Hlavní obsah

Markýzy a rolety udrží slunce na uzdě

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Markýza prodlouží dům směrem do zahrady. Používá se k zastínění venkovních teras, patří i na balkón. Kotví se na stěnu, strop nebo krokev. Lehkou přepršku zvládne, ale při lijáku ji musíme stáhnout. Není to deštník, ale stínicí prvek.

Foto: Climax (3x)

Dobře zvolená markýza ladí s barvou fasády, tvarem domu a střechy. Preferujeme odolnější látku, impregnovanou proti vyblednutí, vodě, špíně, plísním a UV záření.

Článek

Markýzu si pořizujeme na mnoho let, proto si pro realizaci vybereme renomovanou firmu. Nekvalitně provedená montáž může poškodit výrobek, znemožnit jeho funkci, podepsat se i na vzhledu domu.

Foto: Climax

Motorické dálkové ovládání bočního zastínění i horní markýzy poskytuje uživatelům dokonalý komfort. Předem počítáme s tím, že na terasu je nutné dovést kabeláž.

Ceny markýz mají velký rozptyl, rozhodující jsou podmínky na stavbě, zvolená technologie, materiál, rozměry. Jednodušší zastínění stojí kolem 20 000 Kč, technicky sofistikované vyjde i na stovky tisíc.

Na balkón i terasu

Standardní výsuvné i kazetové markýzy lze kotvit jak na stěnu, tak do stropu. Když není jiná možnost, instalují se i na krokve. Vhodné jsou na terasy, klidná zákoutí, balkóny, lodžie i okna.

Foto: Climax

Stínicí konstrukce je designovým prvkem zahrady. Vodorovné vysouvání látky je možné díky dvěma nezávislým trubkovým elektropohonům.

„Hojně využívaným typem stínění jsou i svislé fasádní markýzy, které se používají na zastínění okenních otvorů nebo lodžií. U těchto typů markýz je látka navinutá na hřídeli v horní kazetě, která chrání látku, a navíc je zajímavým architektonickým prvkem,“ vysvětluje odborník David Žabčík z firmy Climax.

Spodní profil je vedený buď v lanku, nebo ve vodicích lištách. Velmi oblíbené je provedení ZIP, kdy je látka rovnou zafixována ve vodicí liště.

Typy markýz

Kloubové: vhodné na terasy, balkóny nebo zahradní posezení. Látka je navinutá na hřídeli, může být chráněna stříškou. Vysouvání zajišťují předepnutá ramena.

Kazetové: markýza je v době, kdy není používána, skryta v designové kazetě, lépe je chráněna proti ušpinění. Výsuv látky zajišťují předepnutá ramena.

Samostatně stojící: jsou stabilnější, lépe odolávají poryvům větru. Kombinují v sobě kotvení na fasádu domu s předními stabilními podpěrnými nohami. Látku lze stáhnout do chráněného boxu, viditelná je pouze subtilní konstrukce.

V praxi oceníme, když bude mít jakákoli zvolená markýza motorické ovládání. Technika funguje spolehlivě a reaguje hbitě na nepřízeň počasí. Když fouká vítr, větrné čidlo markýzu zatáhne a ochrání před nadměrným namáháním a poškozením.

Foto: Isotra

Markýza Olivia je díky čtyřmetrovému výsuvu vhodná pro zastínění velkých teras. Originálním doplňkem je elektricky ovládaný spouštěcí volán. Markýzy lze seskládat až do celkové šíře 12 m (2 ks markýz).

Sluneční čidlo zase reaguje na intenzitu světla – když je ho mnoho, čidlo vyšle signál a markýza se vysune. Vysunutá markýza stíní např. dlažbu, která tak neakumuluje teplo, a když se vrátíme večer z práce, je posezení na terase příjemné.

Markýzy lze doplnit o výsuvný volán nebo komfortní mechanismus, který zajišťuje plynulé nastavení sklonu. Tím markýza dokáže lépe reagovat na pohyb slunce, ochrání nás i před nízkým slunečním svitem.

Pět pravidel pro montáž

Před montáží markýzu zkontrolujeme, zda jsou v balení všechny potřebné díly.

Překontrolujeme rovinnost montážního místa. Je důležité vědět, z čeho se skládá fasáda a jakou tloušťku má zateplení, abychom zvolili vhodný způsob připevnění.

Pro montáž markýzy je potřebná výška minimálně 220 cm od podlahy. Záleží na požadovaném sklonu.

Foto: Lomax

Venkovní žaluzie je elegantním prvkem okna. V létě do interiéru nepustí teplo a my si užíváme příjemné vnitřní klima. Zastínění lze ovládat pohodlně tlačítkem na dálkovém ovladači.

Ujistíme se, zda v místě vrtání nejsou žádné elektrické rozvody nebo potrubí. Pevnost kotvení a přesnost vrtání otvorů je při montáži markýz to nejdůležitější. Dbáme na správnou montáž držáků – musí být upevněny vodorovně.

Nasazování markýzy provádějí minimálně dva lidé. Práci na elektrické síti vykonávají jen osoby s příslušnou kvalifikací. Připojení k síti musí být chráněno přepěťovým jističem.

Barvy a materiály

Látka by měla ladit s barvou fasády, tvarem domu či střechy. K městským funkcionalistickým domům se hodí spíše hranatý tvar kazety, jinde je vhodnější zaoblení. Důležité je zajímat se o údržbu látky. Praktický je akrylový nanochemicky ošetřený materiál. Díky impregnaci je odolnější proti vyblednutí, vodě, špíně, plísním, UV záření.

Světlé materiály propouštějí o něco více světla, případná špína je na nich více vidět. Na výběr jsou stovky látek, dekorů a vzorů, takže každý si z nabídky vybere.

Hitem jsou screenové rolety

Díky mnoha materiálovým variantám lze screenové rolety využít v interiéru i exteriéru. Skvěle udržují tepelný komfort uvnitř domu a dosahují vysoké účinnosti v případě odvětrávání prostoru mezi clonou a okenní výplní. Jejich cena je příznivá ve srovnání s venkovními žaluziemi, neporušují fasádu budovy. Přinášejí stín bez ztráty výhledu, soukromí je však zachováno. Není ani problém vymyslet si vlastní dezén.

Foto: Isotra

Screenová roleta Isotra HR7 nabízí dva typy design boxů – hranatý a zaoblený, dostupné ve třech velikostech. Garantovaná plocha až 9 m2.

„Zejména technické tkaniny určené pro tyto systémy zajišťují maximální ochranu proti slunečnímu záření, průniku tepla. Zároveň zabezpečují optimální úroveň přirozeného světla v interiéru, jsou odolné vůči povětrnostním vlivům,“ vysvětluje Jan Žižlavský z firmy Isotra.

Některé screenové clony zvládnou i maxi okna, není pro ně problém plocha ani o velikosti 20 m2. Přitom na fasádě nevypadají jako pěst na oko.

„Screeny jsou tvořeny textilní tkaninou, která po navinutí do krycího boxu potřebuje daleko méně místa než třeba předokenní rolety,“ říká Radek Havelka z firmy Minirol.

Foto: Minirol

Screenové clony pokryjí i velkoformátová okna. Screeny jsou tvořeny textilní tkaninou, která po navinutí do krycího boxu potřebuje méně prostoru než předokenní rolety.

U screenu s plochou 20 m2 bude jejich krycí box široký pouze 131 mm. Celý systém lze snadno integrovat do fasády, ale lze ho i přiznat jako subtilní dekorativní prvek.

Dokonalé stínicí pergoly

Mezi top zastínění terasy patří pergoly, které jsou propracované do posledního detailu. Mohou být dřevěné, hliníkové, samostojné s pohyblivým zastřešením i bez něho.

V praxi oceníme hliníkové profily, protože jsou naprosto bezúdržbové a spolehlivé za každé situace, za každého počasí. Mají střechu, kterou lze ovládat stiskem tlačítka.

Foto: Maron

Luxusní pergoly Vision mají hliníkové profily opatřené vypalovaným lakem a jsou bezúdržbové. Krásným detailem je LED podsvícení, oceníme i široký výběr barev profilů.

„Naklopení lamel záleží na nás, sluneční paprsky usměrníme podle situace. Když jsou lamely dovřené, nepropustí ani kapku vody,“ vysvětluje Ondřej Behún z firmy Maron.

Pergoly není problém vybavit ještě o senzory teploty, větru a deště, bez problému odolávají i silnému větru.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám