Hlavní obsah

Látkové rolety nahradily záclony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vnitřní stínění nemá za úkol jen odclonit sluníčko, ale stát se i krásnou dekorací. Designových a technických látek v barevných provedeních je na stovky a snadno je sladíte s interiérem. A také získáte více soukromí díky regulaci světla nebo třeba i úplnému zatemnění.

Foto: Isotra

Roleta s krycím profilem nabízí mnoho barevných odstínů, luxusní vzory i provedení den a noc.

Článek

Volit můžete ze čtyř typů vnitřního látkového stínění. Každé provedení má jiný vzhled, přednosti a doporučení, kam ho umístit.

Zde jsou možnosti: látkové rolety, plisé na okna, vertikální žaluzie, japonské stěny.

Oblíbené látkové rolety

Chrání nás před cizími pohledy i slunečním svitem. Jsou více šik než tradiční záclony a závěsy, méně náročné na údržbu. Stačí je vysát ručním vysavačem na nízký výkon, některou látku lze i umýt mýdlovým roztokem.

Látkové rolety mohou mít dětskou bezpečnostní pojistku, dají se ovládat i elektrickým pohonem. Na výběr jsou stovky barevných odstínů a dekorů, s různou propustností světla.

Plisé na atypická okna

Skládaná látková žaluzie, kterou je možné stahovat v obou směrech, a vytvořit si tak stínicí pruh libovolné výšky přesně podle potřeb. Je to skvělé řešení na rozmanitě tvarovaná okna: oblouková, trojúhelníková apod. Často se používá i na zastínění střešních oken a zimních zahrad.

Češi rádi nahlížejí do cizích bytů. Děje se tak mnohem častěji, než si myslíme

Tipy a trendy

„Díky variabilitě je plisé hezké třeba v dětském pokoji nebo v koupelně. Některá mají i povrchovou úpravu vhodnou do vlhkého prostředí a lze je bez obav umístit v koupelně,“ vysvětluje Filip Šimara z firmy Climax.

Vertikální žaluzie

Využijete je zejména na velké prosklené plochy, ale dají se s nimi oddělit i haly, kanceláře. Tvoří je volně visící látkové pruhy, které jsou zavěšené v horním pojezdovém profilu a částečně se překrývají.

Ovládají se vždy manuálně. Jednoduše pomocí řetízku lze látkové lamely naklápět a regulovat tak tok světla do interiéru.

V létě oceníte chládek se správným zastíněním

Tipy a trendy

Opět dobrá zpráva: vybírat můžete z mnoha typů, barev a designových vzorů látek, jež lze vzájemně kombinovat. Některé mají antistatickou úpravu a jsou odolnější vůči znečištění a zaprášení. Do prostředí s vodou a vodními párami pořizujeme lamely plastové.

Japonské posuvné stěny

Hodí se k zastínění francouzských oken, balkonů a teras, ale také k optickému rozdělení místností. Využijete je třeba při oddělení předsíně či šatny od zbytku místnosti nebo kuchyně od obývacího pokoje. Jak vypadají?

Japonské stěny poslouží jako stínicí prvek i elegantní dekorace

Tipy a trendy

Skládají se z širších látkových panelů a je možné je libovolně posouvat. V interiéru jsou atypickou dekorací: jednotlivé panely vybíráme z odlišných látek, ovládat je můžeme manuálně šňůrou či tahem za textilní panel, ty na elektrický pohon pomocí dálkového ovladače.

Směr stahování přitom jde hezky přizpůsobit konkrétnímu prostoru a užití. Lamely se mohou posouvat všechny na jednu stranu (doprava či doleva), od středu do stran jako opona nebo na střed.

Optické triky a stínění

Osvětlení místnosti má velký vliv na to, jakým optickým dojmem prostor působí. Jestli chcete pokoj pocitově zvětšit, pusťte do něho co nejvíce světla. Důležitá je přitom regulace světelného toku, proto se zaměřte na stínicí techniku: žaluzie, látkové rolety, vertikální žaluzie, japonské stěny či plisé.

„Chceme-li opticky prostor zvětšit, vybíráme bílé, světlé a chladné odstíny barev, jako jsou světlemodrá, světlezelená, světle žlutá apod. Látky volíme jednobarevné nebo s malými vzory,“ doporučuje Aneta Paroulková z firmy Isotra.

Zastínění lze efektivně kombinovat s výmalbou či tapetami. Držte se přitom pravidla: buď zachovávejte stejný vzor a můžete použít odlišné (ovšem k sobě ladící) odstíny, anebo ponechte barevnou kombinaci a využijte odlišné vzory.

Rolety den a noc
Princip rolet je jednoduchý: v jejich látce se střídají průhledné a neprůhledné pruhy a překrývají se dvě vrstvy, díky čemuž lze plynule regulovat intenzitu světla a nastavovat různou míru jeho průchodnosti roletami. Zastínění v sobě kombinuje funkci žaluzií a rolet, hodí se do obývacího pokoje, kuchyně i do koupelny. Barvy rolet lze kombinovat, krycí profil může být plastový i kovový. Ovládání ruční i elektrické.

Anketa

Ve které místnosti vám nesmí nějaký druh zastínění chybět?
Kuchyň
6,5 %
Obývací pokoj
16,8 %
Pracovna
2,2 %
Ložnice
70,7 %
Koupelna
2,4 %
Jinde
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4829 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám