Hlavní obsah

V létě oceníte chládek se správným zastíněním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exteriérová stínicí technika zachytí teplé sluneční paprsky ještě před oknem a nedovolí jim proniknout do interiéru. Jde o efektivní řešení, jak doma udržet příjemnou teplotu po celý den. Chrání také před nežádoucími pohledy zvenčí a v zimě před mrazem.

Foto: Climax

Dálkově lze venkovní žaluzie ovládat nástěnným vypínačem, přenosným ovladačem nebo v mobilní aplikaci. Dají se zapojit i do chytré domácnosti, ovládat jich více najednou nebo synchronizovat s topením.

Článek

Exteriérové stínění je moudré si pořídit zároveň s novými okny, protože se vše zvládne „z jedné vody načisto.“

Při dodatečné montáži totiž bude horní kastlík spolu s vodicími lištami instalován na horní rám okna, čímž dojde ke snížení světlé výšky okna.

„U venkovního stínění je vždy třeba posoudit, zda je zvolené řešení realizovatelné, např. vzhledem k hloubce zapuštění okenních rámů pod zateplovací profil,“ vysvětluje David Šejvl z Vekry.

Svislá fasádní clona

Je označovaná jako screenová roleta: zaručí soukromí a spolehlivou ochranu před sluncem, oživí fasádu domu a podtrhne její moderní vzhled. Dokáže rovněž snížit tepelnou zátěž, protože clony chrání okenní tabule před rozpálením od slunce, v zimě před namrzáním oken.

Se staženými clonami navíc můžete stínit a zároveň větrat při otevřeném okně (u venkovních rolet to možné není).

Foto: Vekra

Screenové rolety jsou ideální na denní zastínění, protože i když jsou stažené, je výborně vidět ven, ale dovnitř nepropustí přímé světlo ani teplo.

Látkové venkovní clony zastíní tradiční okna, ale poradí si s přehledem i s velkými prosklenými plochami, francouzskými okny apod. Svislé fasádní clony jsou vyrobeny z kvalitních a odolných látek, se stovkami barevných odstínů.

Lze je sladit s barvou fasády, okenních rámů, nabízí různou propustnost světla. Potřebujete-li místnost zcela zatemnit, vybírejte z tzv. blackoutových látek, které mají speciální vrstvu, jež nepropustí žádné světlo.

Češi rádi nahlížejí do cizích bytů. Děje se tak mnohem častěji, než si myslíme

Tipy a trendy

Optimální míru zastínění přinášejí tzv. perforované látky. Díky malým otvorům umožňují průhled ven, ale zároveň poskytují soukromí zvenku. Textilie, z nichž jsou svislé fasádní clony vyrobeny, se vyznačují vysokou pevností, nehořlavostí, stálostí barev a odolností vůči vlhkosti a extrémním teplotám.

Clony lze doplnit o sluneční čidlo, které bude monitorovat paprsky. Jakmile vysvitne slunce, čidlo zajistí, aby se stínění automaticky zatáhlo. V místnosti tak zůstane příjemný stín a nebude se přehřívat.

Markýza zastíní terasu i balkon

Teprve s markýzou je posezení na balkoně či terase příjemné. Ochrání vás před sluncem i jemným deštěm, nevyžaduje náročné stavební úpravy. Menší zásahy do zdiva však budou: výsuvné markýzy se kotví na stěnu nebo do stropu.

Pro ukotvení markýzy je nutné mít dostatek prostoru nad okny. „V případě, že nad okenními rámy nezbývá žádný prostor, zvolte raději do přední části balkonu svislou fasádní clonu, jejíž látka je fixována lankem nebo ve vodicích lištách,“ říká Filip Šimara ze společnosti Climax.

Foto: Hornbach

Kazetová markýza 4 x 3 m, šedá, s elektrickým pohonem a nepřímým LED osvětlením. Materiál 100% akryl, cena 20 360 Kč.

Na trhu jsou dva typy markýz: otevřené markýzy a kazetové. Otevřené nabízejí jednoduchou konstrukci a přívětivou cenu. Látka je navinutá na hřídeli, není tedy chráněna před deštěm, sluncem nebo sněhem. Hřídel ale můžete zakrýt pomocí stříšky.

Více používané jsou kazetové markýzy. Jejich látka je ukryta v hliníkovém boxu, který ji ochrání před vlhkem či plísněmi. Kazety mohou mít zaoblený nebo hranatý tvar.

Markýzy vybírejte podle rozměrů plochy, kterou potřebujete zastínit. Vytažený přední profil by měl být ideálně ve výšce 2 m, aby nám nepřekážel. Důležité je připevnit markýzu tak, aby její sklon byl alespoň 14 stupňů. Díky sklonu totiž voda při dešti lépe odtéká a snižuje se riziko poškození.

Venkovní žaluzie

Moderní žaluzie nabízejí užitečné funkce: od úspor přes chytré ovládání až po zvýšenou bezpečnost. Jsou odolné, chrání před sluncem, ale umějí být i designovým prvkem domu. Protože barva a materiál je to první, čeho si všimneme.

Předokenní žaluzie mají lamely vyrobené z hliníku nebo ze dřeva, oblíbenější variantou je hliník. Je totiž pevný, odolný a má dlouhou životnost. Lamely také dobře odrážejí světlo, jsou ideální k regulaci teploty v místnosti a vybírat lze až z 24 odstínů.

Foto: Vekra

Venkovní žaluzie Komfort se kotví do okenního rámu. Montáž je rychlá a vyžaduje minimální stavební připravenost. Nehrozí riziko tepelných mostů.

Dřevěné lamely uvítají ctitelé přírodních materiálů, příznivé jsou termoregulační vlastnosti dřeva. Nejčastěji bývají z borovice, protože má nejméně suků. Žaluzie se vyrábějí přesně na míru, užší lamely jsou o šířce 50, 60 nebo 70 mm, lamely o šířce 80 a 90 mm patří na zastínění velkoformátových oken nebo vchodů na balkon či zahradu.

Venkovní žaluzie dokážou v létě snížit teplotu v místnosti až o 10 °C. Díky naklápění lamel můžete současně regulovat množství světla v místnosti i větrat, v noci nás chrání před světelným smogem. Ovládají se dvěma způsoby: ručně pomocí kliky a dálkově na motorický pohon.

Pro druhý typ ovládání je nutné předem myslet na přívod elektrické energie! Motor a nosnou lištu žaluzie lze umístit do podomítkové schránky nebo do stavebního překladu. Dodatečně montované žaluzie jsou zakryty viditelným hliníkovým plechem, který částečně snižuje světelnost oken.

Individualita hraje prim
Zákazníci hledají řešení i pro atypické prostory. „V současné době stoupá zájem o venkovní stínění štítových trojúhelníkových oken,“ říká Radim Křeska z firmy Isotra. Skládanou látkovou žaluzii lze realizovat i v atypickém tvaru, proto je ideální do zimních zahrad a na okna ve tvaru trojúhelníku, kulatá, lichoběžníková a dalších tvarů.

Anketa

Máte doma exteriérové stínění, nebo interiérové?
Exteriérové
23,8 %
Interiérové
50,9 %
Obojí
13,4 %
Žádné
8 %
Já to nepoznám...
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 424 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám