů.

Foto: Alain Brugier

Veškerá okna jsou chráněná žaluziemi tak,a by do interiéru pronikala spousta světla, ovšem pouze v rozptýlené podobě.

Foto: Alain Brugier

Výklenek obýváku je obložen dřevěným obkladem s výrazným profilem. V něm jsou ukryty dohromady troje dveře.

Velmi důležitým bodem proměny bytu byla práce s podlahami. V obývacím pokoji a v dalších místnostech totiž architekt na přání klientů ponechal původní dřevěné parkety, které prošly jen potřebnou péčí - zbroušením a dostaly nový lak.

Podlaha je z u nás méně známého druhu dřeva, jež nese název cumaru. Ostatně podle něj dostal celý projekt jméno, Cumaru apartment.

Znáte cumaru?
Dřevo cumaru pochází ze stromu s botanickým názvem Dipteryx odoratau, jemuž se někdy říká také brazilský teak. Patří k nejkvalitnějším a nejtrvanlivějším druhům dřeva na světě. Vhodné je pro použití v interiéru i v exteriéru. Má vysokou hustotu vláken. V přírodě se vyskytuje v mnoha odstínech hnědé, od zlatavé přes červeno-hnědou až po tmavě hnědou. Bez povrchové úpravy pak dřevo mění svou barvu na šedavou až stříbrnou. Velkou předností cumaru je vysoká odolnost vůči škůdcům a plísním.
Foto: Alain Brugier

Herna je laděná do klidných pastelových barev. Nábytek (kromě gauče) navrhoval architekt.

Foto: Alain Brugier

I v dětském pokoji je zdůrazněný prvek dřeva.

Nezkušeného návštěvníka může zaujmout, že ačkoli jsou všechny parkety ze stejného dřeva, má každá trochu jiný odstín. To je ovšem pro tento druh právě typické.

Foto: Alain Brugier

Zmenšením ložnice bylo možné vytvořit pracovnu.

Foto: Alain Brugier

Zmenšená ložnice je zároveň nejtmavší místností bytu.

Návrh ostatního zařízení bytu a použití barev pak slouží k tomu, aby přítomnost dřeva vynikla a nic jiného ji nepřehlušilo. Architekt proto navrhl speciálně do některých místností i nábytek, který na přítomnost dřeva nenápadně upozorňuje. Při vybírání palety pro tento byt zvolil různé tóny šedé, od světlé až po tmavou, k ní pak pro oživení přibyla modrá a oranžová.

Foto: Alain Brugier

Také v koupelně je dřevěný nábytek, který odkazuje k dřevěným podlahám v bytě.

Po straně obývacího pokoje vznikl podlouhlý výklenek, jehož zeď je obložena dřevěným obkladem s vertikálně orientovaným profilem.

Ve výklenku ústí do pokoje hned troje dveře, nezasvěcené oko je ovšem takřka nepostřehne. Napomáhá tomu i nezvyklý dekorační prvek v podobě dřevěné hrušky zavěšené do prostoru ze stropu.

Foto: Diego Revollo

Původní podoba bytu

Foto: Diego Revollo

Nová podoba bytu

Po úpravách, které architekt provedl, získala rodina moderně zařízený byt, kde mají její jednotliví členové dostatek soukromí, i spoustu místa, kde mohou trávit čas společně a se svými přáteli.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků